Μπορεί οι αγορές να πανηγυρίζουν για την 90ήμερη ανακωχή που ανακοίνωσε ο Τραμπ, το σκηνικό όμως έχει αλλάξει άρδην: Όλοι κατάλαβαν πλέον ότι ο βασικός στόχος του Τραμπ είναι η Κίνα, το Πεκίνο όμως είναι έτοιμο από καιρό. Η μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς το σκηνικό έχει καταστεί εντελώς ρευστό και ο ορίζοντας είναι τώρα πιο θολός από ποτέ.
Η αιφνίδια ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για 90ήμερη αναστολή των αυξημένων δασμών σε όλους τους εμπορικούς εταίρους, πλην της Κίνας, σηματοδοτεί μια νέα, εξαιρετικά ασταθή φάση στον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον-Πεκίνου. Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο ίδιος απέρριπτε ως “fake news” τις σχετικές φήμες.
Οι αγορές αντέδρασαν, ερμηνεύοντας τη στροφή ως “ανακούφιση”, αλλά αναλυτές προειδοποιούν ότι ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει: η Κίνα παραμένει απομονωμένος στόχος. Το Πεκίνο απάντησε άμεσα με νέους δασμούς, εσωτερικά μέτρα στήριξης και κλιμάκωση των εμπορικών αντιμέτρων.
Διεθνώς η κατάσταση έχει απίστευτα περιθώρια επιδείνωσης και μόνο ελάχιστα βελτίωσης, υπ αυτό το πρίσμα οι διεθνείς οίκοι αναθεωρούν μαζικά τις προβλέψεις, αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους και πακτωλός κεφαλαίων κινείται με φρενήρεις ρυθμούς μεταξύ περιουσιακών στοιχείων, χωρών και αναζητά διέξοδο από το σύστημα για καλύτερη προστασία.
Πιο επικίνδυνο από την αβεβαιότητα, είναι η παρατεταμένη αβεβαιότητα και το ακόμη χειρότερο σενάριο είναι να συμβαίνουν αυτά σε περιβάλλον επίμονα υψηλού πληθωρισμού, με τον κόσμο κατακερματισμένο.
Έτσι, παρά την ανακωχή που έδωσε ο Τραμπ, ο ίδιος δηλαδή που κήρυξε τον πόλεμο και την προοπτική διαπραγματεύσεων, με τη βούληση του προέδρου των ΗΠΑ για ανατροπή της παγκόσμιας τάξης διακηρυγμένη και τη στρατηγική της Κίνας για επαναπροσδιορισμό του γεωοικονομικού και γεωπολιτικού της αποτυπώματος σε πλήρη ανάπτυξη, η διασφάλιση προβλεψιμότητας αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και αμφίβολου αποτελέσματος άσκηση. Σε αυτό το πλαίσιο οι αγορές έχουν εισέλθει αναπόδραστα σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας, που συνεπάγεται ανατιμολόγηση ρίσκου. Παράλληλα, οι εφοδιαστικές αλυσίδες επανασχεδιάζονται, θέτοντας την παγκόσμια οικονομία σε “survival mode”. Η ανάπτυξη είναι πλέον παρελθόν, στόχος είναι πλεόν η αποφυγή μιας παγκόσμιας ύφεσης σε περιβάλλον επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Κύριες Εξελίξεις
Αλλαγή Πορείας από τον Τραμπ:
-
- 9 Απριλίου: Ανακοίνωση 90ήμερης αναστολής αυξημένων δασμών για όσες χώρες δεν αντέδρασαν τιμωρητικά κατά των ΗΠΑ.
- Η Κίνα εξαιρέθηκε: Οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αυξήθηκαν στο 125% από τις 12:01 ώρα Ουάσιγκτον, 10 Απριλίου.
- Ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτήρισε προηγούμενες αναφορές για αναστολή «ψευδείς ειδήσεις».
Αντίδραση Αγορών:
-
- Εκρηκτικές αυξήσεις στην Ασία: TOPIX +8,1%, KOSPI +6,6%, Ταϊβάν +9%.
- Ευρωπαϊκά futures (EuroStoxx50, DAX) +8%.
- Χρυσός άνω των $3.000/ουγγιά, χαλκός +5%, πετρέλαιο κάτω από $60/βαρέλι.
- Μεικτές τάσεις σε Nasdaq και S&P 500 καθώς η αβεβαιότητα παραμένει.
Αντίποινα Πεκίνου:
-
- Νέοι 50% δασμοί, με το συνολικό βάρος στα 84% για αμερικανικά προϊόντα.
- Καταγγελία στον ΠΟΕ και κυρώσεις σε 18 αμερικανικές εταιρίες.
