Σαφώς υψηλότερος είναι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομίας εξαιτίας των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνμα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Χαρδούβελης στην εισήγησή του τόνισε ότι η πολιτική Τραμπ καταστρέφει την αρχιτεκτονική των διεθνών οικονομικών σχέσεων, που οι Ηνωμένες Πολιτειες επιμελώς βοήθησαν να δημιουργηθεί τα τελευταία 80 χρόνια.
Εφόσον μονιμοποιηθεί η νέα πολιτική των δασμών, μας πάει πίσω στα ποσοστά της δεκαετίας του 1930. Τότε η αύξηση του ποσοστού των δασμών από το ήδη υψηλό προηγούμενο επίπεδό τους από τον Πρόεδρο Herbert Hoover οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση της Μεγάλης Ύφεσης (Great Depression), καθώς ακολούθησαν αντίποινα από τις υπόλοιπες χώρες.
Σήμερα, η αύξηση του ποσοστού των δασμών ξεκινάει από χαμηλότερη βάση (περίπου 2%) αλλά είναι τουλάχιστον 3 φορές μεγαλύτερη, και μάλιστα με μια αμερικανική οικονομία 3 φορές πιο ανοιχτή στο εξωτερικό εμπόριο. Και τα αντίποινα έχουν ήδη ξεκινήσει από την πλευρά της Κίνας. Κατά συνέπεια, η πιθανότητα να μπει η παγκόσμια οικονομία σε μια τροχιά στασιμοπληθωρισμού έχει αυξηθεί.
Ωστόσο, στην ερώτηση για το αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης παγκόσμιας ύφεσης, παρόμοιας με αυτή της δεκαετίας του 1930, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε αρνητικά. Τόνισε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο επιβλαβής θα εξελιχθεί ο πόλεμος των δασμών, εφόσον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανά τον κόσμο έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, πιστεύει ότι δεν θα τα επαναλάβουν.
Η απάντηση
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σηεμίωσε ότι για την Ευρώπη η απάντηση στους δασμούς Τράμπ, περιέχεται στις πολιτικές που πρόσφατα έχουν προτείνει με εκθέσεις τους οι κκ. Ντράγκι και Λέττα. Έτσι, στην πραγματικότητα ο κ. Χαρδούβελης επιχειρεί να στρέψει τη συζήτηση στις μεταρρυθμίσεις της εσωτερικής αγοράς και στην οικοδόμηση στρατηγικής αυτονομίας και όχι στον εμπορικό πόλεμο.
Επιπτώσεις στην Ελλήνική οικονομία
Με το διεθνές εμπόριο να συρρικνώνεται, οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι αρνητικές μεν, αλλά σημαντικά μικρότερου μεγέθους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι άμεσες επιδράσεις αναμένονται περιορισμένες λόγω της σχετικά μικρής εξαγωγικής έκθεσης της ελληνικής οικονομίας στην αμερικανική (το 4% των εξαγωγών μας). Ωστόσο, η εξασθένιση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, του κύριου εμπορικού εταίρου της χώρας μας, θα μπορούσε δυτερογενώς να περικόψει 0,2-0,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στη διετία 2025-2026.