Αίσθηση προκαλεί, αν και είχε προοαναγγελθεί, η παραίτηση του επικεφαλής του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος παραιτήθηκε οικειοθελώς, αλλά χωρίς να υπαναχωρει πληρως για το ζήτημα της πυροσφαιρας.
Αναλυτικά στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Aπό τις 18/9/2023 προσπάθησα να υπηρετήσω το κοινό συμφέρον με υπευθυνότητα και επιστημονικότητα, σε μια δύσκολη συγκυρία. Ανέλαβα να δημιουργήσω έναν ανύπαρκτο σιδηροδρομικό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων και πιστεύω μέσα σε 18 μήνες κατόρθωσα να δημιουργήσω για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν ικανό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων, απαρνούμενος κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση και αφιερωμένος νυχθημερόν και 365 μέρες τον χρόνο στο τιτάνιο έργο της δημιουργίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο όρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025 χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος.
Με ενσυνείδηση και ευθύνη σας υποβάλλω την παραίτησή μου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.
Το πόρισμα και οι εξελίξεις
Η παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου αναμένεται να εντείνει την πολιτική δίνη που έχει προκαλέσει η συντονισμένη προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων της ΝΔ να απαξιωσουν το πόρισμα που παρήγγειλαν, από πάνελ το οποίο διορίσαν με απόφαση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών.
Οι εξελίξεις γύρω από τα αίτια της φωτιάς και το είδος της πυροσφαιρας έχουν αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το μείζον ζήτημα του εγκλήματος των Τεμπών, που οφείλεται σε σωρεία λαθών και ελλείψεων, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει καμία δικλίδα ασφαλείας.
Όπως επίσης και των κυβερνητικών πρακτικών συγκάλυψης ευθυνών και τις παρελκυστικές τακτικές έναντι των επιτροπών διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών της Βουλής, οι οποίες καταδεικνυουν σοβαρές ενδείξεις εκμετάλλευσης πολιτικής ισχύος για την παρακωλληση του έργου της δικαιοσύνης. Το ήδη βεβαρυμένο κλίμα επιδεινωνουν οι τουλάχιστον άστοχες, αλλά με ενδείξεις πολιτικής καθοδήγησης ενέργειες της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Επίσης, σειρά περιστατικών, θανάτων, εξαφανισεων και απώλειας στοιχείων, που θεωρούνται τυχαία, εγείρουν ερωτηματικά για το ενδεχόμενο μιας κεντρικής προσπάθειας αποσιωπισης ευθυνών.
Αν σε αυτά προστεθούν οι εκστρατείες δολοφονίας χαρακτήρων κατά συγγενών των θυμάτων και ειδικών, τότε διαμορφώνεται ένα άκρως δυσώδες περιβάλλον, το οποίο, όπως δήλωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνονται από διεθνείς παράγοντες που αξιολογούν τη χώρα.