if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Αριστεροί, δεξιοί κατά Σόιμπλε

ARCHIV - Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble (CDU) kommt am 25.04.2013 in den Bundestag in Berlin. Foto: Maurizio Gambarini/dpa (zu dpa:"Letzte Lösung Behinderten-Quote? Politik fernab der UN-Konvention" vom 28.07.2013) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Ο φόβος της υποτροπής της Ευρωπαϊκής κρίσης υπό τη διαρκή πίεση πολιτικών λιτότητας καθώς και η ενίσχυση των ευρωσκεπτιστικών κομμάτων από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις έξωθεν επιβαλλόμενες πολιτικές, σε μια χρονιά έντονων πολιτικών εξελίξεων, φαίνεται ότι οδηγεί σε συνασπισμό κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η εναντίωση στις δογματικές πολιτικές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται να αποτελεί αρκετά ισχυρό κίνητρο για τη δημιουργία ενός άτυπου συνασπισμού που εκτείνεται από το ΔΝΤ και τον φιλελεύθερο Γκι Φερχόφστατ και φτάνει μέχρι τον Γερμανό αντικαγκελάριο Γκάμπριελ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μπορεί το βασικό πρόβλημα της Γερμανία να είναι το προσφυγικό και η έξαρση του εθνικισμού, ακόμα και των φασιστικών στοιχείων υπό την κοινωνική πίεση που δημιουργήθηκε από την αθρόα εισροή προσφύγων τα προηγούμενα έτη, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Διβάστε επίσης: Πως ΔΝΤ και Bundestag τίναξαν το σχέδιο Σόιμπλε για την Ελλάδα στον αέρα

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η αδυναμία εξόδου από την οικονομική, τα νέα μέτωπα που ανοίγουν και απαιτούν θυσίες και η αδυναμία των πολιτών να δουν φως στο βάθος του τούνελ τροφοδοτεί τις ευρωφοβικές τάσεις και αποδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι σκληρές –και πολλές φορές παράλογες- απαιτήσεις των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση ήταν μόνο η αφορμή για την απελευθέρωση ενός μεγάλου μετώπου που φοβάται ότι οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε διάλυση και βλέπουν τις χώρες τους να κινδυνεύουν και την ΕΕ να παραπαίει.

Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που επικρίνουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και οι τεχνοκράτες με πρώτο το ΔΝΤ που ζητά επιμόνως μείωση χρέος και στοπ στη λιτότητα μέχρι και τον Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της ΕΚΤ που αναγνωρίζει επίσης τα ανοιχτά ζητήματα με το χρέος και ζητά αναπτυξιακές πολιτικές και σταθερότητα.

Η επαναφορά της απειλής του Grexit από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προκαλώντας «ενωτική» παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ και κεραυνούς από τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία.

Με πρώτο τον αντικαγκελάριο της Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ξεκίνησε μια καταιγίδα δηλώσεων κατά του Βόλγκανγκ Σόιμπλε:

Η διαρροή της επικριτικής επιστολής του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς την Άγκελα Μέρκελ για τις πολιτικέ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Χθες επανήλθε όμως υποστηρίζοντας ότι «Δεν επιτρέπεται ‘να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη».

Διαβάστε επίσης: Επίθεση Γκάμπριελ σε Σόιμπλε για την Ελλάδα

Πυρά δέχθηκε ο Σόιμπλε και από τις Βρυξέλλες με πρώτο τον Σοσιαλιστή Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος επιτέθηκε στον Σόιμπλε κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα για μικροπολιτικά συμφέροντα.

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος –μεταξύ άλλων- δήλωσε:

«’Κυρίως στη Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν τη γνωρίζουν. Διότι οι Ελληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους».

Ακόμα και ο άνθρωπος του Σόιμπλε και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντις Ντομπρόβσκις διαφοροποιήθηκε, δηλώνοντας ότι:

«Δεν είναι τώρα ο καιρός να γυρίσουν οι δείκτες του ρολογιού πίσω προς την κατεύθυνση της οικονομικής αστάθειας. Γι’ αυτό προτεραιότητα έχει τώρα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση»
Σκληρότερος ο Γκι Φέρχοφστάτ υποστήριξε ότι: «’Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με τη νοοτροπία του λογιστή»

Για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «το Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Δηκτικός ήταν και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών στη Γερμανία, Τόμας Οπερμαν, ο οποίος ζήτησε από τον Σόιμπλε να μην αναλάβει δημόσια εκστρατεία κατά της Ελλάδας όπως είχε πράξει στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: Χαλινάρι στον Σόιμπλε από το SPD

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ που ήρθε μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε για Grexit, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει ότι η ΕΕ θα μείνει ενωμένη και ζήτησε απ όσους διακινούν σενάρια διάσπασης να πάψουν.

Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε δηλώνει ότι πήρε το μήνυμα της Μέρκελ

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version