Προοπτική ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην Ελλάδα

Προοπτική ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην Ελλάδα

Επί τάπητος και με συγκεκριμένα σχέδια τίθεται το θέμα της διεύρυνσης της νατοϊκής παρουσίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τόσο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας όσο και ως μέρος της διαδικασίας ισχυροποίησης της παρουσίας του NATO στη Μεσόγειο που αποτελεί κίνηση επίδειξης πυγμής απέναντι στη Ρωσία, όπως συμβαίνει και στην Ανατολική Ευρώπη, τα δυτικά Βαλκάνια και τη Βαλτική.

Διαφήμιση

Αν και το NATO διαθέτει ήδη στην Ελλάδα στρατηγείο (στη Λάρισα), κέντρο επικοινωνιών (στην Αγία Παρασκευή), ναυτική και αεροπορική βάση στη Σούδα και αεροπορική βάση στη Λάρισα, η επέκταση των στρατιωτικών χρήσεων στις εν λόγω βάσεις αποτελεί επιδίωξη της συμμαχίας και πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο προσπάθειας διευκόλυνσης του αμυντικού προγράμματος της Ελλάδας αλλά και εξασφάλισης πολιτικής-διπλωματικής στήριξης.

Γεωστρατηγικά η ενίσχυση του ελληνικού ρόλου επιδιώκεται σε μια περίοδο που η αντιπαράθεση της Άγκυρας με το Βερολίνο οδηγούν σε ντε φάκτο αποδυνάμωση του ρόλου της βάσης του Ιντσιρλίκ, η οποία ωστόσο παραμένει η σημαντικότερη για το NATO και τις ΗΠΑ στην περιοχή λόγω της εγγύτητας στη Συρία και το Ιράκ.

Διαβάστε  Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους, νεκρούς και ζωντανούς

Το θέμα αναδεικνύει με δημοσίευμα η Καθημερινή κάνοντας λόγο για τη δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων (Navy Seals) στις εγκαταστάσεις της Σούδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συχνές συνεκπαιδεύσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, αποτέλεσαν προπομπό αυτής της δρομολογούμενης εξέλιξης, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι οι πεζοναύτες που αναπτύσσονται σε μικρές ομάδες σε εστίες εντάσεως όπως η Συρία, προέρχονται ολοένα και λιγότερο από το Ιντσιρλίκ.

Η Καθημερινή επισημαίνει ότι η μόνιμη στάθμευση βατραχανθρώπων στη Σούδα αποτελεί, επίσης, μια έμμεση αναγνώριση της αξίας που έχει το υπό ελληνική διοίκηση Νατοϊκό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC), όπου μετεκπαιδεύονται ειδικές δυνάμεις όλων των συμμαχικών δυνάμεων.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τους 5 αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου (133 Σμηναρχία Μάχης), αίτημα το οποίο είχε διατυπωθεί και παλαιότερα (επί υπουργίας Δ. Αβραμοπούλου και Ευάγγελου Βενιζέλου). Δεν ενδιαφέρονται διόλου για την πρόταση περί δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο και, αντιθέτως, προτιμούν το Καστέλλι κυρίως για τη στάθμευση μοίρας Drones και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV).
[graphiq id=”hUPtY75dcXz” title=”Αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα διαχρονικά και κατά είδος” width=”700" height=”490" url=”https://sw.graphiq.com/w/hUPtY75dcXz” frozen=”true”]

Από ελληνικής πλευράς η διεύρυνση των χρήσεων και της παρουσίας του NATO στην Κρήτη ενισχύει αφενός το ελληνικό αποτύπωμα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά και στη φάση που το ενεργειακό ζήτημα κυριαρχεί στην ατζέντα. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ένα πακέτο αντισταθμιστικών οφελημάτων τα οποία θα οδηγούσαν σε περιορισμό του κόστους των προγραμμάτων εξοπλισμών και θα βοηθούσαν την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενη τις δυσλειτουργικές σχέσεις Ουάσιγκτον Άγκυρας.

Διαβάστε  Συρία: Συνετρίβη ρώσικο μαχητικό S-30SM

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα της ενίσχυσης της παρουσίας του NATO ως συγκολλητική ουσία για την εδραίωση της συνεργασίας στην ενέργεια μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Ισραήλ και εν συνεχεία ανάδειξη των τεσσάρων ως περιφερειακή ασπίδα.
[gra[graphiq id=”kjSazXw2HWt” title=”NATO: Το προφίλ, τα μέλη, οι αμυντικές δαπάνες” width=”700" height=”611" url=”https://sw.graphiq.com/w/kjSazXw2HWt” frozen=”true”]

Διαφήμιση