Στην πλέον κρίσιμη περίοδο των τελευταίων ετών βρίσκονται τα ανοιχτά μέτωπα των ΗΠΑ με τη Βόρειο Κορέα και τις Κίνας με τις χώρες που διεκδικούν χώρο στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ ισχυρή είναι πλέον και η μεταξύ τους διασύνδεση.
Διαβάστε επίσης: Μπρα-ντε-φερ ΗΠΑ-Κίνας στις πλάτες άλλων
Με τις ΗΠΑ να είναι σε τροχιά εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Νότιο Κορέα, δίνοντας χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, μέχρι το τέλος του έτους, προσδιορίζεται αυτόματα και το χρονικό όριο των διαπραγματεύσεων με την Κίνα για τα διμερή αλλά και τα πολυμερή ζητήματα.
Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα
Με δεδομένο ότι η έλευση Τραμπ οδηγεί σε αναδιαπραγμάτευση της εμπορικής σχέσης ΗΠΑ-Κίνας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις για:
– Τη Βόρειο Κορέα
– Την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, THAAD, στη Νότιο Κορέα
– Το status της Νότιας Σινικής Θάλασσας
– Τα νησιά-βάσεις που ετοιμάζεται να εγκαταστήσει πυραύλους το Πεκίνο
– Την είσοδο του facebook στην κινεζική αγορά, παραχωρώντας εργαλείο λογοκρισίας στις αρχές
Επιχειρώντας να κάνει μια πρώτη -δημόσια- κίνηση ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, συνιστούν προετοιμασία για πόλεμο.
[graphiq id=”cSK8yM3bq5″ title=”Μεγάλες πόλεις εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Βορείου Κορέας” width=”700″ height=”1013″ url=”https://w.graphiq.com/w/cSK8yM3bq5″ ]
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τη Δευτέρα τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους ως απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Γουάνγκ είπε ότι αυτές οι δοκιμές και οι ασκήσεις προκαλούν την αύξηση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο σαν δύο «τρένα με επιταχυνόμενη ταχύτητα που κατευθύνονται το ένα πάνω στο άλλο».
«Η εισήγηση της Κίνας είναι, ως πρώτο βήμα, η Βόρεια Κορέα να σταματήσει την πυρηνική δραστηριότητα και οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα να αναστείλουν τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις», δήλωσε ο Γουάνγκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει κάθε χρόνο στο περιθώριο των εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου στο Πεκίνο. Είπε πως αυτή η «διπλή αναστολή» θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν την έναρξη μεταφοράς μερών του THAAD στη Νότιο Κορέα, με στόχο η αντιπυραυλική ασπίδα να είναι λειτουργική μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιχείρησε να διαβεβαιώσει το Πεκίνο ότι το THAAD δεν αποτελεί απειλή για την Κίνα, χωρίς ωστόσο να πείσει, καθώς τα ισχυρά ραντάρ και το μεγάλο βεληνεκές των πυραύλων υποβαθμίζουν την αποτελεσματικότητα των κινεζικών όπλων.
«Η κατοχή πυρηνικών όπλων δεν θα φέρει ασφάλεια, η χρήση στρατιωτικής δύναμης δεν είναι διέξοδος», είπε ο Γουάνγκ. «Υπάρχει μια ευκαιρία για επανάληψη των συνομιλιών, υπάρχει ακόμη ελπίδα για ειρήνη».
Νότια Σινική Θάλασσα
Η Κίνα δράττεται της ευκαιρίας που δημιουργεί η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βορείου Κορέας για να προωθήσει τα ζητήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας καθώς δημοσιοποιεί την πρόταση για το κώδικα λειτουργίας στην περιοχή.
Παράλληλα με τη δημοσίευση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι εντάσεις στην περιοχή έχουν υποχωρήσει αισθητά, θέλοντας να επιδείξει την αυτοσυγκράτησή της και να κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία από τον ΟΗΕ.
[graphiq id=”74IHSGRQTEF” title=”Διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα” width=”700″ height=”483″ url=”https://w.graphiq.com/w/74IHSGRQTEF” ]
Το θέμα της διαχείρισης της Νότιας Σινικής Θάλασσας παραμένει ανοιχτό από το 2010 όταν η Κίνα και 10 χώρες του ASEAN ξεκίνησαν συζητήσεις για τους κανόνες που διέπουν την ευρύτερη περιοχή ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και επεισόδια καθώς και διεκδικήσεις.
Η υπόθεση περιπλέκεται τα προηγούμενα χρόνια όταν οι Φιλιππίνες με τη στήριξη των ΗΠΑ προσέφυγαν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο κερδίζοντας μια αμφιλεγόμενης ισχύος απόφαση για τον περιορισμό των κινεζικών βλέψεων και αμφισβήτηση του status quo της περιοχής.
Σύντομα όμως η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις Φιλιππίνες οδήγησε στην απώλεια του παλαιότερου συμμάχου των ΗΠΑ και την προσκόλλησή τους στην Κίνα.
Για τις ΗΠΑ αγκάθι παραμένουν τα τεχνητά νησιά που έχει κατασκευάσει η Κίνα στην περιοχή μέσω των οποίων διεκδικεί να χαρακτηρίσει μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις κινεζικά ύδατα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί τις νησίδες για την ανάπτυξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.