- Ο Πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ υποσχέθηκε νέα μέτρα στήριξης σε καταναλωτές, στέγαση και τεχνολογία.
- Το γουάν υποτιμήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.
Η Ε.Ε. πιάστηκε στον ύπνο
“Αναρωτιέται κανείς αν τώρα η ΕΕ θα παγώσει τα δικά της αντίμετρα.”
Η ξαφνική στροφή του Τραμπ φέρνει σε δύσκολη θέση τις Βρυξέλλες. Αν είχαν έγκαιρη πληροφόρηση, ίσως ανέστειλαν τα δικά τους μέτρα και κέρδιζαν διπλωματικό έδαφος. Τώρα αντιμετωπίζουν δίλημμα: αναδίπλωση ή κλιμάκωση.
Ευνοημένοι: Ιαπωνία, Ινδία, ΑΣΕΑΝ
“Οι αξιωματούχοι οφείλουν να συγχαίρουν τους εαυτούς τους για τη στάση τους.”
Σε Τόκιο, Ανόι, Σεούλ και Νέο Δελχί, η ανακούφιση είναι εμφανής. Η ανοχή ανταμείφθηκε. Το Βιετνάμ είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στο χρηματιστήριο από το 2001. Η Ιαπωνία συνεχίζει διαπραγματεύσεις χωρίς αλλαγή πορείας.
Υποχώρηση ή γεωοικονομικός ελιγμός;
Ο Stephen Olson μιλά για «βαριοπούλα στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα».
“Η απειλή δασμών δεν θα εξαφανιστεί ποτέ.”
Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη σύγκρουση, χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης.
Παγκόσμιες επιπτώσεις
- ING: Οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα ενδέχεται να φέρουν έσοδα $835 δισ., αν και μηδενίζονται αν η Κίνα σταματήσει τις εξαγωγές.
- Goldman Sachs: Μείωση εκτίμησης ανάπτυξης Κίνας 2025 στο 4% (από 4,5%).
- Αμερικανικές εταιρίες: Ακυρώσεις παραγγελιών, καθυστερήσεις, συμπίεση περιθωρίων κέρδους.
Auditor’s note: Στο μάτι του κυκλώνα
Η στροφή Τραμπ δεν αποτελεί αποκλιμάκωση, αλλά στοχευμένη απομόνωση της Κίνας. Οι 90 επόμενες ημέρες θα δείξουν αν θα υπάρξει διάλογος ή περαιτέρω κλιμάκωση. Η στάση της Ευρώπης θα είναι καθοριστική.
Οι αγορές παρτάρουν, αλλά ο εμπορικός πόλεμος βαθαίνει. Αυτό είναι το μάτι του κυκλώνα, όχι το τέλος του.
Η αγορά πανηγυρίζει, αλλά η σύγκρουση βαθαίνει
Παρά την άνοδο, η δομική ζημιά στο εμπόριο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι ήδη εμφανής.
Ο “Trump put” λειτουργεί μόνο προσωρινά. Οι Bridgewater, Dalio, Marks και Citi προειδοποιούν: αυτό δεν είναι το τέλος – είναι η αρχή.
Πίνακας Κινδύνων
Παράγοντας Κινδύνου | Περιγραφή | Πιθανότητα | Επιπτώσεις |
---|---|---|---|
Παρορμητική αντίδραση Ε.Ε. | Κίνηση χωρίς συγχρονισμό με ΗΠΑ | Μέτρια | Υψηλή |
Ανεπαρκές Κινεζικό Πακέτο Στήριξης | Αδυναμία σταθεροποίησης ζήτησης | Υψηλή | Πολύ Υψηλή |
Υποτίμηση γουάν | Ντόμινο σε αναδυόμενες αγορές | Μέτρια | Πολύ Υψηλή |
Μη δασμολογικές κυρώσεις ΗΠΑ | Τεχνολογικά εμπάργκο, κυρώσεις | Υψηλή | Πολύ Σοβαρή |
Επιτάχυνση αποσύνδεσης | Μεταφορά αλυσίδων παραγωγής | Υψηλή | Δομική |
Στρατηγικές Επιπτώσεις
- Γεωοικονομική Αναδιάταξη: Το 90ήμερο «πάγωμα» ανταμείβει τη μη αντίδραση, αποδυναμώνοντας τη συλλογική δράση.
- Κατακερματισμός: Δεν ζούμε αποπαγκοσμιοποίηση, αλλά ανακατανομή εμπιστοσύνης και αλυσίδων γύρω από τις ΗΠΑ.
- Διπλή κρίση για Κίνα: Η εμπορική απομόνωση συμπίπτει με εσωτερική επιβράδυνση. Το Πεκίνο εστιάζει σε στήριξη επενδυτών, καταναλωτών και βιομηχανίας.