if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ο Κιμ δοκιμάζει με πυραύλους τα όρια του Τραμπ

Ηχηρό μήνυμα επιχείρησε να στείλει ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς μια ημέρα μετά τη συνάντηση Τραμπ-Άμπε στον Λευκό Οίκο. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την εκτόξευση του πυραύλου ήταν -όπως συνήθως έντονες-, χωρίς ωστόσο να υπάρξει υπόνοια για αντίποινα ή αλλαγή στάσης απέναντι στη Βόρειο Κορέα.

Η κατάσταση στην περιοχή έχει γίνει ιδιαίτερα σύνθετη καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν ψυχρές, ενώ προ ημερών απειλήθηκε θερμό επεισόδιο μεταξύ αεροσκαφών στη Νότια Σινική Θάλασσα. Η απώλεια των Φιλιππίνων ως συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, η πολιτική αστάθεια στη Νότιο Κορέα -μετά το σκάνδαλο δωρδοκίας της πρωθυπουργού- και η εντεινόμενη κινζική προκλητικότητα έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σκηνικό.

Η πρόθεση των ΗΠΑ να εγκασταστήσουν την αντιπυραυλική ασπίδα THAAD στη Νότιο Κορέα ως άμυνα απέναντι στη Βόρειο Κορέα έχει εξ αρχής συναντήσει τη σθεναρή αντίθεση του Πεκινου. Σε αυτή τη φάση λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Νότιο Κορέα η ολοκλήρωση της συμφωνίας εγκατάστασης είναι εκτός συζήξτησης.
[graphiq id=”4oFzjgM9B2t” title=”Μεγάλες πόλεις που βρίσκονται εντός βεληνεκούς των πυραύλων της Βορειου Κορέας” width=”700″ height=”938″ url=”https://w.graphiq.com/w/4oFzjgM9B2t” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Συνεπώς οι ΗΠΑ έχουν περιοριστεί στη στήριξη της Ιαπωνίας η οποία επιδιώκει να διατηρήσει σχέσεις με τις Φλιππίνες και να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, στρατηγική μακράς πνοής που δεν δίνει δυνατότητα αντίδρασης σε αυτή τη φάση και αναγκάζει τη Δύση να καταφύγει στο Πεκίνο για τη χαλιναγώγηση της επιθετικότητας της Πιονγιάνγκ.

Το ιστορικό της δοκιμής

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 07:55 τοπική ώρα σήμερα (00:55 ώρα Ελλάδας) από την αεροπορική βάση Μπανγκχγιόν, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας και διέγραψε τροχιά προς ανατολάς, προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση «περίπου 500 χιλιομέτρων», σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.

Η διπλωματία της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, κάνοντας λόγο για μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και μια ξεκάθαρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Οι επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας δείχνουν τον έμφυτο παραλογισμό του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει καταληφθεί από μονομανία για την ανάπτυξη πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας σε ανακοίνωσή του.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε ήταν μέσου βεληνεκούς.

[graphiq id=”azVkSAszJQN” title=”Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρειο Κορέα” width=”700″ height=”459″ url=”https://w.graphiq.com/w/azVkSAszJQN” ]

«Τα συστήματα της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ εντόπισαν και παρακολούθησαν αυτό που εκτιμούμε ότι ήταν εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Μάρτιν Ο΄Ντόνελ’, προσθέτοντας ότι «η εκτόξευση ενός μέσου βεληνεκούς πυραύλου έγινε κοντά στην βορειοδυτική πόλη Κουσόνγκ». Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μέσα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» και η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική».

Ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ τόνισε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ

«παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».

Μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη της κυβέρνησής του. «Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε ο Τραμπ σε κοινές του δηλώσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2016 η Βόρεια Κορέα είχε κάνει δύο δοκιμές πυραύλων Μουσουντάν από την ίδια βάση.

Στο μήνυμά του προς το λαό της Βόρειας Κορέας για το νέο έτος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ανακοινώσει πως η χώρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει «την αποτρεπτική της ισχύ». Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να τις αναγνωρίσει, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αυξάνει τις αμυντικές της δυνατότητες, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει εχθρική πολιτική από μέρους της Ουάσιγκτον.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version