Σε βελτίωση της γεωπολιτικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας οδηγούν οι εντελώς ανορθολογικοί χειρισμοί του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, ο οποίος απομακρύνθηκε από τον αμερικανικό άξονα, προσεγγίζοντας τον Κινεζικό και εγκαταλείποντας τη γραμμή της ανατροπής του status quo. Μπορεί οι σχέσεις Μανίλας-Ουάσιγκτον να επιδεινώνονται σταθερά το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά οι Φιλιππίνες αναδείχθηκαν σε ρυθμιστή της κατάστασης στην περιοχή επιτυγχάνοντας παράλληλα να παίξουν ρόλο διεθνώς.
[graphiq id=”f8D0ZWiBOe1″ title=”Κορυφαίοι εμπορικοι εταίροι των Φιλιππίνων” width=”700″ height=”614″ url=”https://w.graphiq.com/w/f8D0ZWiBOe1″ ]
Τελευταία ένδειξη του σχίσματος στις σχέσεις ΗΠΑ-Φιλιππίνων είναι η αναβολή και εν συνεχεία η διαφαινόμενη ματαίωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, σύμφωνα με δηλώσεις Φιλιππινέζου στρατηγού που επικαλείται το Reuters.
Διαβάστε επίσης: Οι G20 πάτησαν το κουμπί του πανικού
Η στάση που κρατούν οι Φιλιππίνες ανάγκασε την Ουάσιγκτον σε επαναπροσέγγιση με το Πεκίνο, με πρώτο βήμα τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων διάσωσης και διαχειρισης φυσικών καταστροφών, ενώ όπως όλα δείχνουν θα έχουν στενότερη συνεργασία και στην αντιμετώπιση της Βορείου Κορέας, ενώ συζητήσεις υπάρχουν και για τη διαχείριση της ροής πληροφορίών, με το facebook να ετοιμάζει ειδικό εργαλείο λογοκρισίας το οποίο θα διαθέσει στις κινεζικές αρχές προκειμένου να του επιτραπεί η είσοδος στην αγορά.
Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στη Νότια Σινική Θάλασσα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters οι δυο χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν τον αριθμό και τη συχνότητα των κοινών ασκήσεων, καταδεικνύοντας σαφές ρήγμα στις διμερείς σχέσεις.
Το σκηνικό στις διμερείς σχέσεις έχει διαταράξει η εκλογή στην προεδρία του Ντουτέρτε Ροντρίγκο, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει αποκαλέσει τον Μπαράκ Ομπάμα, «πουτ@ν@ς γιο» σε δημόσια ομιλία του, ενώ φαίνεται ότι βρήκε ευκολότερα σημείο επαφής με την Κίνα απομσκρυνόμενη από το μέτωπο των ΗΠΑ που πιέζουν για ανατροπή του status quo στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Οι Φιλιππίνες κέρδισαν στο Διεθνές Δικαστήριο προσφυγή κατά της Ινδίας για τα δικαιώματα χρήσης συγκεκριμένων περιοχών, αμφισβητώντας το κινεζικό κεκτημένο, σε μια απόφαση που δεν αναγνώρισε ούτε το Πεκίνο, ούτε η Μόσχα.
[graphiq id=”b17PX3QknGt” title=”Διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσασ” width=”700″ height=”403″ url=”https://w.graphiq.com/w/b17PX3QknGt” ]
Η Ουάσιγκτον βασιζόμενη σε αυτή την απόφαση και επιχειρώντας να δράσει ως υποστηρικτής συμμάχων έστειλε στην περιοχή δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου και την όξυνση των εντάσεων.
Διαβάστε επίσης: «Φιλιππινέζικη νάρκη» πάτησε ο Ομπάμα
Η Κίνα απάντησε με κοινά και διευρυμένα στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία, ενώ το θερμόμετρο ανέβηκε λόγω της προκλητικότητα της Βορείου Κορέας που πραγματοποίησε ακόμα και πυρηνικές δοκιμές αλλά και λόγω της έντασης μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.
Σε αυτή τη φάση οι εντάσεις δείχνουν να βρίσκονται σε ύφεση κυρίως λόγω της αλλαγής στάσης των Φιλιππίνων που αποτελούσαν τον βασικό μοχλό πίεσης των ΗΠΑ προς την Κίνα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Κίνα πραγματοποίησαν πριν από μερικές ημέρες κοινή άσκηση διάσωσης από σεισμό και καταστάσεις φυσικών καταστροφών, σε μια ένδειξη βελτίωσης των διμερών σχέσεων.