Με “πλάτες” αλλά “άοπλος” ο Τίλερσον στη Μόσχα

Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία τάχθηκαν υπέρ της πιο διαλλακτικής στάσης θέλοντας να στείλουν μήνυμα και όχι να προκαλέσουν αντίδραση

Με “πλάτες” αλλά “άοπλος” ο Τίλερσον στη Μόσχα

Με επιπλοκές υλοποιείται η στρατηγική ΗΠΑ και Βρετανίας για αύξηση της πίεσης προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν ώστε να περιορίσει την επιθετικότητα του στην Ανατολική Ευρώπη και να άρει τη στήριξη του στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς οι G7 δεν συμφώνησαν στην ανάγκη απειλής με νέο πακέτο κυρώσεων, παρά τις υποχωρήσεις του Μπόρις Τζόνσον στη διάρθρωση και το χρόνο εφαρμογής του.

Αν και διατυπώθηκε η συναίνεση όλων στην ανάγκη να διακόψει η Μόσχα τις σχέσεις με καθεστώς Άσαντ οι κυρώσεις δεν εγκρ΄θηκαν καθώς κρίθηκε σκόπιμο να μην προβοκάρει ο Ρεξ Τίλερσον αντίδραση της Ρωσίας απειλώντας με κυρώσεις αλλά να δωθεί χρόνος για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις χωρίς απειλές που θα έκαναν τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αισθανθεί ότι καθοδηγείται.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τους 5 αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους

Διαβάστε επίσης: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο G7, ποιοί αντιδρούν

Διαφήμιση

Οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά παραδοσιακών βιομηχανικών κρατών του πλανήτη διερευνούσαν τη δυνατότητα για κοινή θέση στο ζήτημα του συριακού εμφυλίου, λίγο πριν ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον βρεθεί στη Μόσχα για να πείσει τους Ρώσους να εγκαταλείψουν τον σύμμαχό τους, πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Διαβάστε  Έτοιμη να αγοράσει S-400 η Ινδία, ψάχνει παράθυρο για τις αμερικανικές κυρώσεις

Οι επτά συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει λύση στο συριακό με παραμονή του κ. Άσαντ στην εξουσία, ωστόσο οι προτάσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον για στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έγιναν δεκτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και οικοδεσπότης της συνάντησης Αντζελίνο Αλφάνο τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να πιεστεί σε ό,τι αφορά τη στήριξή της στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά να μην απομονωθεί.

Διαβάστε  Επίθεση Τραμπ σε Γερμανία-Ρωσία για Nordstream II, μέσω NATO

Στρατηγικά η επιλογή δίνει περιθώριο για αρκετές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα καθώς αν και Βλάντιμιρ Πούτιν γνωρίζει ότι οι G7 έχουν περιθώριο σκλήρυνσης της στάσης τους, εν τούτοις επέλεξαν να μην βγάλουν το όπλο από τη θήκη και να δοκιμάσουν την διπλωματική οδό.

Διαφήμιση