Σε μια περίοδο έντονων διπλωματικών διεργασιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέφερε στο προσκήνιο τη «Διακήρυξη για την Κριμαία» του 2018, υπογεγραμμένη από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Η κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επιβλαβή» τη στάση του Ζελένσκι να μην αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι, μέσω ανάρτησής του στο Telegram, υπενθύμισε τη θέση των ΗΠΑ το 2018, σύμφωνα με την οποία «οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν την προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία». Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία θα ενεργεί πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμά της, το οποίο ορίζει την Κριμαία ως αναπόσπαστο μέρος της χώρας.
Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνησή του φέρεται να εξετάζει την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, ως μέρος μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει επίσης την αποδοχή των υφιστάμενων γραμμών του μετώπου και την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αντάλλαγμα αόριστες υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών, δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε. Είναι ενάντια στο Σύνταγμά μας. Αυτή είναι η επικράτειά μας». Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει παρατεταμένο πόλεμο εάν δεν αποδεχθεί τις προτάσεις των ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και ευρωπαϊκών χωρών σημειώθηκαν σε κλίμα έντασης, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να ακυρώνει τη συμμετοχή του, υπογραμμίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων. Παρά τις δυσκολίες, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η κοινή προσπάθεια θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.