Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ φέρνουν νέα σύννεφα πάνω από και τον κλάδο των αεροπορικών εταιριών, απειλώντας να εκτροχιάσει την εύθραυστη ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Μετά από ισχυρή ανάκαμψη εσόδων το 2023 (+23%) και το 2024 (+7%), οι αεροπορικές εταιρίες αντιμετωπίζουν πλέον αυξανόμενα κόστη αεροσκαφών (+16%) και περιορισμένη προσφορά, με παραδόσεις ακόμα 10% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και ανεκτέλεστο 17.000 αεροπλάνα που επιδεινώνουν περαιτέρω τις καθυστερήσεις, σύμφωνα με την Allianz-Trade.
Οι νέοι δασμοί απειλούν να καταστήσουν ακριβότερες τις ήδη σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού της Boeing και της Airbus, με αμφότερες τις εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ και περισσότερους από τους μισούς προμηθευτές που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, ο τουρισμός με προορισμό τις ΗΠΑ – βασικός μοχλός εσόδων – ψύχεται, με πτώση 17% ετησίως από τη Δυτική Ευρώπη τον Μάρτιο και τον συντελεστή φορτίου αεροπορικών εταιρειών στις αρχές του πρώτου τριμήνου να μειώνονται στο 78% (από 84%). Οι αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής προβλέπουν αδύναμη αύξηση εσόδων για το 2025 παγκοσμίως (+1% ετησίως) και ήδη αναφέρουν μείωση -10% σε τριμηνιαία βάση στα έσοδα του πρώτου τριμήνου.
Ήδη στις ΗΠΑ η μια μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρίες αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την πορεία των οικονομικών τους μεγεθώς επικαλούμενες την αβεβαιότητα. Παράλληλα, η απόφαση της Κίνας να μην παραλάβει τα Boeing προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες και θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την αμερικανική εταιρία που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τα προβλήματα ασφαλείας.
“Εγκλωβισμένοι” οι επενδυτές στις ΗΠΑ
Το δολάριο ΗΠΑ έχει υποχωρήσει 10% από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, αν και περισσότερο λόγω της δυσπιστίας των επενδυτών μετά από τα προβληματικά εμπορικά μέτρα του Τράμπ. Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες, πολλοί επενδυτές θα αναγκαστούν να παραμείνουν στις αμερικανικές αγορές καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να μετακινηθεί το τεράστιο καθαρό ισοζύγιο διεθνών επενδύσεων των 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, εάν έστω και ένα κλάσμα αυτών των περιουσιακών στοιχείων έφευγε από τις ΗΠΑ, θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερες στρεβλώσεις τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις παγκόσμιες τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Η αστάθεια της αγοράς συναλλάγματος είναι επομένως πιθανό να παραμείνει αυξημένη εν μέσω νέων ανακοινώσεων και ειδήσεων αναφέρει η Allianz-Trade, αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συναλλαγματική ισοτιμία EUR/USD ενδέχεται να σταθεροποιηθεί γύρω στο 1,12 έως το τέλος του έτους, με ασύμμετρο κίνδυνο προς υψηλότερα επίπεδα. Οι μετρήσεις μακροπρόθεσμων αποτιμήσεων θα δουν το δολάριο να αποδυναμώνεται κυρίως έναντι των ασιατικών νομισμάτων.
Αμυντική και αντιπαραγωγική κίνηση
Με τα έσοδα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη να έχουν ρεκόρ ανόδου 30% την επόμενη δεκαετία, φθάνοντας τα 1,6 τρισ. δολάρια μέχρι το 2032, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλίσει ηγετική της θέση στον τομέα, ειδικά μετά την επιτυχία του κινεζικού μοντέλου AI R2 της Deepseek.
Νέοι περιορισμοί για τα τσιπ θα απαγορεύσουν στις αμερικανικές εταιρίες να πωλούν τσιπ ειδικά σχεδιασμένα για την Κίνα. Αλλά αυτή η αμυντική κίνηση θα μπορούσε να αποτύχει βραχυπρόθεσμα, καθώς οι μεγάλες εταιρίες ημιαγωγών των ΗΠΑ έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα.
Επίσης, η πολιτική αποσύνδεσης των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει τις δημόσιες επενδύσεις για ημιαγωγούς στην Κίνα, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καινοτόμο και φθηνότερο οικοσύστημα από το οποίο σύστημα θα επωφεληθούν οι ΗΠΑ.