Διαρροές διαλόγων με τους προέδρους του Μεξικού και της Αυστραλίας εκθέτουν τον Τραμπ

Διαρροές διαλόγων με τους προέδρους του Μεξικού και της Αυστραλίας εκθέτουν τον Τραμπ

Νέες αποκαλύψεις-διαρροές των απομαγνητοφωνημένων διαλόγων που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ την πρώτη εβδομάδα ως πρόεδρος με τους ομολόγους του από το Μεξικό και την Αυστραλία προκαλούν αναταράξεις στην Ουάσιγκτον και νέα θύελλα στον Λευκό Οίκο, πριν ακόμα καταλαγιάσει ο αχός από την προηγούμενη που οδήγησε σε αποπομπή δυο διευθυντών επικοινωνίας και του προσωπάρχη Ρέινς Πρίμπους καθώς και την παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου, Σον Σπάισερ.

Στους τηλεφωνικούς διαλόγους με τον πρόεδρο του Μεξικό, Ενρίκε Πένα Νιέτε, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται οποροτυνιστής μιλώντας σε ύφος προκλητικό, αμετροεπής και απαξιωτικός για τα media και το εκλογικό σώμα, ενώ παράλληλα προτρέπει τον ομόλογό του να συνομολογήσει στο ψέμα του ώστε να μη χάσει σε αξιοπιστία ο ίδιος.

Στην πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία ως πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Μεξικανό ομόλογό του Πένια Νιέτο, στις 27 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την προεκλογική του δέσμευση – σήμα κατατεθέν της εκστρατείας του – να υποχρεώσει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερση ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ ως ένα πολιτικό πρόβλημα που διογκώνεται, ασκώντας πίεση στον Μεξικανό πρόεδρο να σταματήσει να λέει δημοσίως ότι η κυβέρνησή του δεν θα πληρώσει ποτέ για το τείχος.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Βρόμικη επίθεση Τραμπ σε Μέρκελ μέσω twitter

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι είχε συνειδητοποιήσει ότι η χρηματοδότηση της οικοδόμησης του τείχους θα πρέπει να προέλθει από άλλες πηγές, αλλά απείλησε να διακόψει τις επαφές με την μεξικανική κυβέρνηση αν ο Νιέτο συνεχίζει να κάνει επιθετικές δηλώσεις.
Χαρακτήρισε δε το τείχος ως το

«το πιο ασήμαντο θέμα της συζήτησής μας, αλλά πολιτικά ίσως να είναι το πιο σημαντικό».

«Σχετικά με το τείχος, εσύ και εγώ έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Μεξικανό ομόλογό του.

«Ο λαός μου ξεσηκώνεται και λέει ‘Το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος’ και ο δικός σου λαός ενδεχομένως να λέει κάτι σε μια αντίστοιχη, ελαφρώς διαφορετική γλώσσα».

Ενώ συνεχίζοντας εξήγησε την… παιδαριώδη πολιτική του λογική:

«Πρέπει να έχω το Μεξικό να πληρώνει για το τείχος – Πρέπει»

τόνισε.

«Μιλάω για αυτό τα τελευταία δύο χρόνια».

Για να λύσει το πρόβλημα, ο Τραμπ πίεσε τον Νιέτο να πνίξει το θέμα.

«Και οι δύο θα πούμε ‘θα βρούμε μια λύση’ θα βρούμε κάπως μια φόρμουλα»,

Όταν ο Νιέτο επέμεινε ότι η θέση του θα συνεχίσει να είναι σταθερή λέγοντας ότι το Μεξικό δεν μπορεί να πληρώσει για το τείχος, ο Τραμπ αντέδρασε:

«Δεν μπορείς να το λες αυτό στα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα ενημέρωσης θα το ακολουθήσουν και δεν μπορώ να ζήσω με αυτό»

είπε ο Τραμπ, λέγοντας επίσης ότι γνωρίζει

«τον τρόπο για να οικοδομηθεί πολύ φθηνά το τείχος…και θα είναι ένα καλύτερο τείχος και θα φαίνεται πολύ ωραίο».

Δεν είναι όμως μόνο η συνομιλία Τραμπ-Νιέτο, η Washington Post αποκάλυψε και μέρος του απομαγνητοφωνημένου κείμενου της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τραμπ που είχε στις 28 Ιανουαρίου με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Διαβάστε  Πειραγμένα τα stress tests της Fed για Goldman Sachs και Stanley

Συνταγμένα από το προσωπικό του Λευκού Οίκου, τα κείμενα δίνουν μια αφιλτράριστη ματιά στην προσέγγιση του Τραμπ για την διπλωματική πτυχή των καθηκόντων του.

«Έχω έρθει ως εδώ», είπε ξεσπώντας ο Τραμπ, έπειτα από διαφωνία του με τον Τέρνμπουλ για μια συμφωνία στο προσφυγικό.

«Έχω τέτοιες τηλεφωνικές επικοινωνίες όλη μέρα και αυτή είναι η πιο δυσάρεστη».

«Η συνομιλία με τον Πούτιν ήταν ευχάριστη» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν το τέλος της επικοινωνίας του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό. «Αυτή είναι γελοία».

Και οι δύο επικοινωνίες που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τους ηγέτες του Μεξικού και της Αυστραλίας είχαν ως επίκεντρο θέματα που σχετίζονταν με την μετανάστευση.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Αλλά η ουσία των ζητημάτων αυτών ελάχιστα συζητήθηκε με την κύρια ανησυχία του Τραμπ να εμφανίζεται να είναι αν θα υπάρξει κάποια επίδραση των πολιτικών αυτών στον ίδιο.
«Αυτό θα με τελειώσει», τόνισε ο Τραμπ στον Τέρνμπουλ.

«Είμαι ο σπουδαιότερος άνθρωπος του κόσμου που δεν θέλει να επιτρέψει την είσοδο ανθρώπων στην χώρα. Και τώρα συμφωνώ να δεχτώ 2.000 ανθρώπους»,

είπε αναφερόμενος στην συμφωνία που είχε συνάψει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για την αποδοχή 1.250 προσφύγων από την Αυστραλία.

Σε κάποιο σημείο ο Τραμπ εξέφρασε τον θαυμασμό του για την άρνηση της Αυστραλίας να επιτρέψει σε πρόσφυγες να φτάνουν με βάρκες στις ακτές της, σημειώνοντας ότι αυτή

«είναι μια καλή ιδέα. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς».

Ενώ με σχόλιο που φέρεται να προοριζόταν για φιλοφρόνηση, ο Τραμπ είπε στον Τέρνμπουλ:

«Εσύ είσαι χειρότερος από μένα».

Διαφήμιση