Οι παγκόσμιες αγορές δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα την Τετάρτη καθώς οι τρομακτικοί δασμοί 104% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα τέθηκαν σε εφαρμογή, ενώ μια άγρια πτώση των αμερικανικών ομολόγων δημιούργησε ανησυχία για φυγή ξένων κεφαλαίων από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Η εβδομάδα αυτή έφερε αστάθεια αντίστοιχη της εποχής της κρίσης στις αγορές, διαγράφοντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από τις μετοχές και πλήττοντας σφοδρά τις πρώτες ύλες και τις αναδυόμενες αγορές.
Στο επίκεντρο της αναταραχής την Τετάρτη βρέθηκαν τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο, τα οποία αποτελούν τον πυλώνα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πολλοί πλέον φοβούνται ότι οι εκτεταμένοι δασμοί του Τραμπ θα είναι αρκετά σφοδροί για να προκαλέσουν ύφεση και να αναγκάσουν την Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια, οδηγώντας σε απόρριψη των ομολόγων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων και την πτώση των τιμών τους.
Το δολάριο –το απόλυτο καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής– υποχώρησε σημαντικά, καθώς οι επενδυτές κατέφυγαν σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο, επιταχύνοντας τη φυγή από τις μετοχές και τις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 4,40%, καταγράφοντας συνολική αύξηση σχεδόν 40 μονάδων βάσης τις τελευταίες τρεις ημέρες, μία από τις πιο επιθετικές αυξήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τα τελευταία 25 χρόνια.
«Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια ιστορία μετοχών, αλλά όπως πάντα, μετατράπηκε σε μια πιο σημαντική ιστορία ομολόγων», δήλωσε ο Κρις Μπόουτσαμπ, επικεφαλής στρατηγικής στην IG.
«Αυτό είναι το χρηματοοικονομικό σύστημα και είναι προφανές ότι το σύστημα αρχίζει να μπλοκάρει».
Πιθανώς προσθέτοντας πίεση στα αμερικανικά ομόλογα ήταν η δημοπρασία νέων 10ετών ομολόγων αργότερα – ακριβώς μετά από μια απογοητευτική δημοπρασία τριετών ομολόγων την προηγούμενη ημέρα – που μπορεί να αποτελέσει έναν κρίσιμο δείκτη για την όρεξη των επενδυτών για χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αυτή η εμπορική τάση «που μοιάζει με πώληση της Αμερικής» κυριαρχεί τώρα στο αυξανόμενο θέμα του κινδύνου ύφεσης, το οποίο συνήθως θα είχε οδηγήσει σε πτώση των αποδόσεων, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της ING.
Αργά την Τρίτη, η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι οι δασμοί 104% στις εισαγωγές από την Κίνα θα τεθούν σε εφαρμογή στις 12:01 π.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής (0401 GMT), όπως είχε προγραμματιστεί. Η προθεσμία αυτή πέρασε χωρίς νέες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο.
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν κολλήσει σε ένα πρωτοφανές και ακριβό παιχνίδι κόκκινου φωτός και φαίνεται ότι καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει», δήλωσε ο Τινγκ Λου, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Nomura.
Οι μεταβαλλόμενοι τίτλοι για τους δασμούς και το φάντασμα ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν δημιουργήσει σοβαρή αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο S&P 500 παρασύρθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αντιστροφές των τελευταίων τουλάχιστον 50 ετών, με τον δείκτη αναφοράς να χάνει 4,2 ποσοστιαίες μονάδες από μία θετική αρχή σε μία αρνητική κατάληξη. Ο δείκτης έχει χάσει 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς, τη μεγαλύτερη τετραήμερη απώλεια από την ίδρυσή του τη δεκαετία του 1950.
Ο δείκτης VIX για την αστάθεια των μετοχών έχει εκτοξευθεί στο 60 αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σχεδόν 3% στις πρώτες συναλλαγές, με τη συνολική απώλεια κεφαλαιοποίησης της αγοράς από την 1η Απριλίου – την ημέρα πριν από την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ – να φτάνει περίπου το 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι προθεσμιακές συμβάσεις για τις μετοχές των ΗΠΑ παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, με πτώση 0,3% για την ημέρα.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της για να προστατευτεί από τους δασμούς, αλλά πίστευε ότι η Κίνα θα καταλήξει σε συμφωνία κάποια στιγμή.
Οι αναλυτές της JPMorgan πίστευαν ότι η γρήγορη κλιμάκωση των δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα ήταν αρκετά ανατρεπτική ώστε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
«Δεδομένου του λογαριασμού εισαγωγών από την Κίνα, ο μόνος δασμός της Κίνας ισοδυναμεί με μία αύξηση φόρων 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ», ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες. «Το νόμισμα πιθανόν να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης για τους πολιτικούς της Κίνας».
Τα ασφαλή καταφύγια, όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο, βρήκαν μεγαλύτερη ζήτηση, με το δολάριο να πέφτει κατά 0,9% στο 145 γιέν και κατά 0,5% στο 0,843 ελβετικό φράγκο.
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν έως και 4% καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας υπερτερούσαν οποιασδήποτε ανησυχίας για γεωπολιτικά θέματα. Οι μελλοντικές τιμές του Brent υποχώρησαν κατά 2,4% στα 61,30 δολάρια το βαρέλι.
Ο χρυσός επανέκτησε την ανοδική του πορεία και ήταν αυξημένος κατά 2% στα 3.005 δολάρια η ουγκιά.
με πληροφορίες από Reuters