ΕΚΤ: Σταθερά τα επιτόκια, πιο σταθερή η οικονομία, φόβοι αποθέρμανσης του πληθωρισμού

Σε πιο σθεναρή αναπτυξιακή τροχιά βρίσκεται πλέον η ευρωπαϊκή οικονομία σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ πιο ισορροπημένο είναι το προφίλ κινδύνων που αντιμετωπίζει τώρα και στο μέλλον. Το βασικό ζητούμενο που είναι η ανάκαμψη του πληθωρισμού δεν έχει επιτευχθεί καθώς η ανάκαμψη δεν είναι πλήρης με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά τον πληθωρισμό δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιωδώς τον τελευταίο χρόνο και ότι όλες σχεδόν οι μεταβολές οφείλονται στις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, προβλέποντας παράλληλα έντονη μεταβλητότητα στην τιμή του μαύρου χρυσού τους προσεχείς μήνες.

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν αισιοδοξία όχι όμως ικανή να μεταβάλει τη νομισματική πολιτική τόσο σε επίπεδο συμβατικών όσο και αντισυμβατικών μέτρων, με αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αμετάβλητο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες αγορών και αναλυτών.

Από την ανακοίνωση της ΕΚΤ έχει απαλειφθεί η διατύπωση για ενδεχόμενη νέα μείωση των επιτοκίων αντανακλώντας την πιο ισορροπημένη και εδραιωμένη ανάπτυξη, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται αύξηση των επιτοκίων, καθώς διατηρήθηκε η διατύπωση για μηδενικά επιτόκια για χρονικό διάστημα αρκετά μεγαλύτερο από τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Διαβάστε  Η Μέρκελ θέλει να δώσει το οπλοστάσιο της ΕΚΤ στον ESM

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ η διαδικασία ανάπτυξης καθυστερεί από τον υποτονικό ρυθμό που προωθούνται δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές στις αγορές προϊόντων.

Ο Μάριο Ντράγκι κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε σταθερά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επισημάνει την ανησυχία της ΕΚΤ, η οποία ερμηνεύεται ως μήνυμα στις αγορές για διατήρηση της τρέχουσας πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό καθώς τώρα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 1,5% το 2017 έναντι εκτίμησης 1,7% το Μάρτιο και στο 1,3% το 2018 (προηγούμενη εκτίμηση 1,6%) και στο 1,6% για το 2019. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη διαμορφώνεται πλέον στο 1,9% φέτος (από 1,8%) και στο 1,8% (έναντι 1,7%) για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ παραμένει αναγκαία η υποστηρικτική νομισματική πολιτική για να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, ενώ διατηρείται ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης ή παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Διαβάστε  Σταθερά επιτόκια και repos στην Κίνα, δημιουργείται gap με το δολάριο

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι αν χρειαστεί η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε όγκο αλλά και διάρκεια.Τόνισε επίσης πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινά χαμηλά επίπεδά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Στη σημερινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και – 0,40% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και πολύ πέρα ​​από τον ορίζοντα των καθαρών αγορών ενεργητικού.

Όσον αφορά τα μη τυποποιημένα μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων, με το σημερινό μηνιαίο ρυθμό ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, προορίζονται να λειτουργήσουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 ή πέραν αυτών εάν είναι απαραίτητο και εν πάση περιπτώσει έως το Διοικητικό Συμβούλιο βλέπει μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού σύμφωνα με τον στόχο του για τον πληθωρισμό. Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις επανεπενδύσεις των πληρωμών κεφαλαίου από τους τίτλους λήξης που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Ελαν οι προοπτικές καθίστανται λιγότερο ευνοϊκές ή αν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν συμβιβάζονται με την περαιτέρω πρόοδο προς μια σταθερή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να αυξήσει το πρόγραμμα ως προς το μέγεθος και / ή τη διάρκεια.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα σχολιάσει τις σκέψεις στις οποίες βασίζονται αυτές οι αποφάσεις σε συνέντευξη τύπου που ξεκινά στις 14:30 CET σήμερα.