Εβδομάδα πολύ μεγάλων κλυδωνισμών που χρόνια είχαν να παρουσιαστούν στις αγορές και όλο το επενδυτικό οικοσύστημα ήταν αυτή που παρήλθε, η οποία έφερε πολύ μεγάλα σοκ σε όλη τη διεθνή κοινότητα, αλλάζοντας κατά τα φαινόμενα σημαντικά το ισχύον status quo, αλλά και την ευρύτερη κουλτούρα ευδαιμονίας και νιρβάνας που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια.
- Η περίοδος ευδαιμονίας και νιρβάνας για τις αγορές αποτελεί παρελθόν
- Μειώνονται τα ρίσκα στις αγορές και στο Χ.Α.
- Ισορροπία δυνάμεων την Παρασκευή στο Χ.Α., πτώση το πενθήμερο
- Περίοδος μεταβλητότητας και περιφρούρησης κεκτημένων το επόμενο διάστημα
- Η στρεβλή υπερδιόγκωση της επενδυτικής βιομηχανίας και το πλήγμα Τραμπ
Ασχέτως με τις ακροβασίες και τους πειραματισμούς Τραμπ που δεν στέκουν σε καμιά οικονομική λογική και κάνουν ήδη τεράστιο κακό πρωτίστως στη χώρα στην οποία ηγείται, η επενδυτική βιομηχανία είχε αποκτήσει τερατώδεις δυνάμεις που ξεφεύγουν από νόρμες και σταθερές που ίσχυαν έως πριν είκοσι χρόνια στα παγκόσμια χρηματιστήρια.
Η επενδυτική βιομηχανία – ως οντότητα από πλευράς κεφαλαίων, ειδικού βάρους, αλλά και αριθμού απασχολούμενων σε αυτήν – έχει υπερδιογκωθεί και κατά ένα σημαντικό ποσοστό έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία, αποκτώντας μια ξεχωριστή «αξιακή» υπόσταση, μέσω ενός ανατροφοδοτούμενου σκηνικού «παραγωγής» κερδισμένης ρευστότητας.
Οι πρότερες κρίσεις που ξεπεράστηκαν
Έτσι, οι αγορές έφτασαν να ανακυκλώνουν αξιακά τον… εαυτό τους, μέσω και της υπερμόχλευσης κεφαλαίων, δείχνοντας πρωτοφανείς αντοχές, πετυχαίνοντας αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ έως και πριν 3-4 εβδομάδες! Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές έχουν ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικά εμπόδια, όπως τον πρώτο πόλεμο δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον Οκτώβριο του 2018, ξεπέρασαν την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεν κατάλαβαν τίποτα από τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία, ξεπέρασαν την παγκόσμια πανδημία, ενώ φαίνεται πως συμφιλιώθηκαν και με τους κατά τόπους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, δείχνοντας ότι αυτό που τις «τρέφει» είναι ισχυρότερο από κάθε γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρίσκο.
Πλέον, αυτό που μένει να φανεί είναι πως το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα θα μπορέσει τώρα να διαχειριστεί τη νέα τάξη πραγμάτων όπως αυτή διαμορφώνεται με τον πόλεμο των δασμών, που αν διατηρηθεί και κλιμακωθεί, θα αλλάξει πολλά στο παγκόσμιο εμπόριο και στην παγκόσμια οικονομία.
Η αντίδραση των αγορών ακόμα και μετά την αναστολή της εφαρμογής των σκληρών μέτρων από την πλευρά του Ντ. Τραμπ για τρεις μήνες, δείχνει ότι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα θα είναι κυρίαρχες το επόμενο διάστημα, οπότε οι επενδυτές δείχνουν να προσφεύγουν σε τακτικές άμυνας και περιφρούρησης κεκτημένων.
Το τωρινό ρήγμα εμπιστοσύνης
Οι παλινωδίες του Αμερικανού προέδρου έχουν προξενήσει τεράστιο ρήγμα στην εμπιστοσύνη, τις συναλλαγές και το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττοντας την ψυχολογία, που ως γνωστόν είναι ο παράγοντας που οριοθετεί καταλυτικά το momentum των αγορών και του επενδυτικού οικοσυστήματος.
Δεν είναι λίγοι λοιπόν όσοι φοβούνται ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ανά πόσα στιγμή, πολύ νωρίτερα από τις 90 ημέρες της ανακωχής των δασμών, καθώς οι πρακτικές του Ντ. Τραμπ είναι εντελώς απρόβλεπτες και ανερμάτιστες, όπως σημειώνουν κορυφαίοι στρατηγικοί και οικονομικοί αναλυτές.
Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος έχει ξεκινήσει και σε καμιά περίπτωση η ανακωχή δεν εγγυάται… ειρήνευση και επιστροφή στα πρότερα στάνταρ, τα οποία έχουν πεθάνει, τουλάχιστον με τον Τραμπ στο τιμόνι της Αμερικής. Η μεταβλητότητα θα είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών, εβδομάδων και μηνών, με κάθε δήλωση και κάθε φήμη να δύναται να διαταράξει σημαντικά δείκτες, χρηματιστήρια και μετοχές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το πλήγμα στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
Χώρες, οικονομίες, επιχειρήσεις μεταφορών, logistics, εξαγωγές, τα πάντα τίθενται υπό εντελώς νέα βάση πλέον, διεθνείς οίκοι αναθεωρούν μαζικά τις προβλέψεις, αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με τα επενδυτικά κεφάλαια να βρίσκονται σε τροχιά μαζέματος, άμυνας και θωράκισης, σε μια προσπάθεια προστασίας από το… πιστολίδι που σταμάτησε για λίγο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί…
Η πορεία του Χ.Α. στη «ζούγκλα» των αγορών
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον… ζούγκλας, το ελληνικό χρηματιστήριο ασφαλώς και επηρεάζεται, ασχέτως αν η Ελλάδα έχει μικρή σχετικά εξαγωγική δραστηριότητα προς τις ΗΠΑ. Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν η δεύτερη σερί πτωτική, κάτι που έχει να γίνει περίπου πέντε μήνες στο Χ.Α., έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά τις τεράστιες αναταράξεις.
Από την προηγούμενη Πέμπτη 3 Απριλίου που ξεκίνησαν οι αναταράξεις στις αγορές, το Χ.Α. έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα, με το Γενικό Δείκτη να χάνει 7,39% και τον τραπεζικό -12,69%. Την Πέμπτη 3 Απριλίου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,77%, την Παρασκευή έχασε 4,83%, την περασμένη Δευτέρα «βούλιαξε» κατά 7,43% στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών, την Τρίτη αντέδρασε σε ποσοστό +6,19%, την Τετάρτη έχασε 2,69%, την Πέμπτη έκλεισε στο +3,54%, ενώ σήμερα Παρασκευή κινήθηκε εξισορροπητικά, στο +0,01%.
Ο Γενικός Δείκτης σήμερα στις 12:14 μ.μ. έφτασε να χάνει έως και 1,57% πέφτοντας στις 1.557,53 μονάδες, κατόπιν ανασυντάχθηκε καθώς βγήκαν αγορές, φτάνοντας έως τις 1.594,82 μονάδες (+0,78%) στις 13:56 μ.μ., όμως τελικώς έκλεισε στις 1.582,59 μονάδες (+0,01%).
O FTSE 25 έχοντας παρόμοιο γράφημα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.888,27 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%, μολονότι έχανε 1,53% και κέρδιζε 1,11%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 2.457,80 μονάδες με άνοδο 0,25%, παρ’ ότι έχανε έως 1,42% στο χαμηλό ημέρας. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να χάνει 2,35% και να κερδίζει 1,30%, όμως τελικώς υποχώρησε κατά 0,75% στις 1.425,66 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών, αντανακλώντας τις αμυντικές τακτικές των επενδυτών μειώθηκε σημαντικά την Παρασκευή, πέφτοντας στα 185,45 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να διακινηθεί 111,5 εκατ. ευρώ και συνολικά τον Large Cap 170,7 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως σε όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκε τζίρος μικρότερος από 15 εκατ. ευρώ, με τα 6,25 εκατ. στον Mid Cap.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο μέσος τζίρος ήταν ενισχυμένος σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 323,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 2025, οι μέσες συναλλαγές ανέρχονται στα 198,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 43% έναντι του 2024. Πρόκειται για ρεκόρ 16 ετών στο Χ.Α. από πλευράς συναλλαγών.
Το πενθήμερο, ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 0,94%, ο FTSE 25 είχε πτώση 0,90%, ο Mid Cap έχασε 0,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 2,35%. Έτσι, σε επίπεδο 2025, ο Γ.Δ. σημειώνει κέρδη 7,68%, ο FTSE 25 είναι στο +8,90%, ο Mid Cap +5,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 10,86%.