Ενδείξεις αφύπνισης των bond vigilante καταγράφονται στις αγορες νομισμάτων και ομολόγων, με τις αποδώσεις να εκτοξεύονται και τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί σε χαμηλό τριετίας.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε πάνω από 1%, φτάνοντας τις 99,2 μονάδες την Παρασκευή – το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών – καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αποσύρονται από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και η αυξανόμενη ανησυχία για τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις – ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ – έχουν επιβαρύνει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα.
Την Παρασκευή, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση των δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές στο 125%, από το προηγούμενο 84%, ως άμεση απάντηση στην απόφαση της Ουάσιγκτον να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα έως και 145%. Παράλληλα, οι ΗΠΑ διατηρούν δασμό 10% στις εισαγωγές από τις περισσότερες χώρες και εξακολουθούν να επιβάλλουν δασμό 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα.
Παρότι η 90ήμερη ανακωχή που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ ενίσχυσε προσωρινά τις προσδοκίες για επανεκκίνηση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι φόβοι για ύφεση κερδίζουν έδαφος.
Στο μεταξύ το Πεκίνο δείχνει διατεθειμένο να κάνει πολλά για να βρει modus vivendi με την Ευρώπη, καθώς ο Σι Ζινπίνγκ συνάντησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ και διαρροές σε κινεζικά media παγκόσμιου βεληνεκούς αναφέρουν ότι προετοιμάζεται Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας. Παράλληλα,ο Σι Ζινπίνγκ κάλεσε την Ευρώπη να μην υποχωρήσει μπροστά στους αμερικανικούς εκβιασμούς, ενώ επέμεινε στην προώθηση της παγκοσμίοποίησης από τις υπερδυνάμεις -εννοώντας τις ΗΠΑ και την Κίνα-, υπογραμμίζοντας ότι ο αναθεωρητισμός οδηγεί σε απομόνωση.
Το δολάριο αποδυναμώθηκε κυρίως έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ υποχώρησε σε χαμηλό 14 ετών έναντι του ελβετικού φράγκου. Σε εβδομαδιαία βάση, το δολάριο έχει σημειώσει πτώση 2% μέχρι στιγμής, κατευθυνόμενο προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2022.