Νέα υποχώρηση από τις μαξιμαλιστικές θέσεις του ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά διαρρέοντας προετοιμασία για μείωση δασμών κατά 50% στην Κίνα, ως κίνηση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει την έναρξη διαλόγου.
Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει μείωση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές –σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πάνω από 50%– σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με το Πεκίνο, σύμφωνα με άτομα με γνώση του ζητήματος που επικαλείται η Wall Street Journal.
Η διαρροή αυτή ακολουθεί τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών χθες, Τρίτη, ότι θεωρεί πιθανή μια συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας και σταδιακή αποκλιμάκωση των δασμών.
Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν σκποπεύει να απομακρύνει τον πρόεδρο της Fed Τζέι Πάουελ από τη θέση του, επιχειρώντας να αλλάξει -συνδυαστικά- το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε και οδήγησε σε εκτόξευση του δείκτη μεταβλητότητας και βύθιση της Wall Street, με παράλληλη διολίσθηση του δείκτη του δολαρίου και άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ σε νέα υψηλά εκτοξεύθηκε ο χρυσός και τα μέταλλα.
Η ομάδα Τραμπ διαπιστώνοντας τη δυναμική εδραίωσης της ανισσορροπίας και του φόβου στις αγορές και υπό την πίεση των τιτάνων της Wall Street άρχισε να αλλάζει κατεύθυνση, δείχνοντας ότι οι εξαγγελίες Τραμπ δεν ήταν τίποτε άλλο από διαπραγματευτικούς μαξιμαλισμούς προκειμένου ο πρόεδρος των ΗΠΑ να πείσει ότι ενοοεί τις απειλές του και ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Επίσης, ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, λέγοντας ότι οι δασμοί 145% θα περιοριστούν. «Ομως δεν θα πέσουν στο μηδέν», πρόσθεσε.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διαρροή για ενδεχόμενη μείωση των δασμών κατά της Κίνας στόχο έχει να “μετρήσει” τη θερμοκρασία του Πεκίνου και ακολουθεί δηλώσεις Τραμπ που αποπνέουν σεβασμό για τον Σι Ζινπίνγκ και στόχο έχουν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Το Πεκίνο είχε δείξει αποφασισμένο να τραβήξει τον εμπορικό πόλεμο στα άκρα διευρύνοντας το μέτωπο με την απαγόρευση εξαγωγής ορυκτών και kill switch στις σπάνιες γαίες καθώς και προετοιμασία και άλλων μέτρων για την κλιμάκωση της διαδικασίας αποσύμπλεξης.
Η προετοιμασία της μανούβρας Τραμπ
Ο Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμα καμία τελική απόφαση, ανέφεραν οι πηγές, σχολιάζοντας ότι οι διαβουλεύσεις είναι «ρευστές» και εξετάζονται διάφορα σενάρια.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι δασμοί ενδέχεται να μειωθούν στο 50% με 65%. Η κυβέρνηση μελετά επίσης ένα κλιμακωτό σύστημα, παρόμοιο με αυτό που είχε προτείνει πέρυσι η Επιτροπή της Βουλής για την Κίνα: 35% για προϊόντα που δεν θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια και τουλάχιστον 100% για αγαθά που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα. Η πρόταση προέβλεπε την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων σε βάθος πέντε ετών.
Τα μηνύματα των Κινέζων
Την Τετάρτη, η Κίνα έδωσε σημάδια πως είναι ανοιχτή για εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αν και προειδοποίησε ότι δεν θα διαπραγματευτεί υπό καθεστώς απειλών από τον Λευκό Οίκο. Σε πολιτικούς κύκλους του Πεκίνου, τα σχόλια του Τραμπ ερμηνεύτηκαν ως σημάδι υποχώρησης, σύμφωνα με συμβούλους που διατηρούν επαφή με Κινέζους αξιωματούχους.
Αυτή η αμοιβαία διάθεση διαλόγου σηματοδοτεί αλλαγή πορείας, ύστερα από έναν μήνα έντασης και αμοιβαίων αυξήσεων δασμών, που βύθισαν τα διεθνή χρηματιστήρια για εβδομάδες στο χειρότερο σημείο τους εδώ και πολλά χρόνια.
Ο ελιγμός Μπέσεντ
Η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς ως μέσο πίεσης προς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προκειμένου να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα, όπως είχε αποκαλύψει η Wall Street Journal. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Τέτοιες συνομιλίες, πάντως, θα πρέπει να περιλαμβάνουν απευθείας επαφή μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Προς το παρόν, όμως δεν έχουν συνομιλήσει από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.