Μια δόση από το δικό του δηλητήριο έδωσε το Πεκίνο στον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας “fake news” τις δηλώσεις του για συνομιλίες των δύο χωρών και ζητώντας του να αποσύρει το σύνολο των δασμών που επέβαλε.
Η Κίνα αρνήθηκε ότι έχει κάνει οποιαδήποτε προσέγγιση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με εμπορικές διαπραγματεύσεις, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί προόδου στις διμερείς συνομιλίες ως «ψευδείς ειδήσεις», παρά την εμφανή χαλάρωση της στάσης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τους βαρύτατους δασμούς που έχει επιβάλει από την επιστροφή του στο αξίωμα τον Ιανουάριο.
Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις – ερώτηση που προέκυψε λόγω ισχυρισμών του Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους του Πεκίνου – ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γκουό Τζιακούν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη: «Όλα αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις».
Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε και το υπουργείο Εμπορίου σε συνέντευξη Τύπου την ίδια ημέρα.
«Αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το ζήτημα, θα πρέπει να ακούσουν τις λογικές φωνές της διεθνούς κοινότητας και των εγχώριων ενδιαφερομένων, να καταργήσουν πλήρως όλους τους μονομερείς δασμούς κατά της Κίνας και να βρουν λύση μέσω ισότιμου διαλόγου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χε Γιαντόνγκ.
Τα μηνύματα του Πεκίνου είναι ενδεικτική της στρατηγικής και της σαφούς προσπάθειας να αναγκάσει τον Τραμπ όχι σε υπαναχωρήσεις επί των δασμών αλλά σε συζητήσεις από μηδενική βάση στη βάση της προτεραίας κατάστασης. Όπερ σημαίνει ότι το Πεκίνο δεν αποδέχεται τους μαξιμαλισμούς ως βάση διαπραγματεύσεων αλλά επιμένει στη συνέχεια των χωρών και τη δεσμευτικότητα των συμφωνίας, απορρίπτοντας πλήρως την αναθεωρητική πολιτική του Τραμπ.
Η Κίνα δεν θα κάνει καμία κίνηση
«Τα σημερινά νέα επιβεβαιώνουν ότι η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει την πρώτη κίνηση με δική της πρόταση», δήλωσε ο Αλφρέδο Μοντούφαρ-Χέλου, ανώτερος σύμβουλος στο China Centre του The Conference Board.
«Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις οφείλεται σε μια πολύ απλή δυναμική: καμία πλευρά δεν θέλει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος του να φανεί ότι υποχωρεί στην άλλη πλευρά».
Αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ υπαινίχθηκε ότι θα ήταν πρόθυμος να επανεξετάσει τους υψηλούς δασμούς που έχει επιβάλει στα κινεζικά προϊόντα από την αρχή της δεύτερης θητείας του. Υπονόησε επίσης ότι υπήρξαν επικοινωνίες από το Πεκίνο για να ξεκινήσει η προεργασία για άμεσες συνομιλίες επί του θέματος.
Ο Τραμπ συνέχισε να πιέζει για συνομιλίες την Τετάρτη. «Ίσως κάνουμε μια ειδική συμφωνία και θα δούμε τι θα είναι αυτή», είπε. «Αυτή τη στιγμή [οι δασμοί είναι] 145%, αυτό είναι πολύ υψηλό».
Σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές την Τρίτη, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, υπαινίχθηκε ότι η έντονη σύγκρουση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι το σημερινό status quo είναι βιώσιμο, στο 145% και 125% [δασμούς], οπότε εκτιμώ ότι στο πολύ άμεσο μέλλον θα υπάρξει αποκλιμάκωση», είπε. «Έχουμε εμπάργκο και από τις δύο πλευρές τώρα».
Το μπαλάκι στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν τώρα δασμούς έως και 245% σε επιλεγμένες κινεζικές εισαγωγές, κυρίως ηλεκτρικά οχήματα και σύριγγες. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει τους νέους δασμούς 145% του Τραμπ, προστιθέμενους σε προηγούμενες επιβαρύνσεις.
Σε αντίποινα, η Κίνα έχει επιβάλει μια σειρά από δασμούς που ανέρχονται συνολικά στο 125% για τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, επίσης επιπρόσθετα σε προηγούμενες επιβαρύνσεις.
Ο Νικ Μάροου, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Economist Intelligence Unit, δήλωσε ότι, ελλείψει συνομιλιών σε κατώτερο επίπεδο – που συνήθως αποτελούν το σημείο εκκίνησης για άμεσες συνομιλίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων ή αρχηγών κρατών – οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν την πρώτη κίνηση για να αποδείξουν την ειλικρίνειά τους.
«Αν δούμε οποιαδήποτε μορφή αποκλιμάκωσης, αναμένουμε να προέλθει από την πλευρά των ΗΠΑ. Η κινεζική πλευρά έχει σκληρύνει τη στάση της και έχει καταστήσει σαφές ότι αν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, αυτές πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα σε τεχνικό επίπεδο», είπε.
«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες απλά δεν γίνονται. Μέχρι να δούμε αυτή την αλλαγή, οι προοπτικές για μια συμφωνία θα παραμείνουν σχετικά απομακρυσμένες, ανεξαρτήτως του τι λέει ο Τραμπ για μια πολύ γρήγορη λύση».
Σύμφωνα με τον Τζανγκ Ζιγουέι, επικεφαλής οικονομολόγο της Pinpoint Asset Management, ακόμη και αν η διαδικασία διαπραγματεύσεων ξεκινούσε άμεσα, η επίτευξη συμφωνίας θα απαιτούσε πολύ χρόνο για να μετριαστεί πλήρως η ζημιά που θα προκαλέσουν οι νέοι δασμοί στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Χρειάζεται χρόνος για να προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι οι δασμοί θα πλήξουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις οικονομίες για τουλάχιστον αρκετούς μήνες. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η αποθεματοποίηση και η προφόρτωση του εμπορίου τους τελευταίους μήνες θα βοηθήσουν να μετριαστεί η άμεση ζημιά. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο άσχημα θα είναι τα στοιχεία για το εμπόριο και τα υπόλοιπα μακροοικονομικά δεδομένα στην Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες».