Τις προσδοκίες για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας διέψευσε ο οίκος FTSE-Russell, επισημαίνοντας ότι θα επανεκτιμηθούν η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και τα κριτήρια επενδύσιμης χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης και αριθμού τίτλων για την Ελλάδα κατά το κλείσιμο της αγοράς στις 30 Ιουνίου 2025.
Αν και το Χρηματιστήριο “έπιασε” και τα 22 κριτήρια της λίστας του οίκου FTSE-Russell η αναβάιμιση τελικά σκόνταψε στην τρέχουσα αξιολόγηση Πιστοληπτικής Ικανότητας της Ελλάδας ως «Επενδυτικά Επισφαλής», η οποία όπως σημειώνεται έχει τεθεί υπό αναθεώρηση μετά την αναβάθιμιση από τη Moody’s.
Η μετάθεση της αξιολόγησης για μετάταξη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στις 30 Ιουνίου, μπορεί να δημιουργήσει ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς στο μεταξύ θα έχει αποχωρήσει η Metlen, η οποία αν και θα επανέλθει με dual listing, θα έχει μικρότερο μέρος της κεφαλαοποίησης της στην Αθήνα και τον κύριο όγκο στο Λονδίνο, που συνεπάγεται ότι δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα εταιριών που θα συμμετάσχουν στους δείκτες και η συμμετοχή της συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α θα είναι μικρότερη.
Στο μεσοδιάστημα, η διοίκηση του Χ.Α θα πρέπει να βρει τρόπους αναπλήρωσης των απωλειών, τόσο της Τέρνα Ενεργειακής όσο και της Metlen, καθώς και για την ενίσχυση της εμπρευσσιμότητας των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και των αποτιμήσεών τους. Ενεργό ρόλο σε αυτό καλούνται να παίξουν οι τράπεζες με τα τμήματα Weal Management, τα οποία ήδη έχουν αυξήσει τις θέσεις καθώς κεφάλαια από τις καταθέσεις μετακυλύονται στα αμοιβαία. Παράλληλα, ενέργειες αναμένονται και από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ενεργητικής διαχείρισης των διαθεσίμων των Ταμείων.
Συνδυαστικά, η βιώσιμη αύξηση του τζίρου και η αποτελεσματικότερη διάχυση του ενδιαφέροντος στην περιφέρεια αποτελούν προκλήσεις διαρκείας.
Τι αναφέρει η FTSE – Russell
Η Ελλάδα ταξινομείται επί του παρόντος ως Προηγμένη Αναδυόμενη Αγορά και από τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει προστεθεί στη Λίστα Παρακολούθησης για πιθανή αναταξινόμηση από Προηγμένη Αναδυόμενη σε Αναπτυγμένη Αγορά.
Έχοντας τοποθετηθεί στη Λίστα Παρακολούθησης, η Ελλάδα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις για να αποκτήσει το καθεστώς Αναπτυγμένης Αγοράς στο πλαίσιο της Ταξινόμησης Χωρών Μετοχών της FTSE:
Τα είκοσι δύο Κριτήρια Ποιότητας Αγορών της FTSE·
τις ελάχιστες απαιτήσεις επενδύσιμης χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης και αριθμού τίτλων, βάσει των στοιχείων κατά το κλείσιμο της αγοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και στις 30 Ιουνίου 2025·
κατάταξη του Κατά Κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI, μέθοδος Atlas) ως «Υψηλό» και,
αξιολόγηση Πιστοληπτικής Ικανότητας κατηγορίας «Επενδυτική» από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Προς το παρόν, η Ελλάδα πληροί τα είκοσι δύο Κριτήρια Ποιότητας Αγορών της FTSE, τις ελάχιστες απαιτήσεις επενδύσιμης χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης και αριθμού τίτλων βάσει των στοιχείων κατά το κλείσιμο της αγοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και διαθέτει κατάταξη GNI κατά Κεφαλήν ως «Υψηλή».
Η τρέχουσα αξιολόγηση Πιστοληπτικής Ικανότητας της Ελλάδας ως «Επενδυτικά Επισφαλής» τελεί υπό αναθεώρηση μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του κρατικού χρέους της Ελλάδας από έναν εκ των κύριων οίκων αξιολόγησης (σ.σ. Moody’s).
Επιπλέον, οι ελάχιστες απαιτήσεις επενδύσιμης χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης και αριθμού τίτλων για την Ελλάδα θα επανεκτιμηθούν βάσει των στοιχείων κατά το κλείσιμο της αγοράς στις 30 Ιουνίου 2025.
Συνεπώς, μετά από σχετική εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ταξινόμησης Χωρών Μετοχών της FTSE και του Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικής της FTSE Russell, το Διοικητικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης Δεικτών της FTSE Russell αποφάσισε να διατηρήσει την Ελλάδα στη Λίστα Παρακολούθησης στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Ενημέρωσης Μαρτίου 2025.