if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

D-Day για τις ελληνικές τράπεζες

European Central Bank chief Mario Draghi, left, attends a meeting of Portugal's Council of State at the Belem presidential palace in Lisbon, Thursday, April 7 2016. The office of Marcelo Rebelo de Sousa, Portugal's new head of state, said he invited Draghi to the meeting to hear his views on Europe's economic and financial situation. (AP Photo/Armando Franca)

Την επαναφορά του waiver, δηλαδή του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, παράσχοντας σημαντική ανάσα ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστυμα και βοηθώντας στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. από τον ESM είναι οι δυο συνθήκες που απαιτούνταν για να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το πρόγραμμα αφορά κρατικούς τίτλους ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια εγχώριων ομίλων.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Τόσο η επαναφορά του waiver, όσο και η ένταξη στο QE, πιθανότατα από το φθινόπωρο, αναμένεται να βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τη διαδικασία δημιουργίας και οργάνωσης αγοράς για τα κόκκινα δάνεια η αποτελεσματική διαχείρηση των οποίων και η δυνατότητα πώλησής τους αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών, να ενδυναμώσει τους ισολογισμούς τους και να ξεκλειδώσει την αναπτυξιακή δυναμική.

Ωστόσο οι τριβές τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρεμποδίζουν την λειτουργία της αγοράς και καθυστερούν τη διαδιακσία άνλτησης ρευστότητας και εκκαθάρισης των ισολογισμών.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version