Με φόντο τη «ζούγκλα» που διαμορφώνεται στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές μέσα από τον πόλεμο των δασμών και το μεγαλύτερο πρόγραμμα προστατευτισμού των τελευταίων εκατό ετών στον πλανήτη, οι αγορές βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα μιας πρωτοφανούς σύγχυσης, αβεβαιότητας και αδυναμίας ανάγνωσης των μελλούμενων.
- Νέα ισχυρή πτώση στο Χ.Α. με φόντο τη ζούγκλα των δασμών
- Κράτησε τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Έβγαλαν άμυνες οι Optima Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Aegean Airlines
- Νέο βαρύ χτύπημα για τα χαρτιά του ομίλου Viohalco
- Ξανά μεγάλη πτώση στην Ευρώπη, αντίδραση στη Wall Street
Στο πλαίσιο αυτό, η μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών, με τους traders και τους απανταχού επενδυτές πάσης φύσεως να προσπαθούν αφενός να σώσουν ό,τι σώζεται, αφετέρου να αναγνώσουν τις επόμενες κινήσεις σε αυτή την ιδιότυπη σκακιέρα πλειστηριασμού δασμών, απειλών και περιχαρακώσεων.
Το που θα καταλήξει αυτή η ιστορία, κανένας αναλυτής – προς το παρόν – δεν μπορεί να προεξοφλήσει, καθώς κανένας δεν γνωρίζει τους κανόνες που θα ισχύσουν αύριο, σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα ή σε τρεις μήνες. Το σίγουρο είναι πως όπως διαμορφώνεται η κατάσταση με τα υπάρχοντα, τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι βιώσιμη για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
Κορυφαίοι αναλυτές κάνουν λόγο για παγκόσμια ύφεση, καθώς σε δεκάδες χώρες θα αλλάξει όλο το οικονομικό status quo, που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση, λιγότερες δουλειές, χαμηλότερες τιμές, λιγότερα ταξίδια, με τον πλανήτη να κατεβάζει ταχύτητα. Δεδομένου ότι ολόκληρες οικονομίες είχαν στηθεί πάνω στην υπερ-κατανάλωση της δύσης, θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, καθώς ολόκληρες περιοχές, ολόκληρες πόλεις και μεγάλες κοινοπολιτείες (κυρίως στην Ασία), είχαν μετατραπεί σε «εργοστάσια» παραγωγής προϊόντων κατανάλωσης, κάτι που τώρα διαταράσσεται επικίνδυνα.
Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν εκατοντάδες εργοστάσια στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου (Ασία, Αφρική, Λ. Αμερική), με ό,τι… μπλοκάρισμα στην βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα φέρνει αυτό πρωτίστως στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου απασχολούνται εκατομμύρια εργαζόμενοι, χωρίς άλλη βιώσιμη δραστηριότητα, αφετέρου στις ΗΠΑ που επιβάλουν τους δασμούς, αλλάζοντας τις τιμές των προϊόντων για τους ίδιους τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Άλλωστε, για να μεταφερθεί ένα εργοστάσιο παραγωγής στις ΗΠΑ, όπως υποτίθεται ότι είναι η (επίσημη) στόχευση του Ντ. Τραμπ, χρειάζονται τουλάχιστον τρία – τέσσερα χρόνια κατασκευής, αλλά και εκατομμύρια εργαζόμενοι, που στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν και ούτε πρόκειται να βρεθούν, ειδικά στα νούμερα που έχουν μάθει να δουλεύουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στην Ασία.
Φυσικά, οι επιπτώσεις αρχικά έχουν αντανάκλαση στην οικονομία, όμως πλέον και – αν παγιωθούν αυτές οι νόρμες, θα έχουν τεράστιο κοινωνικό και γεωοικονομικό αποτύπωμα, ενώ θα δημιουργηθούν νέες παγκόσμιες συμμαχίες και νέα γεωοικονομικά μπλοκ. Το σίγουρο είναι ότι πρώτη μεγάλη χαμένη από την υπόθεση, θα είναι η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.
Η… ζούγκλα των δασμών ρίχνει τις μετοχές
Με φόντο αυτό το νέο τοπίο που παραπέμπει σε οικονομική… ζούγκλα, αλλάζοντας νόρμες και σταθερές δεκαετιών, οι αγορές πασχίζουν να βρουν νέες ισορροπίες χαμηλότερα, την ώρα που ευδοκιμούν και πάσης φύσεως φήμες από «εμπόρους»… ειδήσεων και διακινητών δοξασιών, προξενώντας πολύ μεγάλη μεταβλητότητα. Χθες Τρίτη όλες οι αγορές, μαζί και η ελληνική, αντέδρασαν έντονα ανοδικά, καθώς είχαν φτάσει σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ σήμερα οι τάσεις είναι μεικτές.
Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε το πρωί νέα ισχυρή πτώση κοντά 1.300 μονάδων χάνοντας ποσοστό 3,93%, ο Asia Dow υποχώρησε κατά 2,04%, ενώ ο Hang Seng είχε άνοδο 0,68%. Στην Ευρώπη, οι δείκτες έκλεισαν με νέα μεγάλη πτώση, με τον DAX της Φρανκφούρτης στο -3%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,92%, τον CAC 40 στο Παρίσι σε πτώση 3,34%, τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2,75%, τον IBEX 35 στη Μαδρίτη στο -2,22% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στο -3,50%.
