Στις νέες ισορροπίες που εμφανίζονται στην Ευρώπη και παγκοσμίως ήδη από τις πρώτες σχεδόν 90 ημέρες διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ αφιερώθηκε η συζήτηση στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που έγιναν στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου .
Martin Wolf: Η μη προβλεψιμότητα αποτελεί μηχανισμό λειτουργίας του Τραμπ
Αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολουθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς και στην πορεία του και πάλι για την επιτυχία της δεύτερης διακυβέρνησης, ο Martin Wolf , Chief Economics Commentator των Financial Times σημείωσε ότι οι εκπλήξεις που ο ίδιος εντοπίζει δεν έχει αλλάξει ο ρόλος του Έλνο Μασκ. και σε βάθος επίθεσης προς το αμερικανικό κράτος και αφετέρου η παντελής έλλειψη προβλεψιμότητας στις ανακοινώσεις πολιτικών από τον Τραμπ. «Με εξέπληξε το χάος. Μέσα σε 90 ημέρες άλλαξε 4 εμπορικές πολιτικές. Έχει αναγάγει το χάος σε βασικό στοιχείο της πολιτικής του, ως μορφή τέχνης», αν υπογραμμίζει πως αυτή η πολιτική τομέα του εμπορίου δημιουργεί ζητήματα στις επενδύσεις καθώς οι επενδυτές δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η συνθήκη ούτε στους επόμενους μήνες.
«Η μη προβλεψιμότητα υπάρχει στον μηχανισμό λειτουργίας του γιατί του αρέσει να δείχνει πόσο δυνατός είναι», σχολίασε ενώ τόνισε πως αποτελεί μία ιστορική πρωτοτυπία ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται και λειτουργεί ο Πρόεδρος Τραμπ στη δεύτερη θητεία του.
Σχολιάζοντας την πολιτική αυτή που πολλοί χαρακτηρίζουν ως «επανάσταση», ο κ. Wolf έφερε μία αναλογία της σημερινής αυτής συνθήκης με την πολιτισμική επανάσταση στην Κίνα και τις αλλαγές που επέφερε εκεί ο Μάο Τσετούνγκ στους τομείς λειτουργίας του κράτους και της κουλτούρας. Παράλληλα τόνισε πως ο Τραμπ αρέσκει σε ένα μοντέλο ιμπεριαλισμού του 19ου αιώνα αντιμετωπίζοντας την εξωτερική πολιτική ως «κτηματίας και ιμπεριαλιστής». Αυτό τόνισε είναι κάτι που δεν έχει θετικό αποτύπωμα στους εθνικιστές της Ευρώπης θέτοντας το ερώτημα αν η πολιτική του Τραμπ μπορεί να κρατήσει στην Ευρώπη σε μία στροφή από εθνικούς εθνικισμούς σε ένα συλλογικό ευρωπαϊκό εθνικισμό.
Σχολιάζοντας τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ, ο κ. Ο Wolf υπογράμμισε πως η αλλαγή ισορροπιών που μπορεί να επιφέρει παγκοσμίως μπορεί να μειώσει τη δύναμη του δολαρίου δημιουργώντας την ανάπτυξη για την ανάδειξη του ευρώ, ως το ισχυρότερο αποθεματικό νόμισμα μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια.
Ivan Krastev: Το θέμα με την αμυντική συνεργασία στην ΕΕ είναι ότι θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα
«Μια επανάσταση όταν ξεκινήσει δεν την ελέγχεις, σε ελέγχει», ανέφερε ο Ivan Krastev , Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Κέντρο Φιλελεύθερων Σπουδών στη Βουλγαρία σχολιάζοντας τις πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου και συμπλήρωσε πως η δεύτερη θητεία του αποτελεί, ίσως και μια μορφή εκδίκασης για τις αποφάσεις του. προέκρινε. Ο Θέλοντας να σχηματίσει τον τρόπο υλοποίησης της πολιτικής του Τραμπ έφερε ως παράδειγμα τις αλλαγές που έκανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Σοβιετική Ένωση στη δεκαετία του ’80 αναφέροντας πως ο Τραμπ ήταν μεγάλος θαυμαστής του.
«Η οπτική που έχει για τον κόσμο είναι εκείνη που έχει κάποιος που ασχολείται με την ακίνητη περιουσία. Βλέπει τη Γάζα ως οικόπεδο και τους κατοίκους της ως ενοίκους», σχολίασε τονίζοντας πως ο εθνικισμός του Τραμπ δεν μπορεί να βρει ακολούθους εκτός των ΗΠΑ. «Το ζήτημα με αυτή την επανάσταση που θέλει να επιφέρει ο Τραμπ είναι να μην ρωτάμε τι θέλει να κάνει εκείνος, γιατί ούτε ο ίδιος πιστεύω γνωρίζει», ανέφερε ο κ. Krastev.
Σχολιάζοντας τη θέση που πρέπει να λάβει η Ευρώπη στη νέα αυτή συνθήκη τόνισε πως δεν πρέπει να λαμβάνει ως δεδομένη την ασφάλεια της ενώ επίσης, σημειώνει πως υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και προσεγγίσεις, ειδικά αναφορικά με την εμπορική πολιτική που διαμορφώνει η κάθε χώρα. «Το θέμα με την αμυντική συνεργασία στην ΕΕ είναι ότι θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα», σχολίασε και τόνισε πως η μεγαλύτερη επιτυχία της έως σήμερα είναι να καταστεί ένας μεγάλος πόλεμος εντός της ΕΕ αδιανόητο.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι πέρα
Τη συζήτηση συντόνισε ο Λουκάς Τσούκαλης , Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Εταιρίας & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).