Την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε η DBRS σε ΒΒΒ από ΒΒΒ (χαμηλό), ενώ διατήρησε το outlook σταθερό και σημειώνοντας ότι έχει πιάσει… ταβάνι.
Η αναβάθμιση αντανακλά τη συστηματική ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της ΕΤΕ: κερδοφορία, ποιότητα ενεργητικού, κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Ωστόσο, το ανώτατο όριο της αξιολόγησης παραμένει δεσμευμένο από τη βαθμολογία του ελληνικού κράτους, λόγω της εγχώριας συγκέντρωσης δραστηριοτήτων και έκθεσης σε κρατικούς τίτλους.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η DBRS αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη διαρκή βελτίωση της κερδοφορίας της Eθνικής Τράπεζας καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της.
Αυτό έχει επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να συνεχίσει την κεφαλαιακή της ενίσχυση, με τα κεφαλαιακά μαξιλάρια να είναι αρκετά μεγαλύτερα από το επίπεδο που απαιτούν οι εποπτικές αρχές, σημειώνουν οι αναλυτές της DBRS.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η κερδοφορία της Eθνικής Τράπεζας θα μειωθεί λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και των υψηλότερων λειτουργικών δαπανών. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι νέες χορηγήσεις δανείων σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από εισφορές και τα περαιτέρω μέτρα εξοικονόμησης του κόστους θα περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο.
Η DBRS δεν θεωρεί πιθανό να αναβαθμιστεί η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής Tράπεζας πάνω από την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, δεδομένης της μεγάλης έκθεσης της τράπεζας στην εγχώρια αγορά και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση
- Σταθερά Βελτιωμένη Κερδοφορία
- Η ΕΤΕ κατέγραψε καθαρά κέρδη €1,2 δισ. για το 2024, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση.
- Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν επίσης κατά 5%, υποστηριζόμενα από ανθεκτικό καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, αύξηση δανείων και ενίσχυση εσόδων από προμήθειες (δανεισμός, επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα).
- Ο δείκτης κόστους προς έσοδα παρέμεινε χαμηλός στο 38%, επιβεβαιώνοντας αυστηρό έλεγχο δαπανών.
- Ενίσχυση της Ποιότητας Ενεργητικού
- Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 2,6%.
- Η κάλυψη μετρητών επί των NPEs διαμορφώθηκε σε ~98%, εξαλείφοντας ουσιαστικά τον πιστωτικό κίνδυνο.
- Τα δάνεια Σταδίου 2 (με αυξημένο κίνδυνο) υποχώρησαν από ~15% το 2020 σε 6,5% το 2024, υποδεικνύοντας βελτίωση στην πιστοληπτική ικανότητα των πελατών.
- Ισχυρά Κεφαλαιακά Αποθέματα
- Δείκτης CET1 (fully loaded): 18,3%, Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας: 21,2%.
- Απόθεμα πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις: 870 μ.β. για το CET1 και 690 μ.β. για το συνολικό κεφάλαιο.
- Παρά τα υψηλά μερίσματα και την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, η κεφαλαιακή επάρκεια βελτιώθηκε λόγω αυξημένων κερδών και στρατηγικής διαχείρισης κινδύνων.
- Η συμμετοχή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) μειώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο (51% του CET1 έναντι 55% πέρυσι), με πρόθεση επιτάχυνσης της απόσβεσής τους από το 2025.
- Ισχυρή Ρευστότητα & Χρηματοδότηση
- Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR): 261%, Δείκτης Σταθερής Χρηματοδότησης (NSFR): 148%.
- Πλεονάζουσα ρευστότητα στην διατραπεζική αγορά: €6,4 δισ.
- Η ΕΤΕ βασίζεται κυρίως σε καταθέσεις πελατών (91% της χρηματοδότησης) και έχει περιορισμένη εξάρτηση από χονδρική χρηματοδότηση.
Παρατηρήσεις Πλαισίου από τη DBRS
- Οροφή απόδοσης λόγω κράτους:
Η αξιολόγηση της ΕΤΕ περιορίζεται από τη βαθμολογία του ελληνικού κράτους (BBB / Σταθερό outlook), λόγω υψηλής συγκέντρωσης δραστηριοτήτων στην εγχώρια αγορά και σημαντικής έκθεσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα (2,7x του CET1). - Προοπτική Κερδοφορίας:
Παρότι αναμένεται επιβράδυνση της κερδοφορίας λόγω χαμηλότερων επιτοκίων και αυξημένων λειτουργικών εξόδων, ο αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί από:- Αύξηση δανείων
- Ενίσχυση προμηθειών
- Βελτίωση αποδοτικότητας
- Προοπτική Διαχείρισης Κινδύνων:
Η συνεχιζόμενη απομείωση κινδύνου, η ισχυρή κάλυψη NPEs και η πιστωτική επέκταση προβλέπεται να διατηρήσουν την ποιότητα του ενεργητικού σταθερή, παρά ενδεχόμενη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. - Μετοχική & Στρατηγική Δομή:
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διατηρεί ποσοστό 8,4% αλλά έχει στόχο πλήρη αποεπένδυση έως το τέλος του 2025.
Πιθανή πώληση του 10% στην Εθνική Ασφαλιστική (σε σχήμα υπό την Πειραιώς) ενδέχεται να προσδώσει σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη.
Μελλοντικοί Παράγοντες Αναθεώρησης
- Προϋποθέσεις Αναβάθμισης:
- Αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας
- Διατήρηση ισχυρής κερδοφορίας, ποιότητας ενεργητικού και κεφαλαιακής βάσης
- Συνέχιση βελτίωσης της ποιότητας κεφαλαίου (μείωση DTCs)
- Προϋποθέσεις Υποβάθμισης:
- Υποβάθμιση της Ελλάδας
- Σημαντική επιδείνωση κερδοφορίας ή ποιότητας ενεργητικού