Σε περίοδο επανεκτίμησης δεδομένων μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την αναστολή των δασμών, αλλά και τις ελπίδες που καλλιεργούνται από πολλούς κύκλους για πιθανή συμφωνία μεταξύ Αμερικής και Κίνας για μια πιο ήπια εφαρμογή εμπορικών συναλλαγών που θα είναι κοινά αποδεκτή από όλους έχουν εισέλθει οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο.
- Έπιασε και τις 1.625 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο
- Metlen (+7,97%), Τιτάν (+6,82%), Alpha (+6,66%), Eurobank (+5,38%) ξεχώρισαν με έμφαση
- Δυναμική άνοδος σε Ασία και Ευρώπη με φόντο την προσδοκία συμφωνίας για δασμούς
- Ράλι +10,33% από τη μετοχή της Fais Group
Μετά το πρόσφατο ισχυρότατο σοκ που έφερε τεράστιους κλυδωνισμούς παγκόσμια, οι αγορές εδώ και ημέρες έχουν εξισορροπήσει μερικώς την κατάσταση, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο πενθήμερο, οι δείκτες της Wall Street έδωσαν τη μεγαλύτερη ανοδική αντίδραση των τελευταίων ετών.
Ο βαρύς S&P 500 κέρδισε 5,7% και ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 4,95% πετυχαίνοντας την καλύτερη τους εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2023, ενώ ράλι 7,29% έκανε ο τεχνολογικός Nasdaq, σημειώνοντας την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2022.
Οι αγορές ξεκίνησαν και τη νέα εβδομάδα ανοδικά, καθώς μολονότι οι αβεβαιότητες παραμένουν στο ακέραιο, οι επενδυτές βλέπουν ψυχραιμότερα τη μεγάλη εικόνα, «διαβάζοντας» τις εξελίξεις με πιο αισιόδοξη ματιά, προχωρώντας σε τοποθετήσεις εξισορρόπησης. Οι ασιατικοί δείκτες το πρωί έκλεισαν με άνοδο, με τον Hang Seng στο +2,40%, τον Nikkei 225 στο +1,18% και τον Asia Dow στο +1,79%, ενώ ράλι έως και 2,85% έκαναν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα.
Ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 2,85%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,08%, ο γαλλικός CAC 40 είχε άνοδο 2,37%, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 2,74%, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +2,43%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,69%. Στη Wall Street και οι τρεις δείκτες τις πρώτες ώρες σήμερα κατέγραφαν ισχυρή άνοδο αρκετά πάνω από το +1%, όμως πλέον έχουν χάσει την πλειονότητα των κερδών τους.
Υπερκέρασε τις 1.600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.
Μέσα σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να ανοίγει στις 1.595,17 μονάδες με άνοδο 0,75%, που τελικώς ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ έκλεισε στις 1.625,77 μονάδες με άνοδο 2,73%, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.
Έτσι, από τα χαμηλά που έκλεισε την προηγούμενη Δευτέρα και τις 1.478,92 μονάδες ο Γενικός Δείκτης γράφει αντίδραση 9,93%, ενώ αν ληφθεί υπόψη το ενδοσυνεδριακό χαμηλό εκείνης της ημέρας, που ήταν στις 1.455,08 μονάδες, τότε η αντίδραση ξεπερνά το 11%. To ίδιο διάστημα, ο FTSE 25 γράφει αντίδραση 10,86%, ο Mid Cap είναι στο +8,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 11,38%.
Σήμερα ο FTSE 25 κατέγραψε ράλι +3,23% πιάνοντας ξανά τις 4.000 μονάδες με κλείσιμο στις 4.013,86 μονάδες, ο Mid Cap είχε άνοδο 1,34% στις 2.490,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 3,93% στις 1.481,72 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 152,76 εκατ. ευρώ, επίδοση μειωμένη έναντι των πρόσφατων στάνταρ της αγοράς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου οι τζίροι και οι κινήσεις μειώνονται σημαντικά.
Θυμίζουμε πως σε άλλες τέτοιες συγκυρίες του όχι μακρινού παρελθόντος, οι συναλλαγές έπεφταν ακόμη και στα 25 ή 30 εκατ. ευρώ. Επίσης, φέτος συμπίπτει το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, οπότε καταγράφηκε μείωση και στην Ευρώπη, κάτι που επηρέασε και το τζίρο στο Χ.Α. που σε άλλες περιπτώσεις, «καρπώνονταν» περισσότερο τζίρο από τις κινήσεις των ξένων.
Ισχυρά πονταρίσματα σε βιομηχανία, ενέργεια και τράπεζες
Στη σημερινή συνεδρίαση έγιναν εντυπωσιακά πονταρίσματα σε βιομηχανικές μετοχές, σε μετοχές ενέργειας και υποδομών, καθώς και στις τράπεζες. Συνάμα, οι αγοραστές ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι έναντι των πωλητών. Τα περισσότερα «χαρτιά» που πρωταγωνίστησαν σήμερα, έκλεισαν στα υψηλά ημέρας, αν και στο τέλος, πολλά εξ αυτών ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με πωλητές, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το αυριανό άνοιγμα.
Κυρίαρχος της συνεδρίασης με λίαν επιβλητική κίνηση ήταν ο όμιλος Metlen που με ράλι +7,97% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας έφτασε στα 42 ευρώ, μόλις 1 ευρώ κάτω από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό των 43 ευρώ! Παράλληλα, επανήλθε στην αποτίμηση των 6 δισ. ευρώ, πίσω από Coca Cola HBC, Eurobank, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ έχει αφήσει πίσω ομίλους όπως Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ κ.α.
Ράλι +6,82% έκανε ο Τιτάνας που έφτασε στα 40,70 ευρώ, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 6,66%, η Eurobank +5,38%, Aktor Group +3,44%, Cenergy Holdings +3,25%, Ελλάκτωρ +3,25%, ElvalHalcor +2,90%, Πειραιώς +2,61%, Viohalco +2,60% κ.ο.κ. Πτωτικά στον Large Cap έκλεισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ (-1,21%) και Αεροδρόμιο (-0,54%).
Στον Mid Cap ξεχώρισε η AVAX με ράλι +4,62%, η Alumil ενισχύθηκε κατά 3,27%, Intralot +2,96%, Noval Properties +2,61%, EXAE +2,34%, Intracom Holdings +2,30%, Ideal Holdings +2,21% κ.λπ. Στον αντίποδα, με απώλειες 2,39% και 2,12% έκλεισαν οι Κρι Κρι και Fourlis αντίστοιχα.
Το ράλι της ΦΑΙΣ και οι αργίες
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ήταν το ράλι +10,33% της ΦΑΙΣ που έφερε τη μετοχή στα 3,7380 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 127 χιλ. τεμαχίων. Πάντως, η μετοχή εξακολουθεί να χάνει κοντά στο 1 ευρώ ανά μετοχή ή -16,73% από την πρόσφατη εισαγωγή της, που έγινε στα 4,70 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 170 εκατ. ευρώ
Θυμίζουμε πως τη Μ. Παρασκευή και τη Δευτέρα του Πάσχα, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό. Κλειστές θα παραμείνουν και οι Ευρωαγορές, μιας και το Πάσχα των Ορθοδόξων συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών. Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, αργία θα έχει μόνο τη Μ. Παρασκευή, καθώς τη Δευτέρα του Πάσχα, λειτουργεί κανονικά.