Ολλανδία: Οι εκλογές έδειξαν δεξιά στροφή

Ολλανδία: Οι εκλογές έδειξαν δεξιά στροφή

Πολλαπλών ερμηνειών επιδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία, όπως επίσης και οι λόγοι που τελικά οδήγησαν σε μια πολιτική ανατροπή υπέρ του κέντρου και των μετριοπαθών δυνάμεων, ενώ ακόμα πιο περίπλοκες θα είναι οι αναλύσεις για την επόμενη ημέρα τόσο στην Ολλανδία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αναζητούνται αντίδοτα στην άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ παράλληλα η Ευρώπη διέρχεται βαθιά κρίση ταυτότητας, αξιών και συνοχής.

Διαφήμιση

Χαρακτηριστική της επόμενης ημέρας που διαμορφώνεται είναι η δήλωση του ηττημένου Γκέερτ Βίλντερς,

«κερδίσαμε έδρες. Αυτή είναι η πρώτη νίκη. Δεν έχω τελειώσει ακόμη με τον Ρούτε. Δεν έχει απαλλαγεί από εμένα».

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία μπορεί να χαρακτηρίζονται ως ήττα των ευρωφοβικών, ωστόσο είναι περισσότερο ήττα των προοδευτικών καθώς η κύρια μάζα του εκλογικού σώματος τοποθετήθηκε συντηρητικά και δεξιά.

Διαβάστε  Μόσχα και Τραμπ συμφωνούν, αλλά το FBI χαλάει τη "σούπα"

Αν μάλιστα ερμηνευτεί και ο αντίκτυπος της σύγκρουσης με την Ολλανδία και το σόου πολιτικής πυγμής και αντιμουσουλμανικής διάθεσης που χρειάστηκε να δώσει ο Μαρκ ΡΟύτε για να κερδίσει πόντους έναντι του Βίλντερς, τότε είναι ακόμα πιο καθαρό ότι οι ψηφοφόροι ζητούν συντηρητική στροφή.

Αυτός είναι ο λόγος που «πανηγυρίζουν» η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς ο Ρούτε θα είναι πάλι πρωθυπουργός αλλά το κυβερνητικό μείγμα που θα διαμορφωθεί θα είναι ακόμα πιο συντηρητικό.

Αν σε αυτή την εξίσωση προστεθεί και ο ρόλος του Βίλντερς ως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τότε είναι σαφές πως η κυβέρνηση θα δέχεται μονόπλευρη κριτική από τα άκρα δεξιά με ότι αυτό συνεπάγεται για τον προσανατολισμό της πολιτικής της.

Διαβάστε  Κύπρος: Επανεξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης με 56%

Η παταγώδης ήττα των Σοσιαλδημοκρατών του Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρά το σκληρό και σχεδόν νεοφιλελεύθερο προφίλ που έχει διαμορφώσει ο ίδιος ως επικεφαλής του Eurogroup και «αυλικός» του Σόιμπλε, είναι ενδεικτική της σαφούς συντηρητικής στροφής και το νέου πλαισίου άσκησης πολιτικής που εξυφαίνεται.

Το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ διατήρησε μόλις 9 από τις 38 έδρες που κατείχε έως σήμερα. Όπως δήλωσε, ωστόσο, δεν προτίθεται να τα παρατήσει ποτέ, συνεχίζοντας την πορεία του.

Πολύ συντηρητική η νέα κυβέρνηση

Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε είναι πρώτο στις εκλογές και θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είναι όμως αποδυναμωμένο κατά 8 έδρες, δεν έχει ισχυρό σύμμαχο και θα είναι αναγκασμένο να κάνει πολιτικές εκπτώσεις προκειμένου να εξασφαλίσει κυβερνητικές συνεργασίες ή έστω ψήφο ανοχής.

Διαβάστε  Ιταλία: Η Ευρώπη "προσεύχεται" για νέες εκλογές ή Μπερλουσκόνι πρωθυπουργό

Ο καταποντισμός των Εργατικών του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η σημαντική αλλά πολιτικά ανούσια άνοδος των Πρασίνων και η ενίσχυση των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών 66 και των Χριστιανοδημοκρατών δίνουν μια πρώτη εικόνα για το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό και τον προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης.

Τα έως τώρα αποτελέσματα:
VVD 33 seats
PVV 20
CDA 19
D66 19
GroenLinks, SP 14
PvdA 9
ChristenUnie 5
Partij voor de Dieren
50PLUS 4
SGP and DENK 3
Forum for Democracy 2

Διαφήμιση