Στη σκιά των συννέφων του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντεθ συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι, καθώς η Κίνα εντείνει την κινητικότητα στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη, προκειμένου να διεμβολίσει το σχέδιο Τραμπ για την απομόνωσή της.
Διπλό κάλεσμα στην Ευρώπη απευθύνει η Κίνα, αφενός να αντισταθεί στην εκβιαστική πολιτική Τραμπ και αφετέρου για πολυεπίπεδη προσέγγιση, με το πρώτο βήμα να είναι η συνάντηση Σι – Σάντσεφ και να έπεται Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας στο Πεκίνο τον Ιούλιο.
«Δεν θα υπάρξουν νικητές σε πόλεμο δασμών», προειδοποίησε ο Σι έπειτα από συνάντηση με τον Σάντσεθ το πρωί.
Επίσης, κάλεσε την Ε.Ε., μαζί με την Κίνα, να «αντιταχθεί στις μονομερείς πρακτικές εκφοβισμού», αναφερόμενος στους σαρωτικούς δασμούς των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η South China Morning Post αναφέρει -επικαλούμενη υψηλόβαθμες πηγές- ότι έχει ξεκινήσει η προγραμματισμός Συνόδου Κορυφής Κίνας – ΕΕ με τη συμμετοχή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
Τόσο η συνάντηση Σι-Σάσντσεθ όσο και η διαρροή για την επικείμενη σύνοδο αποτελούν μηνύματα προς τις ΗΠΑ και τις αγορές, καταδεικνύοντας πολύ πιο ώριμες συνθήκες και την εμπέδωση της διαδικασίας του κατεπείγοντος από τις δύο πλευρές. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν από μόνες τους διαπραγματευτικά χαρτιά και μπορούν βέβαια να ανασχεθούν, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, καθώς όλοι οι παίχτες θέλουν να αποδείξουν όχι μόνο ετοιμότητα αλλά και… αποφασιστικότητα.
Σι: Να συνεχιστεί η παγκοσμιοποίηση
Ο Σι τόνισε πως οι δύο υπερδυνάμεις «πρέπει να συνεχίσουν την παγκοσμιοποίηση». «Το να πάμε ενάντια θα οδηγήσει στην απομόνωση», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην απομόνωση της Κίνας αναστέλλοντας για 90 ημέρες την επιβολή δασμών στις υπόλοιπες χώρες, στο πλαίσιο στρατηγικής για διμερείς διαπραγματεύσεις όπου θα θέσουν ως θέμα τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων με την Κϊνα.
Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση δασμών στα αμερικανικά προϊόντα 125%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε ανακοινώσει δασμούς 84% σε αγαθά που εισάγονται από τις ΗΠΑ. Η αύξηση, από 34% που ίσχυε, ήρθε μετά την έναρξη ισχύος δασμών με συντελεστή 104% με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη.
Οι δασμοί αυξήθηκαν αργότερα στο 125%, με τον Λευκό Οίκο να επισημαίνει την Πέμπτη ότι οι δασμοί στο Πεκίνο φτάνουν στο 145% για κάποια προϊόντα, λόγω της προϋπάρχουσας “ποινής” 20% που επιβλήθηκε σε όσες χώρες παράγουν φαιντανύλη.
Σύνοδος Κορυφής
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Κίνα για συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post — ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες ενδέχεται να επιδιώκουν τη βελτίωση των σχέσεων με το Πεκίνο εν μέσω της επιθετικής τακτικής επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ.
Το ταξίδι αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου, ανέφερε η εφημερίδα με έδρα το Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή, επικαλούμενη πέντε άτομα με γνώση της υπόθεσης. Η τελευταία σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών είχε πραγματοποιηθεί στην Κίνα, γεγονός που καθιστά αυτήν την επαναληπτική επίσκεψη των Ευρωπαίων παραβίαση του πρωτοκόλλου — ένδειξη της πρόθεσής τους να συζητήσουν επειγόντως τα εμπορικά ζητήματα. Υπό κανονικές συνθήκες, θα αναμενόταν μια κινεζική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί την Ευρώπη.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο.
Πεκίνο: «Εμπορική τυραννία»
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας χαρακτήρισε τις ενέργειες του Λευκού Οίκου ως «εμπορική τυραννία».
Το Πεκίνο «αντιτίθεται σθεναρά και δεν θα δεχτεί ποτέ τέτοιες ηγεμονικές και εκφοβιστικές πρακτικές», δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν.
Το υπουργείο Εμπορίου είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει την πρόσθετη εισφορά των ΗΠΑ ως «λάθος πάνω στο λάθος» προειδοποιώντας πως δεν θα υποκύψει ποτέ στον «εκβιαστικό χαρακτήρα» των κινήσεων των ΗΠΑ.
Τραμπ: Έλλειψη Σεβασμού
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα για έλλειψη σεβασμού, τονίζοντας ότι το Πεκίνο με τις πολιτικές του «καταστρέφει» τις ΗΠΑ.