if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ρουμανία: Με μώλωπες βγήκε η κυβέρνηση από την πρώτη κρίση

Η κυβέρνηση στη Ρουμανία ηττήθε στην προσπάθειά της να περάσει την αναμόρφωση μέρους του ποινικού κώδικα με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη διακοπή πολιτικών διώξεων με πρόσχημα τη διαφθορά για μικρά ποσά.

Μετά από μεγάλη αντιπαράθεση με τα media, τόσο τα εσωτερικά όσο και τα διεθνή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο, αν και είχε ψηφιστεί από τη Βουλή καθώς η αντιπολίτευση είχε επιτύχει την κινητοποίηση σημαντικής μερίδας της κοινωνίας.

Ωστόσο η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με λιγότερο από δυο μήνες στην εξουσία επιβίωσε με μεγάλη άνεση την πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση προσπαθώντας να προκαλέσει ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

[graphiq id=”2Lf3pf18Yv3″ title=”Ρουμανία: Το προφίλ” width=”700″ height=”566″ url=”https://w.graphiq.com/w/2Lf3pf18Yv3″ ]

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εκλογές έδωσαν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι συνεργάζονται με τους κεντρώους ελέγχοντας το 70% του Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης αναγκάστηκε σε παραίτηση ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη αντικατάσταση του υπουργού Δικαιοσύνης, υπεύθυνου για το νομοσχέδιο έτσι ώστε να καταλαγιάσει η κοινωνική ένταση.

Η ένταση στη Ρουμανία και η πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση εντάσσονται σε γενικότερο σχεδιασμό ανατροπής άρτη διαμορφωθέντος πολιτικούσκηνικού, καθώς η νέα κυβέρνηση είναι φιλορωσική, ενώ η Ρουμανία βρισκόταν κάτω από φιλο-νατοϊκές κυβερνήσεις τις τελευταίες 10ετίες.

Υπ αυτό το πρίσμα μπορεί να εξηγηθεί και να αποτιμιθεί η μεγάλη έκταση που δόθηκε στο θέμα του νομοσχεδίου και των κοινωνικών αντιδράσεων από media όπως το Bloomberg και το Reuters.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version