Η Ουάσιγκτον μέχρι πρόσφατα είχε επιλέξει να ακολουθεί μία προσέγγιση που επικεντρωνόταν στη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας με τα F-35, έναντι των F-16 Viper ή F-16 bl. 70-72, προκειμένου να αντισταθμιστεί το μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα της Τουρκίας. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τέθηκε ζήτημα «ισομέρειας» στην αντιμετώπιση Ελλάδας και Τουρκίας.
Στο αμερικανικό Πεντάγωνο επικρατεί η πεποίθηση ότι η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 δεν θα διαταράξει την ισορροπία στο Αιγαίο. Με αυτό το σκεπτικό, έχει αφήσει να εννοηθεί στην Αθήνα ότι είναι ανοιχτό οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξέλιξης στο άμεσο μέλλον.
Αντίστοιχα, όταν εκφράστηκαν απορίες από την ελληνική πλευρά σχετικά με αυτές τις θέσεις, το Πεντάγωνο ανέφερε και τις πρόσφατες επαφές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου «ψαλιδίστηκαν» οι ελπίδες της Ιερουσαλήμ να μειωθεί δραστικά η πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, περιλαμβανομένων και των F-35 που διαθέτει το Ισραήλ.
Διπλωματικός αγώνας
Η Αθήνα, διπλωματικά, καλείται να διεξαγάγει έναν μακρύ αγώνα για να καταστήσει σαφές γιατί παραμένει προνομιακός σύμμαχος για τις ΗΠΑ στην περιοχή.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ αντιλαμβάνονται κοινά πολλά από τα θέματα που αφορούν την Τουρκία και τις περιφερειακές εξελίξεις δεν έχει περάσει απαρατήρητο στην Ουάσιγκτον, όπου ωστόσο κυρίαρχη παραμένει η προεδρική βούληση.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο Τραμπ, γεγονός που καθιστά το διπλωματικό παιχνίδι ακόμη πιο περίπλοκο. Όπως φαίνεται από τη στάση του Πενταγώνου, δεν αποκλείεται η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των F-35 από την Ελλάδα, αναμένονται αυξημένες επαφές με την εταιρεία Lockheed Martin, κατασκευάστρια των F-35, δεδομένου ότι αυτή η προμήθεια θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια τη λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επιπλέον, πέρα από τις εντάσεις που προκαλούνται με την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και διμερείς προτεραιότητες. Πρόσφατα, έγινε σαφές ότι η Τουρκία θεωρεί σε ισχύ το Πρακτικό της Βέρνης του 1976 για την υφαλοκρηπίδα, το οποίο η Ελλάδα θεωρεί άκυρο.
Η Τουρκία, για την ώρα, εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το Πρακτικό ως έγκυρο, κάτι που φάνηκε και από τις αντιδράσεις της μετά την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Επίσης, επανήλθε η τουρκική πλευρά στις θεωρίες περί «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» νησιών, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στις μονάδες της ελληνοτουρκικής μεθόριου, προκαλώντας αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο.