Οι επιπτώσεις του σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι δυτικά της Κωνσταντινούπολης, εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά περιορισμένες, όπως αναφέρει ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας και Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης, και αρκετοί κάτοικοι, τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και Ξάνθης, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google. Ορισμένοι εξεπλάγησαν από το μήνυμα, καθώς το επίκεντρο του σεισμού απέχει αρκετά χιλιόμετρα από αυτές τις περιοχές. Στο μήνυμα αναφερόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού και τις πιθανές ζημιές σε κτίρια και δρόμους.
Ωστόσο, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι σεισμοί τέτοιου μεγέθους δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, προσθέτοντας ότι η δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.
Σύμφωνα με όσα ίδιος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σεισμός έλαβε χώρα σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, η οποία ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς». Σύμφωνα με τον καθηγητή, «δεν αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».
Η δυσκολία, όπως σημείωσε, έγκειται στην εκτίμηση του αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.