Σίγουρη θεωρείται πλέον η βίαιη αντίδραση της Τουκρίας μετά την >τριπλή επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης που σκόρπισε το θάνατο σε 36-τουλάχιστον- ανρθώπους και τραυμάτισε 140 ακόμη.
Πρόκειται για δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στην Κωσνταντινούπολη σε ένα μήνα, με την προηγούμενη να σκοτώνει 11 ανθρώπους με βόμβα σε αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τουρισμό της χώρας, που αποτελεί μια από τις πλέον προσοδοφόρες βιομηχανίες της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα επίθεση σημειώθηκε μετά τη συμφωνία αποκατάστασης σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και τη συγνώμη προς τη Ρωσία, ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί και συναίνεση στη μάχη κατά του ISIS με τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο συνδυασμός-συγχρονισμός μπορεί να είναι και τυχαίος, ωστόσο οι αναλυτές τα συνεκτιμούν, ενώ υπ αυτό το πρίσμα εκτιμούν ότι σύντομα η Τουρκία θα επιχειρήσει να επέμβει με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία και ενδεχομένως στο Βόρειο Ιράκ.
Σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν άλλωστε και οι κινήσεις συμφιλίωσης με Ρωσία και Ισραήλ, ενώ όπως δήλωσε και ο Ταγίπ Ερντογάν για υπάρξουν και άλλα βήματα προσέγγισης με χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Γεωστρατηγικά, στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλειας στη συριακή μεθώριο, με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε αυτή την περιοχή.
Στο παρελθόν ο τουρκικός στρατός είχε εισβάλλει σε κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ αλλά τότε παρενέβησαν ΗΠΑ και Ρωσία ζητώντας από την Άγκυρα την αποχώρησή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία αρνούνταν επί μακρόν να στηρίξει τις δυνάμεις που μάχονταν κατά των Τζιχαντιστών του iSIS στο χωριό Κομπάνι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται επίσης για τρομοκράτες Κούρφους του PKK.
Σε αυτή τη φάση οι νέες διπλωαμτικές βάσεις που διαμορφώνονται με Ισραήλ, Ρωσία και Άασαντ δεν αποκλείεται να χρησιμεύσουν για την υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών.
Όπως επισημαίνουν άλλωστε διεθνείς αναλυτές η Ρωσία θα μπροούσε να χρησιμοποιήσει την Τουρκία διαταράσσοντας το ΝΑΤΟ με στόχο να τεθεί υπό διαπραγμάτευση η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.