Θετική ήταν η αντίδραση των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την τετραήμερη ανάπαυλα λόγω του Πάσχα, καθώς προχώρησαν σε νέες τοποθετήσεις με αιχμή τις τράπεζες, οδηγώντας δείκτες και μετοχές σε σημαντική άνοδο.
- Στις 1.672 μονάδες το Χρηματιστήριο με τραπεζικό ράλι έως +7,14%
- Ξεχώρισαν Optima (+7,14%), Eurobank (+6,11%), Alpha (+5,36%), Πειραιώς (+4,16%)
- Περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες του Απριλίου στο ελληνικό χρηματιστήριο
- Θετικό γύρισμα το απόγευμα στην Ευρώπη, ράλι επιστροφής στη Wall Street μετά το χθεσινό άδειασμα
Η εν πολλοίς απρόσμενη – λόγω της ευρύτερης ανασφάλειας διεθνώς εξ αιτίας του πολέμου των δασμών – αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο S&P Global Ratings την περασμένη Παρασκευή επέδρασε θετικά στην ψυχολογία της αγοράς, ενώ θετικά συνέδραμε και η είδηση για το ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα.
Ασχέτως με την εγχώρια πολιτικοκοινωνική μιζέρια και την εσωστρέφεια που οι μικροπολιτικές μάχες οδηγούν, η μεγάλη εικόνα της χώρας – σε οικονομικό επίπεδο – είναι καλή, τηρουμένων των αναλογιών και συγκρινόμενη με ό,τι ίσχυε πριν από τέσσερα, πέντε ή εφτά χρόνια. Αυτό το επιβεβαιώνουν οίκοι και θεσμοί κορυφαίου κύρους παγκόσμια, όπως είναι ο οίκος S&P Global Ratings, το ΔΝΤ, ο ΟΑΣΑ, η Eurostat, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Κομισιόν, αλλά και όλοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Η Ελλάδα, ως οικονομική οντότητα, βρίσκεται σε διαφορετικό timing έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς έχει επιστρέψει μετά από μια μαύρη δεκαετία χρεοκοπίας, ενώ ακόμη δεν έχει πιέσει τα προ κρίσης επίπεδα, ούτε από πλευράς ΑΕΠ, ούτε από πλευράς χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.
Άρα, η χώρα μας έχει λόγους επενδυτικής υπεραπόδοσης συγκριτικά με τις γύρω οικονομίες και τα αντίστοιχα χρηματιστήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δύναται να κινηθεί επί μακρόν ανεξάρτητα και αυτόνομα από το ευρύτερο διεθνές επενδυτικό κλίμα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. παρουσιάζει την ταχύτερη κίνηση «επιστροφής» από την πρόσφατη κρίση των δασμών συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές, έχοντας καλύψει το μεγαλύτερο κομμάτι της πτώσης.
Η εικόνα διεθνώς
Θυμίζουμε πως χθες που το Χ.Α. και οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν αργία, οι δείκτες της Wall Street καταποντίστηκαν περί το -2,50% ενώ έχαναν στο 80% της συνεδρίασης άνω του 3%. Σήμερα οι δείκτες της Wall Street καλύπτουν προς το παρόν το χθεσινό χαμένο έδαφος, καθώς ενισχύονται έως και 2,74%, ενώ βελτιώθηκε και η εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών το απόγευμα, που μάζεψαν όλες τις αρχικές απώλειες, κλείνοντας με μικρά κέρδη οι περισσότερες.
Τι έγινε στο Χ.Α.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο την Τρίτη του Πάσχα έδωσε μια πειστική ανοδική συνεδρίαση, αν και τα «φώτα» πρωτίστως έπεσαν στις τράπεζες, που πάντα είναι ο κλάδος που πρώτος ωφελείται από τα θετικά μαντάτα στην οικονομία, όπως είναι μια αναβάθμιση από οίκο κύρους, όπως η S&P Global Ratings.
Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, έκλεισε σχεδόν στο υψηλό ημέρας και στις 1.672,13 μονάδες με άνοδο 1,82%, ενώ ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.145,12 μονάδες με άνοδο 2,36%, επίσης στο υψηλό ημέρας. Ο δείκτης μεσαίας αποτίμησης Mid Cap, ως είθισται, είχε μικρότερη δυναμική κλείνοντας με άνοδο 1,10% στις 2.531,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε κλείνοντας με άνοδο 4,34% στο υψηλό ημέρας και στις 1.561,72 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 141,43 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να διακινούν περίπου το ήμισυ με 73,79 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στις 25 μετοχές του Large Cap διακινήθηκαν συναλλαγές αξίας 126,3 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες, πρώτη σε απόδοση ήταν η Optima Bank με ράλι +7,14%, ακολούθησε η Eurobank με +6,11%, Alpha Bank +5,36%, Πειραιώς +4,26%, Εθνική +2,20%, Ελλάδος +1,75%, Attica Bank +1,48%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Κύπρου.
Στο χώρο των blue chips της πραγματικής οικονομίας, κέρδη 2,85% είχε ο τίτλος του Αεροδρομίου που έφτασε στα 9,73 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, η Metlen ενισχύθηκε κατά 2,71%, ενώ άνοδο άνω του 1% είχαν οι ΟΤΕ, Jumbo, Cenergy Holdings, Lamda Development, Viohalco και Aegean Airlines.
Στον Mid Cap κέρδη 3,25% είχε η ΕΧΑΕ, στο +2,97% η AustriaCard, +2,22% το ΑΔΜΗΕ, +2,10% η Ideal Holdings, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Quest Συμμετοχών, AVAX, Profile, Πλαστικά Θράκης και ΟΛΠ.
Στην ευρύτερη αγορά και ασχέτως δεικτών, ανοδικά κινήθηκαν τίτλοι όπως Παΐρης, Αττικές Εκδόσεις, Ακρίτας, Κυριακούλης, CPI, Ευρώπη Holdings κ.α., ενώ αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν οι Ντόπλερ, Χαϊδεμένος, Παπουτσάνης, Performance, Μαθιός, Δρομέας, Έλτον, Frigoglgass, Orilina ΑΕΕΑΠ, Briq Properties, MIG και Ξυλεμπορία. Στο σύνολο της αγοράς, 73 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 50 που υποχώρησαν.