Στο Πεκίνο βρέθηκε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Nvidia, Jensen Huang, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ζωντανή τη σχέση της εταιρείας του με την Κίνα μετά τους νέους αμερικανικούς περιορισμούς που απειλούν τις πωλήσεις τσιπ. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν, καθώς η Ουάσινγκτον έθεσε εκτός παιχνιδιού το μοντέλο H20 – ένα τσιπ ειδικά φτιαγμένο για να περνά κάτω από τα ραντάρ των εξαγωγικών ελέγχων.
Σύμφωνα με δύο πηγές, ο Huang είχε συναντήσεις με Κινέζους πελάτες, ανάμεσά τους και τον ιδρυτή της DeepSeek, Liang Wenfeng. Στο τραπέζι, νέα τσιπ για την αγορά της Κίνας – με στόχο να τηρηθούν οι ρυθμίσεις και από τις δύο πλευρές του Ειρηνικού.
Ακολούθησε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, He Lifeng, ενώ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV, ο Huang επανέλαβε ότι η Κίνα είναι «πολύ σημαντική» για τη Nvidia και ευχήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία.
Η εταιρεία εκτιμά ότι θα χάσει 5,5 δισ. δολάρια λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές του H20. Παρ’ όλα αυτά, η Nvidia δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα – σκέφτεται ήδη την ανάπτυξη νέου τσιπ για την κινεζική αγορά, παρά το γεγονός ότι κάθε προηγούμενη προσπάθειά της κόπηκε από την Ουάσινγκτον.
Η επίσκεψη Huang πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το πράσινο φως του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας για συνάντηση με την εταιρεία. Στο παρελθόν, ο CEO της Nvidia απέφευγε δημόσιες επαφές με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους.
Η DeepSeek, πελάτης της Nvidia, αιφνιδίασε τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο παρουσιάζοντας ένα μοντέλο AI που πλησίασε την απόδοση των κορυφαίων αμερικανικών συστημάτων – αλλά με πολύ μικρότερο κόστος. Γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα για το αν κατάφερε να προμηθευτεί τσιπ υπό καθεστώς περιορισμών.
Ο Λευκός Οίκος έχει αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα έως και 145%, με το Πεκίνο να απαντά στο ίδιο ύψος. Την ίδια στιγμή, η Κίνα πιέζει τις εγχώριες εταιρείες να στηριχτούν στη Huawei και το τσιπ Ascend AI, που όμως δεν έχει αποδώσει επαρκώς για τις ανάγκες των τοπικών παικτών.
Ο Huang έχει χαρακτηρίσει τη Huawei ως «την πιο τρομερή τεχνολογική εταιρεία της Κίνας». Κι ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες ΗΠΑ και Κίνας, η Nvidia τελεί υπό έλεγχο και από τις δύο: η Κίνα διερευνά αν η εταιρεία τήρησε τους όρους για την εξαγορά μιας ισραηλινής εταιρείας, ενώ το Κογκρέσο ζητά απαντήσεις για τη DeepSeek.
Η Nvidia προς το παρόν τηρεί σιγή. Το ταξίδι του Huang δεν σχολιάστηκε επίσημα.