Άνοδο στο Χρηματιστήριο δείχνουν τα futures του CAC 40 στο Παρίσι, παρά την εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης και την έξαρση της αβεβαιότητας μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Αριστερό Λαϊκό Μέτωπο και με την οποία συντάχθηκε και η ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν.
Τα futures του δείκτη CAC 40 κατέγραψαν άνοδο νωρίς την Πέμπτη, παρά τη βαθύτερη πολιτική αστάθεια στη Γαλλία που ακολούθησε την κατάρρευση της κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ εκδιώχθηκε μέσω πρότασης μομφής, γεγονός που τον οδήγησε να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του. Ο προϋπολογισμός που προκάλεσε την πτώση του είναι πλέον άκυρος, εντείνοντας περαιτέρω την πολιτική αβεβαιότητα.
Στο οικονομικό μέτωπο, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τον PMI στη Βιομηχανία για τον Οκτώβριο, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του σύνθετου PMI που έδειξε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων δέκα μηνών.
Την Τετάρτη, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,7% κλείνοντας στις 7.303 μονάδες, σημειώνοντας την πέμπτη διαδοχική του άνοδο και φτάνοντας σε υψηλό τριών εβδομάδων, παρά την πολιτική αβεβαιότητα.
Στα εταιρικά νέα, η Renault κατέγραψε άλμα 4,9% την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση ότι η μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της, Ampere, εξασφάλισε συμφωνία με την STMicroelectronics.
Αν η στάση των αγορών διατηρηθεί θα σημάνει ότι οι επενδυτές δίνουν πίστωση χρόνου στον Μακρόν προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και να αποφύγει την κατάρρευση. Το σκηνικό βέβαια παραμένει ιδιαίτερα ρευστό.
Ο Μακρόν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης όπου και θα ανοίξει τα χαρτιά του…
Το πολιτικό σκηνικό
Δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για το τέλος του πολιτικού δράματος που ζει η Γαλλία, ενώ πλέον όλα τα ενδεχόμενα -ακόμη και της παραίτησης Μακρόν- βρίσκονται στο τραπέζι.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόεδρος επεξεργάζεται σενάρια για την επόμενη μέρα πριν ακόμη την επίσημη κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Το δίλημμα είναι αν ο Μακρόν θα επιμείνει στον Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό ή αν θα επιλέξει νέο πρόσωπο. Με δεδομένο ότι οι σχέσεις των δύο είχαν από καιρό ψυχραθεί το πρώτο σενάριο θεωρείται απίθανο. Ωστόσο, ο Μπαρνιέ αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία ως μεταβατικός πρωθυπουργός μέχρι να διοριστεί νέος.
Αν ο Μακρόν επιλέξει πρωθυπουργό με τη λογική του διορισμού του Μπαρνιέ, τότε δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το ίδιο δράμα. Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών έχει προειδοποιήσει για αύξηση φόρων από έναν έκτακτο προϋπολογισμό.
Στο τραπέζι βρίσκεται -εκ νέου- το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με επικεφαλής προερχόμενο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (την Αριστερά), κάτι που θα καθιστούσε τη συνύπαρξη με τον Μακρόν ιδιαιτέρως προβληματική.
Με βάση τη θεωρία των παιγνίων θα μπορούσε να υπάρξει ένα σημείο ισορροπίας, αυτό προϋποθέτει όμως κοινή στόχευση των παιχτών. Η Αριστερά όμως, ενδεχομένως και η Ακροδεξιά έχουν ως μείζονα στόχο την παραίτηση του Μακρόν, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση… απριόρι ατελέσφορη.
Το σενάριο διατήρησης του Μακρόν στην εξουσία περνάει μέσα από μια συνεργασία με τη Λε Πεν για τη διαμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν πάντως επιχειρηματικοί κύκλοι…
Το εναλλακτικό σενάριο για διεμβολισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου και συνεργασία με τους μετριοπαθείς Αριστερούς δεν φαίνεται να προκρίνεται, καθώς η δυναμική κατάρρευσης του Μακρόν ανεβάζει τις προοπτικές εναλλαγής στην εξουσία.
