Σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας έχουν εισέλθει οι αγορές διεθνώς, με τα αντανακλαστικά των traders και των ισχυρών χαρτοφυλακίων να πυροδοτούν στροφή στην ασφάλεια, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι εκδηλώνονται και άλλες δυνάμεις…
Η διεθνής οικονομική σκηνή εισέρχεται σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας, καθώς η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας κλιμακώνεται ραγδαία, μετατοπίζοντας τις ισορροπίες στις αγορές. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις δασμών από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αναζωπυρώνουν φόβους για παγκόσμια ύφεση, επηρεάζοντας αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προκαλώντας κύμα αποεπένδυσης από παραδοσιακά ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Η Ευρώπη προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε γεωπολιτικές πιέσεις και εσωτερική σταθερότητα, υιοθετώντας ηπιότερη στάση και αναστέλλοντας προσωρινά την εφαρμογή αντιποίνων δασμών, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης και διατήρησης διαύλων διαλόγου. Ωστόσο, η στάση αυτή δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες, ενώ και το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει εύθραυστο ενόψει των νέων κύκλων εταιρικών αποτελεσμάτων και πληθωριστικών δεδομένων.
Η γενικευμένη αβεβαιότητα επεκτείνεται και στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων, όπου καταγράφεται έντονη ανακατανομή κεφαλαίων. Η απότομη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, σε συνδυασμό με την πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει τη διεύρυνση των ανησυχιών για την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα, ενισχύονται τα νομίσματα ασιατικών και ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως το γουόν, το ευρώ και το ελβετικό φράγκο, υποδηλώνοντας ανακατεύθυνση ροών προς γεωγραφικές περιοχές που θεωρούνται πιο σταθερές ή λιγότερο εκτεθειμένες στη σύγκρουση.
Οι εντάσεις τσάκισαν τις ευρωαγορές
Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών έκλεισαν χαμηλότερα, παρά τα αρχικά κέρδη, ολοκληρώνοντας μια ταραχώδη εβδομάδα υπό την πίεση της νέας όξυνσης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Ο STOXX 50 υποχώρησε κατά 0,6% την Παρασκευή και 2% συνολικά στην εβδομάδα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,2% ημερησίως και 2,1% σε εβδομαδιαία βάση.
Η αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου οφείλεται στην απόφαση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα, ως απάντηση στην απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%. Αυτή η εξέλιξη αναζωπύρωσε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση, οδηγώντας σε αποστροφή κινδύνου και εκτεταμένη αποεπένδυση από αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των σχεδιαζόμενων αντιποίνων δασμών για διάστημα 90 ημερών, ακολουθώντας την τακτική της Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια διατήρησης ανοικτών διαύλων διαλόγου. Ωστόσο, η κίνηση δεν κατάφερε να αντισταθμίσει το κλίμα ανησυχίας.
Σε εταιρικό επίπεδο:
- Η Novartis ενισχύθηκε κατά 2,5% μετά την ανακοίνωση επένδυσης ύψους 23 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.
- Η Stellantis κατέγραψε πτώση 3,8%, έπειτα από δημοσίευμα που έκανε λόγο για μείωση 9% στις αποστολές οχημάτων το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση.
Μάκρο… boost στο City
Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,7% την Παρασκευή, επεκτείνοντας τη ράλι της Πέμπτης (+3%), ύστερα από θετική έκπληξη στο ΑΕΠ Φεβρουαρίου, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι πρόβλεψης για 0,1%.
Ωστόσο, ο δείκτης έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,2% για την εβδομάδα, μετά το -7% της προηγούμενης.
Οι μεταλλευτικές εταιρίες πρωταγωνίστησαν:
- Fresnillo: +7,2%
- Endeavour Mining: +6,3%
- Glencore, Anglo American, Rio Tinto: +2,4% έως +4%
Αντιθέτως, η BP υποχώρησε κατά 3% λόγω καθοδικής αναθεώρησης της παραγωγής για το Α’ τρίμηνο.
Παρά τη βελτίωση των μακροοικονομικών ενδείξεων, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στους εμπορικούς κινδύνους. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι το συνολικό φορτίο δασμών επί κινεζικών προϊόντων ανέρχεται πλέον στο 145%, ενώ το Πεκίνο απάντησε με αντίστοιχους δασμούς 125%.
Ξύπνησαν οι bond vigilante
Η αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ βίωσε τη χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς το 10ετές ομόλογο σημείωσε νέα άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης, κλείνοντας πάνω από το 4,5%. Συνολικά στην εβδομάδα, η απόδοση αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, αντανακλώντας μια επιθετική έξοδο από τα αμερικανικά ομόλογα.
Παράγοντες πίεσης:
- Αμφισβήτηση του παραδοσιακού ρόλου ασφαλούς καταφυγίου των Treasuries
- Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
- Πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022
- Οι προσδοκίες πληθωρισμού ενός έτους έφτασαν σε υψηλό από το 1981
Αποδόσεις 10ετών Ομολόγων – Παρασκευή:
- Μεγαλύτερες αυξήσεις:
- ΗΠΑ: +16,2 μ.β.
- Αυστραλία: +14 μ.β.
- Νέα Ζηλανδία: +11,2 μ.β.
- Μεγαλύτερες μειώσεις:
- Μεξικό: -15,4 μ.β.
Φυγή κεφαλαίων από το δολάριο
Ο Δείκτης Δολαρίου υποχώρησε κατά 0,85%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε νομίσματα ασφαλείας και σε ασιατικές αγορές:
- Μεγαλύτεροι κερδισμένοι:
- Νοτιοκορεάτικο Γουόν: +1,88%
- Ευρώ: +1,26%
- Ελβετικό Φράγκο: +1,18%
- Στερλίνα: +0,70%
- Γιεν: +0,63%
- Μεγαλύτεροι χαμένοι:
- Σουηδική Κορόνα: -0,50%
- Τουρκική Λίρα: -0,42%
Η ισχυρή άνοδος του Γουόν αποδίδεται στην περιφερειακή ανθεκτικότητα, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τις ΗΠΑ. Το ευρώ ενισχύθηκε, εν μέρει λόγω της πιο ήπιας στάσης της ΕΕ στο εμπορικό μέτωπο.
Προοπτικές: Υψηλή μεταβλητότητα, χαμηλή ορατότητα
Οι αγορές βρίσκονται πλέον υπό την πίεση μακροοικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων, με τη νομισματική πολιτική να περνά προσωρινά σε δεύτερη μοίρα. Η απότομη αναδιάρθρωση στα Treasuries και η πτώση στις μετοχές συνιστούν ένδειξη υποχώρησης εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.
Κρίσιμα επερχόμενα ορόσημα:
- Ενδεχόμενες παρεμβάσεις G7 ή ΠΟΕ για σταθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου
- Έναρξη εποχής αποτελεσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ
- Δημοσίευση στοιχείων πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες
Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη, με κεφάλαια να μετακινούνται σε σκληρά περιουσιακά στοιχεία και αμυντικά νομίσματα, εν αναμονή ενδεχόμενων σημάτων αποκλιμάκωσης στο εμπορικό πεδίο.