Το δολάριο υποχώρησε έναντι των ασφαλών καταφυγίων και των πιο ευαίσθητων στον κίνδυνο νομισμάτων την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τη θέση τους μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, για πάγωμα των δασμών.
Η ανακοίνωση προκάλεσε απότομες κινήσεις στις αγορές, από κρατικά ομόλογα μέχρι εμπορεύματα, και τα νομίσματα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση – οι ασφαλείς ελβετικό φράγκο και ιαπωνικό γιεν υποχώρησαν, ενώ το αυστραλιανό δολάριο, που συχνά θεωρείται δείκτης της στάσης των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενισχύθηκε.
Οι επενδυτές ρύθμιζαν τις θέσεις τους την Πέμπτη, και γενικά σε κατεύθυνση αρνητική για το δολάριο, με το δολάριο να χάνει 0,66% έναντι του γιεν και 0,5% έναντι του φράγκου.
Σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, το αμερικανικό νόμισμα παραμένει πιο αδύναμο έναντι των ασφαλών καταφυγίων από τότε που ανακοινώθηκαν οι αντισταθμιστικοί δασμοί στις 2 Απριλίου και μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, έχει χάσει 2% από το γιεν και 3,5% από το φράγκο.
Μέρος της πίεσης στο δολάριο ήταν το αποτέλεσμα της πτώσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, μια επαναφορά της παραδοσιακής συσχέτισης, η οποία κατέρρευσε την Τετάρτη στην Ασία και την ευρωπαϊκή αγορά, όταν το δολάριο αδυνάτισε, παρά την απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων του Δημοσίου.
Παραμένει επίσης αίσθηση νευρικότητας για το αμερικανικό νόμισμα λόγω των ανατροπών στην εμπορική πολιτική του Τραμπ.
Ο Κρις Τέρνερ, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας στην ING, σημείωσε ότι το ζεύγος δολάριο/γιεν τα τελευταία χρόνια “συνήθως διαπραγματευόταν σε εύρος 150-155 όταν οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων είναι στο 4,25/30%, όπως είναι σήμερα”.
“Το γεγονός ότι το USD/JPY εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο 146 υποδηλώνει ότι αυτή η ανατροπή της πολιτικής απαιτεί τώρα υψηλότερο ρίσκο για τις αγορές αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων”.
Το δολάριο ήταν επίσης αδύναμο και σε άλλες αγορές, με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,7% στα $1,1024 και τη στερλίνα κατά 0,35% στα $1,2875.
Τα νομίσματα υψηλού κινδύνου ενισχύθηκαν επίσης, με το αυστραλιανό δολάριο να ανεβαίνει κατά 0,2% στα $0,6164, ενώ και η σουηδική κορόνα, νομίσμα συσχετισμένο με τις χρηματιστηριακές αγορές, ενισχύθηκε στα 9,936 κορόνες ανά δολάριο.
Το κινεζικό γουάν προκάλεσε επίσης προσοχή, καθώς στην αρχή των συναλλαγών εμφανίστηκε να υποχωρεί στα 7,3518 ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Δεκεμβρίου 2007, αλλά να διαπραγματεύεται ελαφρώς ισχυρότερο στο 7,344 ανά δολάριο.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε την καθοδήγηση για την επίσημη ισοτιμία του γουάν για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη, στέλνοντας μήνυμα για πολύ αργή υποτίμηση, όπως αναμεταδίδει το Reuters.
Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιήσουν την υποτίμηση του νομίσματος ως μέρος του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Τέλος, το εξωτερικό γουάν ήταν επίσης ελαφρώς πιο αδύναμο στο 7,3575 ανά δολάριο. Είχε καταγράψει δραματικές κινήσεις τις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά παραμένει μακριά από το ρεκόρ της Τρίτης, που ήταν 7,4288 ανά δολάριο.