Γερμανία: Media και πολιτικοί μεθοδεύουν συμφωνία

Γερμανία: Media και πολιτικοί μεθοδεύουν συμφωνία

Κλίμα που επιτρέπει την λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα δημιουργούν τα γερμανικά media, ένδειξη ότι το πολιτικό προσωπικό δεν θέλει το ελληνικό ζήτημα να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στις εκλογές. Η ανοδική τάση των ευρωφοβικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη σε συνδυασμό το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δημιουργούν ένα μάλλον εκρηκτικό κοκτέιλ μολότοφ η διαχείριση του οποίου θα κρίνει την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

Υπ αυτό το πρίσμα μεγάλη μερίδα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που κατά τις διαπραγματεύσεις του 2015 είχαν τηρήσει σκληρή έως και αρνητική στάση απέναντι στην Ελλάδα να στηρίζουν πλέον ακόμα και την προοπτική αποχώρησης του ΔΝΤ.
Αν τα γερμανικά media υποστηρίζουν ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι πλέον πιο ευέλικτο και έχει αποκτήσει εμπειρία, στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Τύπος αντιμετωπίζει την κατάσταση που επιτρέπει στους πολιτικούς να διαμορφώσουν πιο προοδευτική ατζέντα και ελαστικές θέσεις.
Όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν «μια κάποια λύση» προκειμένου το ελληνικό ζήτημα να φύγει από την επικαιρότητα έγκαιρα, ενόψει των εκλογών το φθινόπωρο.

Διαβάστε  Γεωπολιτικό το κλειδί της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο λένε WSJ-Eurasia Group

CDU κατά Σόιμπλε, υπέρ συμφωνίας

Πρώτος ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκαμρ Γκάμπριελ έστειλε επιστολή στην Άγκελα Μέρκελ, την οποία διέρρευσε στα media, μέσω της οποίας επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την πολιτική του σχετικά με την Ελλάδα.

Στην ίδια γραμμή ακολούθησε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU ο οποίος κάλεσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην ξεκινήσει νέα εκστρατεία κατά της Ελλάδας.
Στο ίδιο πλαίσιο και ο υποψήφιος για την καγκελαρία και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Deal-friendly οι Χριστιανοδημοκράτες, εγκαταλείπουν Σόιμπλε
Με πρώτη την Άγκελα Μέρκελ που με δημόσια παρέμβασή της κάλεσε όλους να εργαστούν στην κατεύθυνση της συνοχής της Ευρωζώνης και όχι τη διάλυσή της, ζητώντας απ όσους χρησιμοποιούν διασπαστική ρητορική να την εγκαταλείψουν.

Διαβάστε  Μάχη για τα κλειδιά της οικονομίας και των τραπεζών

Εν συνεχεία, ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ, προτείνει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει».
Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Και η αλλαγή κλίματος στον Τύπο

Τα γερμανικά media διαπιστώνοντας αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα σπεύδουν να ανταποκριθούν με τη Süddeutsche Zeitung να κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας».
Στο ίδιο μοτίβο και η Tagesspiegel «αδειάζει» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέροντας:

«Είναι μερικές εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει: κλειστές τράπεζες, ουρές μπροστά από ΑΤΜ, συνταξιούχοι διαδηλωτές. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.» Τότε το ενδεχόμενο Grexit ή αλλιώς Graccident ακουγόταν σαν το όνειρο κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα, και όχι σαν μια γενική τάση στην Ευρώπη. «Για την πιθανότητα κάποιοι αιθεροβάμονες πολιτικοί να επιτρέψουν ένα Grexit, σήμερα δε γίνεται ούτε λόγος. Ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά: μετά το Brexit και την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι την διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά, κανένας υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος».