Δυναμική ήταν η ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές αυτή την εβδομάδα υποβοηθούμενη από τη δυναμική του τεχνολογικού κλάδου, τα σήματα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και την περιστασιακή αισιοδοξία για εκτόνωση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Παρά το rebound, η υποβόσκουσα μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη, τροφοδοτούμενη από αντικρουόμενα σήματα για το εμπόριο, πιέσεις στις τιμές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τα μακροοικονομικά δεδομένα, τις πολιτικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας και τις πληθωριστικές τάσεις στην περιοχή.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι αγορές της Ασίας έδειξαν να παίρνουν γραμμή από την άνοδο της Wall Street την Πέμπτη διευρύνοντας τα ενδομαδιαία τους κέρδη με ισχυρό φινάλε. Ειδησεογραφικά, τόσο τις ασιατικές αγορές όσο και τη Wall Street καθοδήγησε η επιβεβαίωση Τραμπ ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα συνεχίζονται παρά τη διάψευση προηγουμένως από το Πεκίνο το οποίο χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ fake news.
Ο κύριος μοχλός της ανοδικής πορείας των αγορών αυτήν την εβδομάδα ήταν η επανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών παγκοσμίως. Το διαρκές ράλι στη Wall Street, με αιχμή τον τεχνολογικό κλάδο, μεταδόθηκε και στις ασιατικές αγορές, όπου οι ηγέτιδες εταιρίες ημιαγωγών, ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και λογισμικού ηγήθηκαν των ανόδων. Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν περαιτέρω από την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς εντείνονται οι εκτιμήσεις ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να επισπευσθούν για να αποτραπεί ενδεχόμενη ύφεση. Προσθέτοντας στη ρευστότητα του κλίματος, οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα συνεχίζονται, παρά τις διαψεύσεις του Πεκίνου, ενίσχυσαν την αισιοδοξία, αλλά ταυτόχρονα και τη σύγχυση των αγορών.
Παρά τις αντικρουόμενες εξελίξεις, η συνολική τάση παραμένει θετική, με τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής να επιδεικνύουν ευελιξία στην πολιτική τους. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) επανέλαβε τη δέσμευσή της για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ενώ η Νότια Κορέα προχώρησε σε συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ για πακέτο δασμολογικών διευκολύνσεων. Ωστόσο, η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη καθώς μακροοικονομικά δεδομένα, γεωπολιτικές κινήσεις και αποφάσεις πολιτικής εξακολουθούν να καθοδηγούν την πορεία των αγορών. Στις ενότητες που ακολουθούν παρατίθεται αναλυτική επισκόπηση των κύριων αγορών της Ασίας.
Σε ράλι mode το Χονγκ Κονγκ
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή το πρωί ενισχύονταν κατά 205 μονάδες ή 0,9% στις 22.113 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Hang Seng οδεύει προς άνοδο μεγαλύτερη του 3%, καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών. Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε από το ράλι της Wall Street και τις αυξανόμενες εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων από τη Fed των ΗΠΑ, γεγονός που τροφοδότησε την ελπίδα για ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας εν μέσω πιέσεων.
Επιπλέον, ο διοικητής της PBoC, Pan Gongsheng, στη συνάντηση των G20 στην Ουάσινγκτον, επανέλαβε τη δέσμευση της Κίνας για στήριξη της οικονομίας μέσω χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η έκδοση ειδικών ομολόγων από το Πεκίνο για την αντιμετώπιση των εμπορικών πιέσεων και η μείωση της αρνητικής λίστας για τις ξένες επενδύσεις από 117 σε 106 τομείς αποτέλεσαν ισχυρά σήματα ανοίγματος της αγοράς. Η άνοδος ήταν διάχυτη, με τους κλάδους της τεχνολογίας, της ακίνητης περιουσίας και των καταναλωτικών αγαθών να ηγούνται. Μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων συγκαταλέγονται οι Lenovo Group (+3,5%), KE Holdings (+4,1%), China Resources Land (+2,4%) και China Overseas Land (+2,1%).
Σε θετικό έδαφος οι κινεζικές αγορές
Οριακά μεν, ανοδικά δε κινήθηκαν οι κινεζικές αγορές με τον Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 0,1% στις περίπου 3.300 μονάδες και τον Shenzhen Component κατά 0,2% στις 9.898 μονάδες. Οι δείκτες αναπλήρωσαν τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς η αισιοδοξία για πιθανή εκτόνωση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας ενίσχυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι οι εμπορικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, παρά τις διαψεύσεις του Πεκίνου, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε χαμηλότερου επιπέδου συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Σε εβδομαδιαία βάση, οι Shanghai και Shenzhen σημείωσαν άνοδο περίπου 0,7% και 1,4%, αντίστοιχα. Η άνοδος υποστηρίχθηκε από επιμέρους μετοχές όπως οι Satellite Chemical (+8,3%), Merit Interactive (+9,9%) και Tianbao Infrastructure (+9,6%), αντικατοπτρίζοντας στοχευμένες τοποθετήσεις σε τομείς που συνδέονται με την εγχώρια κατανάλωση και τη βιομηχανική πολιτική. Παρά τα θετικά αυτά σήματα, οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα μακροοικονομικά δεδομένα.
Ανάκαμψη με προσδοκίες στη Νότια Κορέα
Άνοδο 1,1% καταγράφει ο KOSPI στη Νότια Κορέα κινούμενος στις 2.549 μονάδες την Παρασκευή, σε υψηλό ενός μήνα και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Μαρτίου.
Το ράλι τροφοδοτήθηκε από τη θετική πορεία του τεχνολογικού κλάδου στη Wall Street και την αναζωπύρωση της αισιοδοξίας για εκτόνωση των εμπορικών εντάσεων, καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επιδιώξουν πακέτο δασμολογικών διευκολύνσεων τον Ιούλιο. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ναυπηγικής, της ενέργειας και της συναλλαγματικής πολιτικής.
Οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν των ανόδων, με τις Samsung Electronics (+1,1%) και SK Hynix (+2,9%) να καταγράφουν αξιόλογες επιδόσεις. Η ναυπηγική βιομηχανία παρουσίασε επίσης ισχυρή άνοδο: η Hyundai Heavy Industries κατέγραψε άλμα άνω του 7% σε ιστορικό υψηλό, η Korea Shipbuilding & Offshore Engineering σημείωσε άνοδο 5%, πλησιάζοντας υψηλό 13 ετών, ενώ η Hanwha Ocean ενισχύθηκε πάνω από 6%, φτάνοντας σε υψηλό από τις αρχές Μαρτίου. Η άνοδος επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι μπαταρίες και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Οι τεχνολογικές κουβάλησαν τον Nikkei
Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 1,6% κλείνοντας πάνω από τις 35.600 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix κατέγραψε άνοδο 1,3% στις 2.626 μονάδες, σημειώνοντας την τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση. Και οι δύο δείκτες οδεύουν προς θετικό κλείσιμο της εβδομάδας, με τον Nikkei και τον Topix να καταγράφουν άνοδο 2,5% και 2,7%, αντίστοιχα. Το ράλι καθοδηγήθηκε από τις τεχνολογικές μετοχές, ακολουθώντας τη θετική πορεία της Wall Street.
Ωστόσο, τα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό προσέθεσαν ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας. Ο πυρήνας πληθωρισμού του Τόκιο ανήλθε στο 3,4% τον Απρίλιο, φτάνοντας σε υψηλό διετίας, δημιουργώντας προκλήσεις για την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) στην προσπάθειά της να ισορροπήσει ανάμεσα στον έλεγχο των τιμών και τις πιέσεις από τα αμερικανικά δασμολόγια. Παρά τις ανησυχίες, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα εταιρικά αποτελέσματα και τη διεθνή τεχνολογική δυναμική. Μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων συγκαταλέγονται οι Disco (+2,4%), Tokyo Electron (+3,8%), Advantest (+3,7%), Nintendo (+2,2%), Nidec (+12%) και Fujitsu (+5,6%).