Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία θα υπογράψουν μια προκαταρκτική συμφωνία συνεργασίας εναρμονισμένη με τις φιλοδοξίες του βασιλείου να αναπτύξει μια πολιτική πυρηνική βιομηχανία, δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Ριάντ ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ.
Ο Ράιτ, ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα την Κυριακή με τον Σαουδάραβα Υπουργό Ενέργειας Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, είπε ότι το Ριάντ και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε «πορεία» για να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη ενός πολιτικού πυρηνικού προγράμματος στη Σαουδική Αραβία.
Ο Ράιτ, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο βασίλειο ως υπουργός στο πλαίσιο περιοδείας του σε κράτη του Κόλπου που παράγουν ενέργεια, δήλωσε ότι περαιτέρω λεπτομέρειες για το μνημόνιο που θα καθορίζει τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσιγκτον θα ανακοινωθούν αργότερα φέτος, όπως αναμεταδίδει το Reuters.
«Για μια συνεργασία των ΗΠΑ και τη συμμετοχή τους στην πυρηνική ενέργεια εδώ, θα υπάρξει σίγουρα μια συμφωνία 123… υπάρχουν πολλές τρόποι να δομηθεί μια συμφωνία που θα επιτύχει τόσο τους στόχους της Σαουδικής Αραβίας όσο και των ΗΠΑ», είπε.
Η συμφωνία 123 με το Ριάντ αναφέρεται στο Τμήμα 123 του Νόμου για την Πυρηνική Ενέργεια των ΗΠΑ του 1954 και απαιτείται για να επιτραπεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργαστούν με φορείς στο βασίλειο για την ανάπτυξη ενός πολιτικού πυρηνικού βιομηχανικού τομέα.
Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν συμφωνήσει στις απαιτήσεις του νόμου, δήλωσε ο Ράιτ. Ο νόμος καθορίζει εννέα κριτήρια μη διάδοσης που πρέπει να πληροί ένα κράτος για να αποτρέψει τη χρήση της τεχνολογίας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη μεταφορά ευαίσθητων υλικών σε άλλους.
Η πρόοδος στις συζητήσεις είχε προηγουμένως δυσκολευτεί, καθώς η Σαουδική Αραβία δεν ήθελε να υπογράψει συμφωνία που να αποκλείει τη δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου ή ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου καυσίμου – και οι δύο αυτές επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε πυρηνική βόμβα.
Ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι αν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικό όπλο, η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι, μια στάση που έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στους υπέρμαχους του ελέγχου των όπλων και σε κάποιους νομοθέτες των ΗΠΑ για μια ενδεχόμενη συμφωνία πολιτικής πυρηνικής ενέργειας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.
Ο Ράιτ δεν ανέφερε μια ευρύτερη συμφωνία με το βασίλειο, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε αναζητήσει και περιλάμβανε συμφωνία πολιτικής πυρηνικής ενέργειας και εγγυήσεις ασφαλείας με την ελπίδα ότι θα οδηγούσε σε ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, επιδιώκει να παράγει σημαντική ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας και να μειώσει τις εκπομπές, στο πλαίσιο του σχεδίου μεταρρυθμίσεων Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου. Τουλάχιστον κάποιο από αυτό αναμένεται να προέλθει από πυρηνική ενέργεια.