Την ίδια ώρα, στη Wall Street η μεταβλητότητα χτυπάει… κόκκινο, καθώς οι δείκτες έχουν πορεία ασανσέρ, οπότε πολλά μπορούν να αλλάξουν έως το κλείσιμο. Πρωτύτερα οι δείκτες κατέγραφαν ισχυρότερα κέρδη, όμως πέριξ της 19:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος, αυτά είχαν μειωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου, τουλάχιστον για τους S&P 500 και Dow Jones.
Νέα πτώση στο Χ.Α., αλλά διέσωσε τις 1.500 μονάδες
Μέσα σε αυτό το άστατο περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την πτώση κατά 13,47% σε τρεις συνεδριάσεις, χθες αντέδρασε σε ποσοστό +6,19%, όμως σήμερα βυθίστηκε εκ νέου κατά 2,69%, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.528,34 μονάδες. Το μόνο θετικό είναι ότι διέσωσε το όριο των 1.500 μονάδων, καθώς ενδοσυνεδριακά και στο χαμηλό ημέρας κύλησε έως τις 1.496,42 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 4,72% στις 15:42 μ.μ.
Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να χάνει έως 6,26%, κλείνοντας τελικά με απώλειες 3,14% στις 1.395,66 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 κατέγραψε πτώση 2,78% στις 3.755,66 μονάδες, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 5,13%. Τέλος, ο Mid Cap του μεσαίου χώρου έφτασε να υποχωρεί έως 3,91%, ενώ έκλεισε με πτώση 2,88% στις 2.362,85 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 260,21 εκατ. ευρώ με τα 143,8 εκατ. στις τράπεζες, ενώ συνολικά στις 25 μετοχές του Large Cap διακινήθηκε τζίρος 240 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap θετικά διασώθηκαν οι Optima Bank (+4,17%), ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Aegean Airlines, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Viohalco, Τιτάν, Πειραιώς, Alpha Bank, Cenergy Holdings, ElvalHalcor, ΓΕΚ Τέρνα, Metlen, Jumbo, Coca Cola HBC κ.α. Όλες οι μετοχές πάντως, ενδοσυνεδριακά υποχωρούσαν αρκετά περισσότερο.
Στον Mid Cap θετικά έκλεισαν μόνο οι Κρι Κρι (+1,11%) και Autohellas (+0,34%), ενώ άνω του 6% έχασαν οι Τεχνική Ολυμπιακή και Alumil, με την πρώτη να φτάνει να υποχωρεί 11,30% ενδοσυνεδριακά. Άνω του 5% υποχώρησαν οι Noval και ΕΧΑΕ, άνω του 4% έχασαν οι Fourlis, Profile Software και AVAX, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Ideal Holdings, Πλαστικά Θράκης, Lavipharm, Intracom Holdings κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 22 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 114 με πτώση.
Δεν αναβάθμισε το Χ.Α. ο οίκος FTSE Russell
Εντωμεταξύ, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για ορισμό ημερομηνίας αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τον οίκο FTSE Russel χθες, καθώς αποφάσισε να διατηρήσει τη χώρα σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή (μελλοντική) αναβάθμιση, με την επόμενη αναθεώρηση να είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για μια μίνι ψυχρολουσία για την ελληνική αγορά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα και λόγω του ράλι που είχε επικρατήσει – πριν έρθει η πτωτική καταιγίδα των δασμών – είχε αρχίσει να προεξοφλείται η αίσθηση ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του Χ.Α. στις ώριμες αγορές, από τις αναδυόμενες που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια.
Κάποιοι αναλυτές και παράγοντες πέριξ της αγοράς αποδίδουν τη διάψευση των προσδοκιών για αναβάθμιση στο γεγονός ότι λόγω των δασμών Τραμπ έχει αλλάξει δραματικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, κάτι που όμως δεν φαίνεται να έχει παίξει ρόλο στο συνολικό «ζύγισμα» της ελληνικής αγοράς από τον οίκο FTSE Russel.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο, μολονότι έχει κάνει σημαντικά βήματα ενίσχυσης του βάθους του τα τελευταία χρόνια, εντούτοις παρουσιάζει κάποιες σοβαρές αρρυθμίες, όπως είναι το περιορισμένο free float αρκετών εισηγμένων, αλλά και η υπερσυγκέντρωση του 90-95% των όγκων και των τζίρων καθημερινά στις 25 μετοχές του Large Cap, μια εικόνα ακραίας στρέβλωσης που κάθε άλλο παρά υγεία βγάζει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου FTSE-Russell, το Χ.Α. πληροί τα περισσότερα κριτήρια για αναβάθμιση, αλλά όπως φαίνεται δεν έχει ολοκληρωθεί η έξοδός του από την κατηγορία της «επενδυτικά επισφαλούς» αγοράς, καθώς είναι πολύ πρόσφατη η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία από τον οίκο Moody’