Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εισαγωγές ταινιών του Χόλιγουντ, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά την εφαρμογή των ρεκόρ δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αρχές δεσμεύτηκαν να «μειώσουν μετρίως» τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που επιτρέπεται να εισέλθουν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σε δήλωση που εκδόθηκε την Πέμπτη — ένα βήμα που είχε αναφερθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ως πιθανό μέτρο αντίποινα από δύο επιδραστικούς Κινέζους μπλόγκερ.
«Η λανθασμένη ενέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης να καταχραστεί τους δασμούς κατά της Κίνας θα μειώσει αναπόφευκτα την προτίμηση του εγχώριου κοινού προς τις αμερικανικές ταινίες», δήλωσε η Διεύθυνση Κινηματογράφου της Κίνας, ανακοινώνοντας την κίνηση.
Οι μετοχές εταιρειών ψυχαγωγίας, όπως η Walt Disney Co., η Paramount Global και η Warner Bros Discovery Inc., κατέγραψαν πτώση στις προ-αγοραπωλησίες, ως μέρος μιας ευρύτερης πτώσης στις αγορές.
Ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ απέφυγε την πλήρη απαγόρευση των αμερικανικών ταινιών, η κίνηση δείχνει ότι το Πεκίνο μπορεί τώρα να στοχεύσει τις αμερικανικές υπηρεσίες στον εμπορικό πόλεμο. Αυτό ανοίγει μια νέα γκάμα επιλογών αντίποινα: Οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα υπηρεσιών στο εμπόριο με την Κίνα, κυρίως στους τομείς του ταξιδιού, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των μεταφορών.
Ένας λογαριασμός συνδεδεμένος με τα κρατικά μέσα, που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη στάση του Πεκίνου σε εμπορικά ζητήματα, ανέφερε αυτήν την εβδομάδα έναν ειδικό που δήλωσε ότι η Κίνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στοχεύσει τις υπηρεσίες.
«Η Κίνα διαθέτει πολλά εργαλεία για αντίποινα», ανέφερε το άρθρο στην κοινωνική σελίδα του Yuyuantantian. «Φυσικά, η Κίνα θα ακούσει ευρέως τις απόψεις και θα ελαχιστοποιήσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία, ενώ θα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των αντιμέτρων».
Η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον έχει κλιμακωθεί πέρα από τις ανταλλαγές δασμών, επηρεάζοντας και τις σχέσεις των λαών. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Τετάρτη τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησαν τους φοιτητές για τους κινδύνους ασφάλειας σε «ορισμένες αμερικανικές πολιτείες» — μια αλλαγή στην πολιτική Σι για τη βελτίωση των ανταλλαγών μεταξύ των λαών.
Μικρότερη αγορά
Η Κίνα ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα μια κρίσιμη αγορά για τα αμερικανικά στούντιο. Μετά την έγκριση της πρώτης αμερικανικής ταινίας για κυκλοφορία στην Ασία το 1994, τα στούντιο ανέπτυξαν εξάρτηση από αυτήν την αγορά για ανάπτυξη, καθώς οι εισπράξεις στα δυτικά αγορές κορυφώθηκαν και οι υπηρεσίες streaming απέσπασαν το κοινό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι Κινέζοι ρυθμιστές περιορίζουν την πρόσβαση στις αίθουσες κινηματογράφου τους, υποδεικνύοντας ότι οι αμερικανικές ταινίες δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο αριθμός των εγκεκριμένων αμερικανικών ταινιών στην Κίνα κορυφώθηκε σε πάνω από 60 το 2018, αλλά έχει μειωθεί μέχρι το 2021, σύμφωνα με δεδομένα από την υπηρεσία εισιτηρίων της Κίνας, Maoyan Entertainment. Η κλιμάκωση των εμπορικών και πολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η δημοτικότητα των ταινιών στην τοπική γλώσσα στην Κίνα έχουν αποτελέσει εμπόδιο για τις αμερικανικές ταινίες στην Ασία.
Ας δούμε το παράδειγμα του Deadpool και του Wolverine που άνοιξαν στην πρώτη θέση σε πολλές χώρες τον Ιούλιο. Στην Κίνα, όμως, άνοιξαν στη δεύτερη θέση, με την κινεζική κωμωδία Successor να είναι η πιο κερδοφόρα ταινία εκείνη την εβδομάδα. Μετά από χρόνια υποδοχής ταινιών του Χόλιγουντ, η συντριπτική πλειοψηφία των εισπράξεων στην Κίνα προέρχεται από εγχώριες παραγωγές.
Πρόσφατα, οι κινηματογραφόφιλοι στην Κίνα ενθουσιάστηκαν με την ταινία Ne Zha 2, μια εγχώρια κινουμένη ταινία για ένα επαναστατημένο παιδί που πολεμά τέρατα εμπνευσμένα από την κινεζική μυθολογία.
Ωστόσο, η ώθηση των πολιτικών για την ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης έχει αναζωογονήσει την αισιοδοξία ότι οι ταινίες του Χόλιγουντ μπορεί να εξασφαλίσουν ξανά περισσότερο χρόνο στις οθόνες της Κίνας.