Ισχυροποιείται το μέτωπο που σπρώχνει το ΔΝΤ εκτός του ελληνικού προγράμματος, με την έμμεση προσχώρηση της Κομισιόν, η οποία ξεκαθαρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Τη στιγμή που ξεκινούν οι διαδικασίες για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η Κομισιόν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τάσσεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, των τραπεζιτών και της ΕΚΤ υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανακεφαλαιοποίησης, εφιστώντας όμως την προσοχή στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Διαβάστε επίσης: Ο Στουρνάρας στηρίζει κυβέρνηση, ζητά αποχώρηση του ΔΝΤ
«Τώρα προτεραιότητα αποτελεί η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων»
δήλωσε, στο ίδιο πλαίσιο, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων.
Άλλωστε, όπως εξήγησε η ίδια, η παραπάνω δέσμευση περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και στη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ άφησε με δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, αντιδρώντας και αυτός στις αξιώσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες.
Διαβάστε επίσης: NPL’s: Πιάνουν στόχους οι τράπεζες, αλλά σε χαμηλές τιμές
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ εγείρει ενστάσεις για τα stress tests και τον τρόπο υπολογισμού του κεφαλαιακού κενού στις ελληνικές τράπεζες, σενάριο που επαληθεύτηκε καθώς έχουν γίνει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις μέχρι τώρα.
Όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά, παρά τις διαρροές περί «παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα».
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει εκφράσει επανειλημμένα την εκτίμηση περί πιθανής ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από τα μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματα».
Διαβάστε επίσης: EBA: Πρόβλημα τα NPL’s, οι καταθέσεις θα χρηματοδοτήσουν δανεισμό-ανάπτυξη
Άλλωστε, το Ταμείο θα απευθυνθεί και στις εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης, προκειμένου οι τελευταίες να προχωρήσουν σε επιπλέον ενέργειες, μεταξύ των οποίων επικαιροποιημένα «asset quality review» και «stress test».
Από την πλευρά τους, ωστόσο, τόσο η Αθήνα, όσο και οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα, επικαλούμενες την τελευταία κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών, το φθινόπωρο του 2015.