Οι πολυκρίσεις και η διακοπή χρηματοδότησης σε οργανισμούς υγείας, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, και εκπαίδευση από τις ΗΠΑ ήταν το θέμα συζήτησης στο 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που ξεκίνησε στους Δελφούς στις 9-12 Απριλίου με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Τσαλακό.
O Εκτελεστικός Διευθυντής στο Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Columbia University, Yanis Ben Amor, ανέφερε ότι δεν πήραμε κανένα μάθημα από την υγειονομική, εκπαιδευτική και οικονομική κρίση της πανδημίας καθώς η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ διακόπτει χρηματοδοτήσεις 1,6 δις. € από τον ΠΟΥ με την αποχώρηση από τον οργανισμό το 2026, έχοντας μάλιστα ως συνέπεια και τη μείωση προσωπικού.
Τόνισε πως από την απόφαση αυτή θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες για τον κλάδο της υγείας τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.
Για την Τεχνητή Νοημοσύνη δήλωσε πως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά είναι απαραίτητο το reskilling και το upskilling των εργαζομένων.
Ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης Έρευνας στο Barnard College του Columbia University, Alexander Cooley, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καλό ιστορικό στο να βρουν λύσεις για τις οικονομικές κρίσεις, και συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι εξαιρετικά ευμετάβλητος στις απόψεις και δημιουργεί την εικόνα ότι είναι διαφανής, ενώ δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα.
Για τον απομονωτισμό των ΗΠΑ εκτίμησε ότι επηρεάζει την υγεία, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και το μεταναστευτικό.
Ως λύση πρότεινε την επικοινωνία με τις πολιτείες, τις πόλεις και τις κοινότητες αφού τόσο η κυβέρνηση όσο και ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει ευήκοα ώτα.
Η Εκτελεστική Διεύθυνση του Οργανισμού της Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), Nina Gregori , αναφέρθηκε στο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο ανέλαβε σωστά, θα δημιουργήσει ένα καλό σχέδιο. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν ετοιμάζει ανάλυση για το τι θα συμβεί στο μέλλον με στόχο να υπάρξει καλύτερος έλεγχος του μεταναστευτικού.
Επιπλέον, στάθηκε στην αναγκαιότητα να γίνει βιώσιμη η μετανάστευση στην Ευρώπη. Άρα το «στοίχημα» είναι πως θα οργανωθεί η είσοδος αλλά και η έξοδος μεταναστών ενώ θα ανοίξει συζήτηση από χώρες-εταίρους.
Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Achmea, Willem Van Duin , μίλησε για τη συσσώρευση πολλαπλών κινδύνων σε υγεία και περιβάλλον. Τουλάχιστον, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά είναι πιο ώριμη, άρα ο κλάδος της υγείας που μπορεί πλέον να επιζήσει. Ωστόσο, αναρωτήθηκε τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση φυσικών καταστροφών. Παρόλα αυτά, θεωρεί την παρούσα κατάσταση μία ευκαιρία.