Για το ταξίδι της Ελλάδας από το 2015 έως και σήμερα, οι προκλήσεις και οι επαπειλούμενοι δασμούς μίλησαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση του 10 Οικονομικού Φόρου των Δελφών που έγινε στις 9- 12 Απριλίου με συντονιστή του Δημοσιογράφου του MEGA TV και του Φιλιt .
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλος Μαρινάκης , αφού παρουσίασε τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία αναφέρθηκε στην τωρινή βελτιωμένη κατάσταση στη χώρα μας. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής ο κόσμος δεν έχει εισπράξει όσα έχουν αλλάξει στην ελληνική οικονομία. Για αυτό το λόγο, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Για τη διεθνή συγκυρία επισήμανε ότι η Ελλάδα οφείλει να χτίσει γέφυρες με νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και να διατηρήσει τις μακροχρόνιες καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σχετικά με τις καινοτομίες και τις επενδύσεις, σχολίασε ότι στο Δημόσιο χρησιμοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ θα κατασκευαστεί ο υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ ενώ προχωρούν οι επενδύσεις στα Data Centers. Κλείνοντας, επισήμανε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες και τα κίνητρα για τις εταιρείες στην Ελλάδα ώστε να προσελκύσουν προσωπικό.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου, μίλησε για το θαύμα της ελληνικής οικονομίας καθώς μέσα σε μία δεκαετία άλλαξε τελείως η εικόνα της, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι που κάνουν οι ΗΠΑ με τις εχθρικές κινήσεις των δασμών. Για την ανέφερε ότι είναι ψυχράιμη και έμπειρη και ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πιθανές δυσκολίες του μέλλοντος, το οποίο προδιαγράφεται τόσο για τη χώρα όσο και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Η καλή εικόνα της Ελλάδας φαίνεται και από τη στάση των επενδυτών του εξωτερικού, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο κ. Εξάρχου, δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις επενδύσεις που έχουν γίνει. Σχετικά με τον Όμιλο ΑΚΤΩΡ, ανέφερε ότι έχει βάλει ένα μεγάλο πλάνο ανάπτυξης με στόχο να αποεξαρτηθεί από την κατασκευή και να αναπτυχθεί στο ΑΠΕ και τα ακίνητα, έτσι ώστε να έχει σταθερές λειτουργικές ροές. Για το ανεκτέλεστο του Ομίλου σχολίασε ότι αυτό ανέρχεται στα 5 δις. ευρώ και ότι θα φτάσει τα 6 αλλά η κατασκευαστική άνθηση θα κρατήσει έως και τρία έτη. Όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού τόνισε πως πλέον επιστρέφουν στους Έλληνες μηχανικοί σε αντίθεση με την περίοδο της κρίσης που έφευγαν στο εξωτερικό και πρόσθεσε πως δεν θεωρεί λύση τις «καραβιές» αλλοδαπών εργατών. Τέλος, από την πολιτεία ζήτησε να αυξήσει και άλλο το αντικείμενο των κατασκευών καθώς και την ταχύτερη και καλύτερη πληρωμή για τα έργα που εκτελούνται.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσόπουλος , σχολίασε ότι τα δεδομένα όσον αφορά τους δασμούς αλλάζουν μέρα με τη μέρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο πεδίο αυτό. Στο τι θα γινόταν εάν εφαρμόζονταν οι σκληροί δασμοί απαντούν, ότι θα επηρεάζονταν οι εταιρείες που βασίζονταν στις εξαγωγές, αν και όσον αφορά τις ΗΠΑ αυτές αποτελούν μόνο το 5%. Επίσης, θα πλήττονταν και επενδύσεις στη χώρα, στις οποίες συμμετέχουν έμμεσα αμερικανικές εταιρείες, αλλά και αμιγώς αμερικανικά project. Ως αντίμετρα πρότεινε τις διμερείς συμφωνίες, τη διερεύνηση εναλλακτικών αγορών, και τη χρήση κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
O Επικεφαλής Στρατηγικής της IDEAL Holdings, Δαμιανός Παπακωνσταντίνου , ανέφερε ότι είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς τι θα γίνει την επόμενη στιγμή και πώς τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι νηφάλιες. Για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας τόνισε πως ίσως γίνει αναθεώρηση σε μερικά πλάνα και κάποιες επενδύσεις να καθυστερήσουν. Σχετικά με τη χώρα μας επισήμαναν ότι είναι σε καλύτερη θέση μακροοικονομικά, ενώ δεν επηρεάζεται τόσο πολύ στις εξαγωγές αφού το ποσοστό τους είναι χαμηλό. Όσον αφορά τον όμιλο IDEAL, τόνισε ότι οι αναζητήσεις εταιρείες με στοιχεία καινοτομίας χαρακτηρίζουν ως τέτοια και τη Μπάρμπα-Στάθη που εξαγόρασε πρόσφατα, ενώ συνεχίζει δυναμικά καθώς σήμερα ανακοινώθηκε η επέκταση της συμφωνίας με την Oak Hill.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DPort Services & PCDC SA, Γιώργος Πέτσης , επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά τα ελληνικά λιμάνια προσθέτοντας πως στο λιμάνι του Πειραιά οι αφίξεις container έχουν αυξηθεί κατά 900% και αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο λιμένα της Ευρώπης. Τόνισε, δε, πως θα συνεχιστούν οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα, τότε θα ενισχυθεί ο διάδρομος Κίνας-Ευρώπης με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα container που θα έρθουν στο λιμάνι του Πειραιά και να πέσουν οι τιμές των ναύλων. Συνέδεσε, δε, και τις υποδομές με την εξέλιξη του λιμανιού του Πειραιά, τονίζοντας τη σημασία του Θριασίου ΙΙ και του κόμβου Σκαραμαγκά, ενώ θα τρέξει και την επένδυση για την επέκταση του Προβλήτα 1. Τέλος, ανέφερε ότι αφορά το προσωπικό λιμάνι του Πειραιά αυτό ανέρχεται στα 2200 άτομα με το μέσο μισθό. νυχτερινής εργασίας περισσότερο από αυτό που ορίζει ο νόμος.