if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ο βαρόνος των ναρκωτικών El Chapo δώρο… στον Τράμπ

Κίνηση απόδειξης της καλής θέλησης και της πολιτικής βούλησης απέναντι στις ΗΠΑ κάνει το Μεξικό κατά τη διάρκεια της μετάβασης εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα στον Ντόναλντ Τράμπ, εκδίδοντας το μεγαλύτερο βαρόνο ναρκωτικών μετά τον Πάμπλο Εσκομπάρ, τον Joaquin “El Chapo” Guzman.

Πρόκειται για μια κίνηση με στόχο την ισχυροποίηση της θέσεης του αμφισβητούμενο προέδρου Ενρίκο Πέννα Νιέτε, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τράμπ πριν τις εκλογές συζητώντας για την ανέγερση τοίχους.

Η έκδοση του El Chapo αποτελεί στην ουσία αποχαιρετιστήριο δώρο για τον Μπαράκ Ομπάκα και καλωσόρισμα για τον Ντόναλντ Τράμπ, αλλά κυρίως αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία ο Πέννα Νιέτε θα επιχειρήσει να χτίσει τις προσωπικές αλλά και διπλωματικές σχέσεις με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
[graphiq id=”bkjhR03FTQ9″ title=”Η ζωή του El Chapo” width=”700″ height=”709″ url=”https://w.graphiq.com/w/bkjhR03FTQ9″ ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ο El Chapo καταζητείτο με την κατηγορία διακίνησης τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών στις ΗΠΑ και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο ηγέτης του καρτέλ Sinaloa αντιμετώπιζε δύο αιτήσεις έκδοσης, μία από την Καλιφόρνια και μία από το Τέξας, και παρότι είχε μεταφερθεί σε φυλακή στη Ciudad Juarez, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα του Ελ Πάσο στο τέξας, οι αρχές είχαν αρνηθεί τότε την έκδοση του.

Ο ίδιος είχε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να παραμείνει στο Μεξικό αλλά οι εφέσεις του απορρίφθηκαν. Βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση καθώς είχε δραπετεύσει από δύο μεξικανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας και τώρα αναμένεται να παραστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μπρούκλιν την Παρασκευή.

Το χρονικό της καταδίωξης του διαβόητου El Chapo

Το 2001 δραπετεύει από φυλακή υψίστης ασφαλείας του Puente Grande κρυμμένος όπως αναφέρθηκε σε καλάθι άπλυτων. Συλλαμβάνεται εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2014, αλλά ούτε αυτή η φυλάκιση του διήρκεσε πολύ καθώς τον Ιούλιο του 2015 διέφυγε κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των αρχών, μέσω ενός τούνελ που οι άντρες του κατασκεύασαν ακριβώς κάτω από το κελί του στη φυλακή Altiplano, ταπεινώνοντας την κυβέρνηση. Στις 17 Οκτωβρίου του ίδιου έτους Μεξικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έφτασαν πολύ κοντά στη σύλληψη του κοντά στη Sinaloa, αλλά τελικά κατόρθωσαν να τον συλλάβουν τον Ιανουάριο του 2016. Το Μάιο της περασμένης χρονιάς η δικαστική αρχή του Μεξικό αποφάσισε την έκδοση του στις ΗΠΑ και απέρριψε έφεση του για παραμονή στη χώρα τον Οκτώβριο του 2016.

[graphiq id=”lD4etccntc1″ title=”κατασχέσεις νακρωτικών Παγκοσμίως” width=”700″ height=”548″ url=”https://w.graphiq.com/w/lD4etccntc1″ ]

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στην ανατολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, όπου ο Guzman θα διωχθεί, τον κατηγορεί για την εποπτεία καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών με χιλιάδες μέλη και το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων κερδών στο Μεξικό. Ενώ ο Μεξικανός πρωθυπουργός, Enrique Pena Nieto, είχε αρχικά αντισταθεί στην έκδοση του στις ΗΠΑ, μετά την σύλληψη του τον Ιανουάριο του 2016 διέταξε να εκδοθεί, επιταχύνοντας μάλιστα τη διαδικασία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version