Κουρασμένη και προβληματισμένη εμφανίζεται η Wall Street με τη μεταβλητότητα να επικρατεί του ανοδικού momentum, το οποίο κυριάρχησε στις ευρωαγορές και την Ασία, καθώς η υπαναχώρηση Τραμπ στους δασμούς για υπολογιστές και ηλεκτρονικά δεν φαίνεται ικανή να συντηρήσει το θετικό κλίμα στην αγορά.
Η Wall Street ξεκίνησε δυναμικά τη Δευτέρα, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται. Ο S&P 500 και ο Nasdaq κινήθηκαν περίπου 1% υψηλότερα, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 250-300 μονάδων. Η Apple οδήγησε την τεχνολογική ανάκαμψη με κέρδη 7%, ενώ η Tesla και η Nvidia σημείωσαν άνοδο 3% αντίστοιχα. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Goldman Sachs ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, προσφέροντας επιπλέον στήριξη στον τραπεζικό κλάδο.
Ωστόσο, καθώς προχωρούσε η συνεδρίαση, οι δείκτες άρχισαν να χάνουν μέρος των αρχικών τους κερδών, πλησιάζοντας την αμετάβλητη γραμμή. Η αβεβαιότητα γύρω από τη στρατηγική εμπορικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ συγκράτησε την επενδυτική διάθεση και εμπόδισε τους επενδυτές να ενισχύσουν περαιτέρω τις θέσεις τους στις μετοχές. Αν και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε προσωρινή εξαίρεση από τους επιθετικούς δασμούς για υπολογιστές και καταναλωτικά ηλεκτρονικά, διευκρινίστηκε ότι ο τομέας αυτός θα επιβαρυνθεί με δασμούς σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η αρχική αντίδραση προκλήθηκε από την ανακοίνωση προσωρινής εξαίρεσης συγκεκριμένων τεχνολογικών προϊόντων από το πακέτο δασμών ύψους 145% στις κινεζικές εισαγωγές. Ωστόσο, η δήλωση του Τραμπ ότι επίκειται η ανακοίνωση δασμών σε ημιαγωγούς και άλλες τεχνολογίες, συγκράτησε τον ενθουσιασμό. Οι επενδυτές παραμένουν σε εγρήγορση, δεδομένης της συχνής αλλαγής κατεύθυνσης της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής.
Προβληματισμος και μεταβλητότητα
Ωστόσο, πίσω από την ευφορία παραμένει ένα πολύπλοκο και ασταθές περιβάλλον κινδύνου. Ο Τραμπ διευκρίνισε ότι οι νέοι, στοχευμένοι δασμοί – ιδιαίτερα στους ημιαγωγούς – πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, επισημαίνοντας ότι η παρούσα εξαίρεση είναι προσωρινή και όχι στρατηγική υπαναχώρηση. Η τακτική αυτή, που χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, ενισχύει τη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων.
Από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι το Μιλάνο και το Χονγκ Κονγκ, οι δείκτες καταγράφουν κέρδη, με αιχμή τις τράπεζες, την τεχνολογία και τις κυκλικές μετοχές. Παρά την ισχυρή εικόνα, η ανάκαμψη της Δευτέρας παραμένει εύθραυστη. Με τις γεωπολιτικές εντάσεις ΗΠΑ–Κίνας να κλιμακώνονται και τη διοίκηση Μπάιντεν να προετοιμάζει τη δική της στρατηγική δασμών, η επενδυτική ψυχολογία κινείται περισσότερο σε τακτική βάση παρά σε στρατηγική εμπιστοσύνη.
Η απόφαση προσέφερε σημαντική ανάσα στον τεχνολογικό κλάδο και στις εταιρίες που εξαρτώνται από την Κίνα, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να ενισχύονται κατά 1%, ενώ ο Dow Jones γράφει κέρδη που υπερβαίνουν τις 300 μονάδες.
Πάγωμα δασμών, ανάσα για την τεχνολογία
Η Wall Street άνοιξε με tag along διάθεση η οποία μετριάστηκε στα μέσα της συνεδρίασης τη Δευτέρα, με τους τρεις βασικούς δείκτες να τριμάρουν τα αρχικά τους κέρδη.
Ο S&P 500 και ο Nasdaq έφτασαν να ενισχύονται έως και 1,2%, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 250-300 μονάδων. Στα μέσα της συνεδρίασης η ευφορία φάνηκε να εξατμίζεται και να επικρατεί η ανασφάλεια, με τη μεταβλητότητα να γίνεται το βασικό συστατικό της συνεδρίασης.
Η Apple που αρχικά ενισχύονταν έως και 7% στα μέσα της συνεδρίασης είχε χάσει πάνω από τα μισά της κέρδη, ενώ Tesla, Microsoft, Amazon, Nvidia και JPMorgan είχαν περάσει στο κόκκινο.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Goldman Sachs ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, προσφέροντας επιπλέον στήριξη στον τραπεζικό κλάδο.
Η αρχική αντίδραση προκλήθηκε από την ανακοίνωση προσωρινής εξαίρεσης συγκεκριμένων τεχνολογικών προϊόντων από το πακέτο δασμών ύψους 145% στις κινεζικές εισαγωγές. Ωστόσο, η δήλωση του Τραμπ ότι επίκειται η ανακοίνωση δασμών σε ημιαγωγούς και άλλες τεχνολογίες, συγκράτησε τον ενθουσιασμό. Οι επενδυτές παραμένουν σε εγρήγορση, δεδομένης της συχνής αλλαγής κατεύθυνσης της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής.
Ευρώπη: Αντίδραση σε πολλαπλά μέτωπα
Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε άνω του 2%, ξεπερνώντας τις 22.800 μονάδες, ακολουθώντας τη διεθνή τάση. Αντίστοιχα, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κοντά στις 7.245 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 2%, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν: BNP Paribas (+4,4%), Société Générale (+3,4%), AXA (+2,8%) και Crédit Agricole (+2,4%). Σημαντική στήριξη προήλθε και από τις μετοχές πολυτελείας, ενόψει αποτελεσμάτων από τη LVMH.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 1,7%, με τις μετοχές των UniCredit και Intesa Sanpaolo να σημειώνουν κέρδη 2,8% και 2,6% αντίστοιχα. Οι ενεργειακές Tenaris και Saipem ενισχύθηκαν κατά 4,2%, ενώ η Generali κέρδισε 3,3%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινήθηκε 1,5% υψηλότερα, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στην έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Η μετοχή της Wood Group εκτινάχθηκε έως και 32% μετά από πρόταση εξαγοράς από τη Sidara.
Ασία: Θετική δυναμική υπό προϋποθέσεις
Στην Ασία, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 503 μονάδων ή 2,4%, φτάνοντας τις 21.417 – το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο μηνών. Οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν κατά 2,3%, ενώ βασικοί κερδισμένοι ήταν οι Hong Kong Exchanges & Clearing (+6,9%), Pop Mart Intl. (+5,6%), AIA Group (+4,2%) και Geely Auto (+3,9%).
Το θετικό κλίμα υποστηρίχθηκε από τις εξαγωγές της Κίνας που αυξήθηκαν, ενισχύοντας το εμπορικό πλεόνασμα, καθώς και από τις παρεμβάσεις του Πεκίνου για περιορισμό των ημερήσιων καθαρών πωλήσεων από hedge funds και ιδιώτες επενδυτές. Παρά την απειλή νέων δασμών από τις ΗΠΑ, οι αγορές δείχνουν να εστιάζουν στο βραχυπρόθεσμο όφελος και να αγνοούν τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο κλιμάκωσης.