«Από την ύφεση στη βιωσιμότητα: Αντιμετωπίζοντας την πολυεπίπεδη κρίση», ήταν το θέμα που ανέλυσαν κορυφαίοι ομιλητές στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών , που εκτελείται στις 9 έως τις 12 Απριλίου, αναδεικνύοντας το πλαίσιο της αντιμετώπισης των μέτρων που προκύπτουν. προκλήσεων. Η κοινή άμυνα, η οικονομία και η ενίσχυση των θεσμών και των κοινωνιών τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας , «η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι στην πιο σημαντική πρόκληση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». Όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να χτίσει την άμυνα της, την οικονομική πολιτική της, αλλά και τις δράσεις για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, όταν η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις τότε ενώνεται και λειτουργεί αποτελεσματικά.
Και συνέχισε, λέγοντας, ότι απέναντι στις αποφάσεις των ΗΠΑ, στην ουσία επανέρχεται η πολιτική στο διεθνές εμπόριο, κάτι που είναι αρνητικό, προσθέτοντας ότι αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε, καθώς η ΕΕ καταλαμβάνει το 17% της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, όλοι θα επηρεαστούν αρνητικά από αυτό που συμβαίνει, γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και ψυχραίμοι, να έχουμε στοχευμένες δράσεις, καθώς αυτός ο εμπορικός πόλεμος πρέπει να κερδηθεί. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για την αντιμετώπιση των κρίσεων, για την ενδυνάμωση των Ευρωπαϊκών θεσμών, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν επηρεάζει τη δεύτερη φάση από τις συνέπειες της κρίσης.
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, το εμπόριο έχει γίνει πλέον ένα εργαλείο γεωπολιτικής» ανέφερε ο κ. Γιώργος Ζαββός, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας , κάνοντας λόγο για την ανάγκη στρατηγικής αναδιάρθρωσης των αγορών, των θεσμών αλλά και της νοοτροπίας στην ΕΕ. «Η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις εμπορικές της σχέσεις πέρα
«Είναι μία μοναδική στιγμή, καθώς ο φόβος διαμορφώνει πολιτικούς συσχετισμούς και είναι ώρα να κινηθούμε μπροστά» είπε, και συμπλήρωσε, ότι «το θέμα της ανταγωνιστικότητας είναι η μεγάλη πρόκληση της ΕΕ για την ενίσχυση της καινοτομίας που συνδέεται με την επιβίωση του κοινωνικού κράτους.
Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει διάχυση της τεχνολογίας σε όλους τους κλαδούς της οικονομίας και πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για την ενιαία αγορά μιλάμε για σημαντικά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση της τραπεζικής αγοράς. Κλείνοντας, ο κ. Ο Ζαββός επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς τον κόσμο, ότι είναι μία υπεύθυνη φωνή σε έναν κόσμο που έχει την πυξίδα του, καθώς στην ουσία βρισκόμαστε στο κατώφλι του επαναπροσδιορισμού των οικονομιών και των κοινωνιών.
Ειδικά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, έμφαση πρέπει να δοθεί στην καινοτομία, στην άμυνα, την ενέργεια, αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ειδικότερα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να υποστηρίξει την αμυντική τεχνολογία, ενώ θετικά σχολίασε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο κ. Klaus Welle, Academic Council Chairman, Martens Centre, Secretary – General, European Parliament , επεσήμανε ότι μετά από την απόφαση του Προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών, η παραγωγή στην ΕΕ θα επηρεαστεί κατά 0,7% και οι τιμές κατά 0,9% σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου τα ποσοστά αυτά είναι υπερπολλαπλάσια. «Χρειαζόμαστε μία ενιαία αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Welle, και πρόσθεσε ότι έχουμε μία καλύτερη τελωνειακή ένωση μεταξύ μας.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι αναδυόμενες χώρες όπως η Ινδία ενδιαφέρονται να έχουν στενότερες σχέσεις με την ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η ενίσχυση του τομέα της άμυνας στην Ευρώπη. Καλούμαστε να συνεργαστούμε με όσους είναι έτοιμοι να συνεργαστούν, τόνισε ο κ. Welle και ανέφερε ότι τελικά οι αποφάσεις του Προέδρου Τραμπ, μπορεί να είναι ένας δημιουργικός καταλύτης για την Ευρώπη.
Από την πλευρά της η κα Viviane Reding, Vice President (2010 – 2014), European Commission , έκανε λόγο για μία υπαρξιακή στιγμή για την ΕΕ, αλλά και για μία ευκαιρία. Όπως είπε, «σε κάθε κρίση στην ΕΕ παίρνουμε ταχύτατα πολύ σημαντικές και αποτελεσματικές αποφάσεις», και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων.
«Χρειαζόμαστε Ευρωπαίους πρωταθλητές», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε ανεξάρτητη ασφάλεια, οικονομία και ψηφιακή πολιτική. Όπως είπε, κορυφαίες προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι η άμυνα και η οικονομία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, με παράλληλη των κεφαλαιαγορών.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Κακολύρης, Vice President, European Network of Political Foundations, Greece , ο οποίος έκανε λόγο για μία νέα εποχή, όπου οι βεβαιότητες των τελευταίων 80 ετών επαναπροσδιορίζονται.
Για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες του Οικονομικού Φόρου των Δελφών κάντε την εγγραφή σας εδώ .