Την αναμενόμενη ανοδική αντίδραση έβγαλαν σύσσωμες οι χρηματιστηριακές αγορές χθες και σήμερα μετά την αλλαγή πλεύσης αναφορικά με τους δασμούς από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ, προσπαθώντας να καλύψουν μέρος του χαμένου εδάφους.
- Μακριά από τα υψηλά ημέρας Γενικός Δείκτης και τράπεζες
- Από το +10,86% αρχικά, ο τραπεζικός έκλεισε στο +2,92%
- Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα θα παραμείνουν στις αγορές
- Με υψηλό ημέρας στις 1.653 μονάδες (+8,17%), ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.582,40 (+3,54%)
- Κατώτερη της Ευρώπης η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου
Την αρχή έκαναν χθες οι τρεις δείκτες της Wall Street που ξέσπασαν ανοδικά καταγράφοντας την ισχυρότερη αντίδραση των τελευταίων ετών, ακολούθησαν σήμερα το πρωί οι αγορές της Ασίας που επίσης ξέσπασαν ανοδικά με τον ιαπωνικό Nikkei 225 στο +9,13% και τον Asia Dow στο +6,41%, ενώ τη σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καταγράφοντας κέρδη έως και 5,59%.
Δεδομένου ότι όλοι οι δείκτες ήταν σε υπερπουλημένα επίπεδα, η αντίδραση είχε στοιχεία ξεσπάσματος αλλά και υπερβολής αρχικά, ενώ εντύπωση προκαλεί η επιστροφή στην πτώση σήμερα για τους δείκτες της Wall Street, αλλά και η μείωση των κερδών στις υπόλοιπες αγορές, με κυρίαρχο το ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας.
Παρά την απόσυρση των δασμών για τρεις μήνες, το κλίμα ανασφάλειας και το έλλειμμα εμπιστοσύνης θα πάρει καιρό να αποκατασταθεί. Οι παλινωδίες του Αμερικανού προέδρου έχουν προξενήσει τεράστιο ρήγμα στην εμπιστοσύνη, τις συναλλαγές και το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττοντας την ψυχολογία, που ως γνωστόν είναι ο παράγοντας που οριοθετεί καταλυτικά το momentum των αγορών και του επενδυτικού οικοσυστήματος.
Δεν είναι λίγοι λοιπόν όσοι φοβούνται ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ανά πόσα στιγμή, πολύ νωρίτερα από τις 90 ημέρες της ανακωχής των δασμών, καθώς οι πρακτικές του Ντ. Τραμπ είναι εντελώς απρόβλεπτες και ανερμάτιστες, όπως σημειώνουν κορυφαίοι στρατηγικοί και οικονομικοί αναλυτές.
Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος έχει ξεκινήσει και σε καμιά περίπτωση η ανακωχή δεν εγγυάται… ειρήνευση και επιστροφή στα πρότερα στάνταρ, τα οποία έχουν πεθάνει, τουλάχιστον με τον Τραμπ στο τιμόνι της Αμερικής. Η μεταβλητότητα θα είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών, εβδομάδων και μηνών, με κάθε δήλωση και κάθε φήμη να δύναται να διαταράξει σημαντικά δείκτες, χρηματιστήρια και μετοχές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το πλήγμα στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
Χώρες, οικονομίες, επιχειρήσεις μεταφορών, logistics, εξαγωγές, τα πάντα τίθενται υπό εντελώς νέα βάση πλέον, διεθνείς οίκοι αναθεωρούν μαζικά τις προβλέψεις, αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με τα επενδυτικά κεφάλαια να βρίσκονται σε τροχιά μαζέματος, άμυνας και θωράκισης, σε μια προσπάθεια προστασίας από το… πιστολίδι που σταμάτησε για λίγο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί…
Στο +3,54% το Χ.Α. αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει ευάλωτη, η ανασφάλεια είναι παρούσα και κανένας πλέον δεν πιστεύει ότι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία θα επανέλθει όπως ήταν πριν τον «πόλεμο» των δασμών. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενθουσιασμό, οδηγώντας το Γ.Δ. ελάχιστα λεπτά μετά την έναρξη στο υψηλό των 1..653,24 μονάδων (+8,17%), όμως από εκεί και μετά, κινήθηκε μόνιμα χαμηλότερα, αδυνατώντας να κρατήσει ακόμη και τις 1.600 μονάδες, κλείνοντας στις 1.582,40 μονάδες με άνοδο 3,54%.
Παρόμοια πορεία είχαν και οι υπόλοιποι δείκτες, με τον FTSE 25 να φτάνει έως το +8,67% αρχικά, όμως έκλεισε με άνοδο 3,48% στις 3.886,37 μονάδες και τον Mid Cap να κλείνει στις 2.451,63 μονάδες με άνοδο 3,76%, ενώ έφτασε έως το +6,29%.
Στις τράπεζες ήταν ακόμη πιο εμφατικό το άδειασμα των αρχικών αγοραστών, καθώς ο κλαδικός δείκτης έφτασε έως το +10,86% στο ξεκίνημα, όμως έκλεισε μόλις στο +2,92% και στις 1.436,44 μονάδες. Η Πειραιώς έφτασε να κερδίζει έως 11,72% ενώ έκλεισε στο +3,02%, η Eurobank από το αρχικό +12,43% έκλεισε μόλις στο +1,59%, η Εθνική από το +11% έκλεισε στο +1,89%, ενώ η Alpha Bank από το +12,28%, κράτησε κέρδη 6,11%.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 325,92 εκατ. ευρώ, με τα 203 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, όπου κυριάρχησε η Πειραιώς με τζίρο 84,5 εκατ., η Alpha Bank διακίνησε 50,2 εκατ. και η Eurobank 40,1 εκατ.. Ισχυρές συναλλαγές έκανε και η Metlen διακινώντας 28,4 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να αντιδρά σε ποσοστό 5,19%, ενώ αρχικά έφτασε έως το +9,14%.
Οι κινήσεις των blue chips και των μεσαίων τίτλων
Δεδομένου ότι κορυφαία blue chips αλλά και τράπεζες κατέγραφαν πτώση από 10% έως 18,8% στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις από τις 3 Απριλίου που ανακοινώθηκαν οι δασμοί, ασφαλώς πολλές μετοχές χρωστούσαν κίνηση. Στην πρώτη γραμμή αυτής της κατηγορίας ήταν οι μετοχές του ομίλου Viohalco, με τη μητρική να έχει χάσει 18,8% το προηγούμενο πενθήμερο, ενώ σήμερα μολονότι έφτασε αρχικά έως το +10,62%, τελικώς έκλεισε στο +5,31%.
Η ElvalHalcor που επίσης είχε απώλειες άνω του 18%, έφτασε έως το +10,03% αρχικά, όμως ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο +4,90%. Τέλος η Cenergy Holdings αρχικά κέρδιζε 10,53%, ενώ τελικώς έκλεισε με άνοδο 3,93%. Κατά τα λοιπά, κέρδη άνω του 4% είχαν μετοχές όπως Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Optima Bank (έφτασε έως το +10,71%), ΔΕΗ και Jumbo, ενώ άνω του 3% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC, Σαράντης και Lamda Development.
Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 7% είχαν οι Intralot, Quest Συμμετοχών και AVAX, άνω του 6% ενισχύθηκαν οι ΕΧΑΕ, Fourlis και Noval, στο +5,88% η Intracom Holdings, +4,04% η Alumil, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν οι Ideal Holdings, ΟΛΠ, Trade Estates, Κρι Κρι, Dimand, Profile κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 116 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 14 που υποχώρησαν.