Τρέχουν να δέσουν τα Σκόπια στο NATO χωρίς λύση για όνομα

Τρέχουν να δέσουν τα Σκόπια στο NATO χωρίς λύση για όνομα

Σε νέο επίπεδο περνούν οι ελληνοσκοπιανές σχέσεις καθώς όπως αποκαλύπτουν ελληνικά media η νέα κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ κινείται ταχύτητα για ένταξη στο NATO, στο πλαίσιο δεσμεύσεων για σταθεροποίηση της χώρας που έχει αναλάβει. Με το ζήτημα του ονόματος όμως ανοιχτό και μακριά από λύση σε διπλωματικό επίπεδο προωθείται η λύση ένταξης με το όνομα FYROM, σενάριο που μέχρι τώρα απέρριπτε η ίδια η πΓΔΜ, ενώ δεν έχει ποτέ συζητηθεί σοβαρά στην Αθήνα.

Διαφήμιση

Πρόκειται για νέα δεδομένα τα οποία αναδύονται τη στιγμή που παρατηρείται ξέσπασμα του αλβανικού εθνικισμού στην Αλβανία και το Κόσοβο. Παράλληλα αποκαλύπτεται προσπάθεια εδραίωσης του NATO στα Βαλκάνια καθώς μόλις μπήκε στους κόλπους της Συμμαχίας το μικρό αλλά μεγάλης γεωστρατηγικής αξίας Μαυροβούνιο.

Διαβάστε  Το NATO επιμένει σε διμερή επίλυση του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Διαβάστε επίσης: Εκλογές…”πραξικόπημα” στο Κόσοβο, βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια

Αυτή την περίοδο οι σχέσεις NATO-Ρωσίας μεν σταθερές αλλά σε κρίσιμη κατάσταση με τις δυο πλευρές να εντείνουν τις προκλήσεις και την επίδειξη δύναμης στη Βαλτική, ενώ ανταλλάσσουν κατηγορίες για πολιτικές παρεμβάσεις και προσπάθεια αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.

Διαβάστε επίσης: Ποιοί ξυπνούν τα φαντάσματα των Βαλκανίων

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται -αν δεν έχουν ξεκινήσει ήδη- προσπάθειες ποδηγέτησης της ελληνικής διπλωματίας και εν συνεχεία lobbying στην κυβέρνηση στην κατεύθυνση της συναίνεσης στο ζήτημα της εισδοχής της πΓΔΜ στο NATO χωρίς λύση για το όνομα αλλά με την έναρξη διαλόγου.

Διαβάστε  Ο Ζάεφ τραβάει και σβήνει κόκκινες γραμμές στην ίδια δήλωση

Στην πρόσφατη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ακούστηκαν φωνές περί επιτάχυνσης των διαδικασιών ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή, με τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Σλοβενίας και Κροατίας να κατονομάζουν τη FYROM ως την πλέον επείγουσα περίπτωση λόγω των τελευταίων δραματικών εξελίξεων. Μετά και την ένταξη του Μαυροβουνίου, απέμεινε εκτός ΝΑΤΟ μόνο η ΠΓΔΜ, καθώς η Σερβία δεν έχει εγείρει τέτοιο αίτημα και βεβαίως δεν συζητείται η άμεση κλήση ούτε της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ούτε του Κοσόβου.

Διαβάστε  Ανησυχητικές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζει "διαφορές" Ελλάδας-Τουρκίας

Διαβάστε επίσης: NATO, Ρωσία αδιαφορία θέτουν σε κίνδυνο τα Βαλκάνια

Τα πρόσφατα γεγονότα στα Σκόπια απείλησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να μεταδώσουν την εθνοτική ένταση στα όμορα κράτη, προκαλώντας γενικευμένη κρίση. Το σπιράλ αυτών των εξελίξεων χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα και επιχείρημα για την επιτακτική ανάγκη όπως, όπως ένταξης με γνώμονα την αποτροπή νέων εντάσεων στην περιοχή.

Διαφήμιση