Τα ονόματα που κυκλοφορούν για τον επόμενο πρωθυπουργό περιλαμβάνουν τον υπουργό Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί από το προεδρικό κόμμα Αναγέννηση, τον Φρανσουά Μπαϊρού από τους κεντρώους MoDem, τον Μπρινό Ρετεγιό από τους Ρεπουμπλικανούς και τον Μπερνάρ Καζνέβ από τους Σοσιαλιστές.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα το βράδυ με τηλεοπτικό διάγγελμα που θα απευθύνει στους πολίτες, όπως έγινε γνωστό χθες λίγο μετά την πτώση της κυβέρνησης.
Πώς ψήφισαν τα κόμματα στη Βουλή
Την πρόταση δυσπιστίας, που είχε καταθέσει η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του αριστερού προεδρικού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ψήφισαν 331 βουλευτές σε σύνολο 574.
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, η οποία αναμένεται να διεκδικήσει για τέταρτη φορά την προεδρία στις εκλογές που προβλέπονται για το 2027, ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της Αριστεράς, παρότι περιείχε καυστική καταδίκη της πολιτικής του RN στο μεταναστευτικό.
Την πρόταση της LFI υπερψήφισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές των άλλων αριστερών κομμάτων (Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, Κομμουνιστές κ.ά.) που συμμετέχουν στον συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, παρά την επίμονη προσπάθεια του Μπαρνιέ να διεμβολίσει τους πιο μετριοπαθείς σχηματισμούς.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη ο Μπαρνιέ, ο οποίος θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγινε ο δεύτερος πρωθυπουργός που έπεσε από ψήφο δυσπιστίας ύστερα από τον Ζορζ Πομπιντού, πρωθυπουργό του προέδρου Σαρλ Ντε Γκωλ, το 1962.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και η εκπρόσωπος της LFI Ματίλντ Πανό ζήτησαν την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, θεωρώντας τον πρωταρχικό υπαίτιο για την πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.
Ρυθμιστής εξελίξεων η Λεπέν
Πάντως η Λεπέν, η οποία δέχεται δριμεία κριτική από επιχειρηματικούς κύκλους και από το κόμμα της παραδοσιακής Δεξιάς, Οι Ρεπουμπλικανοί, για τη συμπόρευσή της με την Αριστερά στην πρόταση δυσπιστίας, δήλωσε ότι το κόμμα της είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τον επόμενο πρωθυπουργό και να συμβάλει στη διαμόρφωση «ενός προϋπολογισμού αποδεκτού από όλους».
Η κορύφωση του πολιτικού δράματος βρήκε τον Μακρόν στη Σαουδική Αραβία, όπου πραγματοποιούσε μέχρι χθες τριήμερη, επίσημη επίσκεψη. Προτού αρχίσει η χθεσινή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις της κυβερνητικής αστάθειας στη γαλλική χρηματαγορά και στο κόστος δανεισμού της χώρας. «Δεν πρέπει να προκαλούμε ανησυχία στον κόσμο με τέτοιες ιστορίες. Εχουμε μια ισχυρή οικονομία», δήλωσε ο Μακρόν προτού επιστρέψει στο Παρίσι. Επιπλέον έσπευσε να ξεκόψει κάθε συζήτηση περί πιθανής παραίτησης, λέγοντας: «Βρίσκομαι εδώ γιατί έχω εκλεγεί δύο φορές με την ψήφο του γαλλικού λαού».
Ξανά σε αναζήτηση πρωθυπουργού
Συνεργάτες του Γάλλου προέδρου πιθανολογούσαν ότι θα προσπαθήσει να ορίσει νέο πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατόν ώστε να δώσει μια εικόνα πολιτικής σταθεροποίησης, στην ιδανική περίπτωση ακόμη και πριν από το Σάββατο, όταν θα υποδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής στα εγκαίνια της ανακαινισμένης Νοτρ Νταμ.
Καθώς όμως το κόμμα του είναι μειοψηφικό στην Εθνοσυνέλευση, η επιλογή ενός ή μιας πρωθυπουργού που δεν θα έχει σε λίγο καιρό την τύχη του Μπαρνιέ μοιάζει με εξαιρετικά δύσκολο πολιτικό σταυρόλεξο.