Στήνουν πολιτική κρίση στη Ρουμανία

Ένα μήνα μετά τις εκλογές που θριαμβευτικά κέρδισαν οι Σοσιαλιστές

Στήνουν πολιτική κρίση στη Ρουμανία

Σε πολιτική δίνη φαίνεται ότι έχει ήδη εισέλθει η Ρουμανία, ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους Σοσιαλιστές, με μαζικές διαδηλώσεις και την παραίτηση του υπουργού Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο αντιδράσεων για την ψήφιση νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

[graphiq id=”cfMQksvYYDP” title=”Ρουμανία: Το προφίλ” width=”700" height=”566" url=”https://w.graphiq.com/w/cfMQksvYYDP” ]

Η αντιπολίτευση, που έχασε τα ηνία της διακυβέρνησης λόγω σκανδάλου διαφθοράς, αντιμάχεται το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος εκτίει ποινή για νοθεία εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το θέμα της ψήφισης ενός νόμου αποσυμφόρησης των φυλακών αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα, οδηγώντας σε παραίτηση υπουργού, ενώ τα διεθνή media αφιερώνουν τεράστια σε έκταση θέματα και στρέφουν τους προβολείς της δημοσιότητας στην ταραγμένη βαλκανική χώρα.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το Bloomberg σπεύδει να λάβει ξεκάθαρη θέση κατά της νέας κυβέρνησης και συμβάλλει στη δημιουργία σχετικού κλίματος, παρομοιάζοντας τις διαδηλώσεις αντίστοιχες με αυτές που οδήγησαν στην πτώση του Τσαουσέσκου.
Παράλληλα το Bloomberg σε επεξηγηματικό(!) των εξελίξεων στη Ρουμανία άρθρο επισημαίνει ότι οι διαδηλώσεις αφορούν άνοδο λαϊκιστών αλλά αποδίδει αυτό το κίνητρο του λαϊκισμού στην κυβέρνηση.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Πολιτική κρίση απειλεί τη Ρουμανία

Διαφήμιση