Σε μία συγκυρία που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική ρευστότητα και διεθνείς προκλήσεις, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προχωρά στη στρατηγική ίδρυση παραρτήματος στην Ουάσιγκτον, DC, με στόχο τη δημιουργία σταθερού διαύλου μεταξύ των αγορών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Σημαντικό ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Νικόλαος Μπακατσέλος:
«Η ίδρυση του παραρτήματός μας στην Ουάσιγκτον αποτελεί την πιο ουσιαστική και στρατηγική διεύρυνση της παρουσίας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα. Δεν πρόκειται απλώς για μία θεσμική επέκταση, αλλά για μία επένδυση στη νέα εποχή εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.»
Το νέο παράρτημα έρχεται να ενισχύσει τη δυναμική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό με αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον.
Στόχος 60-100 μέλη στην τετραετία – Έμφαση σε στρατηγικούς κλάδους
Το Επιμελητήριο έχει θέσει ως στόχο να προσελκύσει 60 έως 100 μέλη εντός της πρώτης τετραετίας λειτουργίας του παραρτήματος, με έμφαση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενέργειας, άμυνας, τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και real estate. Το νέο γραφείο θα απευθύνεται σε εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ακόμη και σε ακαδημαϊκούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επιθυμούν ενεργή εμπλοκή στις διμερείς σχέσεις.
Υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων και ενημέρωση αμερικανικών επενδυτών
Το παράρτημα θα λειτουργεί ως γέφυρα ενημέρωσης και υποστήριξης: ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν είσοδο ή ενίσχυση παρουσίας στην αμερικανική αγορά θα επωφελούνται από δικτύωση, πληροφοριακή υποστήριξη και εκπαιδευτικές δράσεις. Αντίστοιχα, αμερικανικές επιχειρήσεις θα ενημερώνονται για τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά.
Επικεφαλής του παραρτήματος η Κατερίνα Σώκου
Τη θέση της Εκτελεστικής Διευθύντριας του παραρτήματος αναλαμβάνει η δημοσιογράφος και ερευνήτρια κα Κατερίνα Σώκου. Όπως δήλωσε:
«Είμαστε σε μια μοναδική στιγμή, όπου μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις θετικές σχέσεις των δύο χωρών για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Το γραφείο μας στην Ουάσιγκτον προσφέρει προστιθέμενη αξία που δεν θα μπορούσε να παρασχεθεί από την Αθήνα.»
Η κα Σώκου σημείωσε ότι η ίδρυση του παραρτήματος ήταν αποτέλεσμα προετοιμασίας δύο ετών και ότι ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ελληνικές και αμερικανικές εταιρείες για εγγραφή μέλους.
Στη “καρδιά” της λήψης αποφάσεων – Ισχυρό δίκτυο δράσεων
Ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αμερικανικών Επιμελητηρίων Ευρώπης, κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, υπογράμμισε:
«Η Ουάσιγκτον δεν επελέγη τυχαία. Βρισκόμαστε στην καρδιά των αποφάσεων. Από αυτό το σημείο μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τα μέλη μας, να οργανώσουμε Doorknock Missions, επενδυτικές αποστολές και ένα πιθανό Greek-US Economic Summit επί αμερικανικού εδάφους.»
Τα επίσημα εγκαίνια του παραρτήματος έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου 2025.
Αντιμετώπιση εμπορικών προκλήσεων και δασμών
Αναφερόμενος στην πιθανότητα επιβολής δασμών, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μπακατσέλος υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε παρόμοιες περιπτώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αποτροπή δασμών σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και τα ροδάκινα κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση Τραμπ.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την αμερικανική και ελληνική πρεσβεία, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών, για να αποφύγουμε επιβαρύνσεις στα ελληνικά προϊόντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, παράλληλα, ότι οι διμερείς σχέσεις δεν περιορίζονται μόνο στις εξαγωγές – οι οποίες ανέρχονται στα 2,4 δισ. δολάρια, με 200-300 εκατ. από αυτές σε τρόφιμα όπως φέτα και ελαιόλαδο – αλλά περιλαμβάνουν και σημαντικές επενδύσεις, ειδικά σε τομείς όπως real estate, ενέργεια και data centers, που δεν επηρεάζονται από δασμούς.