Στα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας όμως τις τόσο θορυβώδεις ανακοινώσεις, καθώς δημιουργεί ειδική ομάδα επιστημόνων στο Μαξίμου με στόχο την επιτάχυνση της υιοθέτησης του AI στο Δημόσιο με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών…
Task Force AI δημιουργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία -στα πρότυπα της DOGE- θα επιχειρήσει να απλοποιήσει νομικά κείμενα και διαδικασίες στο Δημόσιο επιταχύνοντας την διεκπεραίρωση υποθέσεων και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του κράτους.
Σύμφωνα πληροφορίες που επικαλείται η “Καθημερινή”, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ incubator), που θα αναπτύσσει εφαρμογές και τεχνολογίες για λογαριασμό του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση του κράτους με τον πολίτη. Με απλά λόγια, πρόκειται για μία μικρή «startup», ένα κέντρο καινοτομίας της ελληνικής κυβέρνησης. Τη διεύθυνση της ομάδας θα έχει ο Βασίλης Κουτσούμπας, σύμβουλος ψηφιακής πολιτικής και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μικρή ομάδα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” η αρχική ομάδα θα είναι ολιγομελής και ευέλικτη (5-6 άτομα) και θα περιλαμβάνει σχεδιαστές λογισμικού, προγραμματιστές, UX designers, που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Θα ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ), επειδή ως ανώνυμη εταιρεία έχει την ευελιξία και τη δυνατότητα να προσλάβει ειδικούς με υψηλότερους μισθούς και έχει ήδη συνεργαστεί με τρίτους στην ανάπτυξη εφαρμογών. Ωστόσο θα λαμβάνει εντολές για πρότζεκτ προς υλοποίηση απευθείας από την προεδρία της κυβέρνησης. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα διευκολύνει ad hoc την ομάδα όταν και όπου απαιτείται.
Ειδικοί με τους οποίους έχουν γίνει κάποιες πρώτες επαφές για να επανδρώσουν τη θερμοκοιτίδα, βλέπουν θετικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Βασική αποστολή της είναι η δημιουργία πρωτοτύπων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, που μετά τη δοκιμή τους αλλά και την αξιολόγησή τους, θα μετατρέπονται σε έτοιμες λύσεις. Ο,τι δηλαδή κάνουν οι μηχανικοί μιας νεοφυούς επιχείρησης, καθώς χτίζουν το δικό τους προϊόν. Στο πλαίσιο της δημιουργίας και του σχεδιασμού των εργαλείων ΑΙ, θα υπάρχει συνεργασία και με ειδικούς σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, προκειμένου να αναπτυχθούν λύσεις γρήγορες, εύκολες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.
Το πρώτο project
Το πρώτο εγχείρημα που προτείνεται να υλοποιηθεί από την ελληνική ομάδα, είναι η δημιουργία ενός βοηθού τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορεί μέσω μοντέλων φυσικής γλώσσας (NLP) να επεξεργάζεται το περιεχόμενο νομικών κειμένων και να καθιστά κατανοητή τη νομική τους ορολογία σε όλους τους πολίτες. Οι χρήστες, από φοιτητές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολίτες κ.λπ., θα μπορούν μεταξύ άλλων να διατυπώνουν ερωτήσεις, με τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης να απαντά, με σαφείς επισημάνσεις ότι δεν υποκαθιστά τους νομικούς συμβούλους. Παράλληλα, στο μέλλον, ένας τέτοιος βοηθός θα μπορούσε να διασταυρώνει νόμους, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ., ώστε να βοηθάει τους χρήστες να κατανοούν το πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο. Ετσι, η νομική ορολογία μπορεί να γίνει κατανοητή σε όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, αρκετοί δεν μπορούν να την αποκωδικοποιήσουν.
Στο παιχνίδι και ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος
Την ίδια ώρα, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να διεισδύσει όλο και περισσότερο στον δημόσιο τομέα. Προσφάτως ανακοινώθηκε πως ξεκινάει και η υλοποίηση του νέου υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», που με την υψηλή υπολογιστική του ισχύ αναμένεται να στηρίξει ερευνητικά έργα κρίσιμης σημασίας σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εξατομικευμένη ιατρική, η μετεωρολογία, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών.